Ett månadsmöte ägde nyligen rum i Dalarna med föredrag, mat och nya gäster. Simon Lindberg höll ett anförande.
Med hjälp av en flitig arrangörsgrupp kunde mötet i Dalarna få formen av en exklusiv cateringupplevelse. Det var uppdukat på borden i flera bemärkelser.
Hembakat fika, bröd och mat var en uppskattad del men även Motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg erbjöd ett inspirerande anförande om vikten av stolthet. Dagen varvades med möten och fria samtal.
Mål och planer med verksamheten lades fram och följdes upp. Närvarande var även inbjudna gäster utöver organisationens egna medlemmar.
– Vi är inte ett folk av individualister som trampar sig uppåt. Utan ett altruistiskt folk. Hellre att flera får lite mer än några får allt. Det har funkat bra i homogena länder.
Simon Lindberg formulerade det svenska och likväl nordiska kynnet på ett vackert sätt under sitt anförande. Vad är det som utmärkt oss och den samhällsgemenskapen genom historien?
Författaren Aksel Sandemose skrev om jantelagen. Simon Lindberg förklarade att denna jantelag vare sig är helt sann eller beskriver allt som de nordiska folken är. Det är en parodi på vårt kynne även om det beskriver vårt folkliga väsen. Det finns delar av jantelagen som passar in och det fungerade positivt en gång i en svunnen tid. Det som även kopplas ihop med jantelagen är de nordiska folkens blåögdhet och naivitet:
– När främlingar tränger sig in, vad händer då? De utnyttjar blåögdhet. Då förvrängs jantelagen till något ont.
Vikten av stotlhet var titeln på Simon Lindbergs anförande som han även framfört i tidigare upplagor. Artikelskribenten har själv varit publikdeltagare vid två andra tillfällen av detta anförande. Varje anförande har känts annorlunda. Det är alltid något nytt som dyker upp i spontaniteten. Tankedynamiken mellan Simon Lindberg och publiken väcker också nya idéer vid varje tillfälle.
– Socialism är politiserad jantelag men enbart i ett homogent folk. Idag när lynnet utnyttjas så måste vi sträcka oss över de grå massorna och vara mer. Vi måste anpassa oss och förstå att du är någonting förmer och förtjänar att vara stolt.
Motsatsen till stolthet är skammen vilken den nuvarande regimen och etablissemanget försöker pådyvla de nordiska folken på en rad olika sätt. Simon Lindberg gav exempel på politikers uttalanden, däribland den före detta S-ledaren Mona Sahlin och moderaternas Fredrik Reinfeldt. En ökänd kampanj från flygbolaget SAS skedde i samma stil med påståenden som att all kultur kommer utifrån och att Norden togs hit bit för bit.
– Våra fiender förstår vikten av stolthet. De vill se oss rotlösa och splittrade och identitetslösa. Vi ska inte vara stolta som exempelvis man eller kvinna. Stoltheten är något fult och istället ska vi skämmas.
En bild visades på organisationsuppställningen vid förstamajtåget i Falun. Det är ett exempel på stolthet som skrämmer våra fiender, förklarade Simon Lindberg. Han nämnde hur en tidningskrönikör störde sig på detta:
– Det värsta var att vi såg så förbannat stolta ut och utstrålade självkänsla.
Unga och gamla var med på mötet i Dalarna. Gemenskapen kunde upplevas av oss som hade privilegiet att vara på plats. Vikten av stolthet och det nordiska arvet vi förvaltar blir dock aldrig komplett utan våra nyfödda och kommande generationer.
Genom de kommande lever vi vidare. Riksledningen har av denna anledning delat ut hedrande diplom till mödrar i organisationen. En flerbarnsmor att mottaga diplomet i anslutning till månadsmötet var Catharina Lund.