Den 16 oktober ska Tobias Malvå upp i Malmö tingsrätt, åtalad för hets mot folkgrupp. Anledningen är att han på sin privata Instagram visade upp sin bisittar-maskot relaterad till programmet Yggdrasil, en svart docka. Detta ägde rum för ca tre år sedan, men rättegången blir alltså av först nu i höst.
I ett samtal under Nordendagarna berättade Tobias, utöver denna incident, också om sin historik i den nationella kampen, ett engagemang som började i slutet av 80-talet som tonåring. Detta engagemang hör tätt ihop med HMF-lagen som en följeslagare.
Lite kort bakgrund om Malvå: Han är 48 år, har fyra vuxna barn och bor sedan 2019 ”off-grid”, alltså bortkopplad från el- och vattensystemen. Vatten hämtar han i brunnen, och el kan han få via solceller, men dessa använder han sällan. Värmen kommer från vedeldning.
Hans nationella uppvaknande kom med den gryende skinheadvågen, en period som han upplevde och var med om från tillkomst till blomstring, med allt vad detta innebar av subkultur, festande och hårt påfrestande leverne.
Den mer politiska sidan av denna tid var att partiet Ny demokrati kom fram, som kritiserade invandring och EU (då EG) som det då hade börjat lobbas för. Tobias sympatiserade med dessa budskap men skulle själv gå med i Sverigedemokratisk ungdom i Höör som sitt eget första rent politiska engagemang, i början av 90-talet. Höör var en av de kommuner som SD först kom in i, och Tobias var med och drev på i partiet lokalt.
Samtidigt var han med i NS-organisationen Blood & Honour, som mest fokuserade på musik. Ganska omgående efter att Nationalsocialistisk Front, NSF, hade startat i Karlskrona 1994, gick han istället över till dem. Tobias var med och startade upp en lokalavdelning för NSF i Trelleborg, där han blev vad som kallades ortsgruppledare. Han har under hela sitt engagemang varit en person som har varit med och drivit saker, inte bara strikt partiarbete, utan också ordnat spelningar och demonstrationer, sociala aktiviteter osv. i de olika organisationer han har tillhört, och gör så än idag i Nordiska motståndsrörelsen.
Även om de flera av de problem vi idag lever med är samma problem som då, fast längre gångna, och de organisationer som tillkom då som reaktion på dem antingen fortfarande existerar, som i fallet SD, eller via personer som Tobias Malvå har band till de som finns idag, så menar Tobias att det i mångt och mycket var en annan värld på 90-talet.
Bland annat var det var helt andra gränser för vad som var tillåtet. Han exemplifierar med att man obehindrat kunde gå i stora grupper mitt på stan med hakkorsfanor. Men plötsligt en dag, när han kliver av bussen på väg till en vitmakt-spelning i Kristianopel iklädd brunskjorta och armbindel, så får han erfara att åsiktsfriheten har börjat strypas åt. Polisen väntar på platsen och Tobias grips, åtalad för en lag som kallas ”hets mot folkgrupp”.
Året är troligen 1996. Han döms till böter i Karlskrona tingsrätt. Detta var något han var helt oförberedd på, men denna lag, som idag gemene man är bekant med och i många fall drabbad av, ska från och med nu vara med honom. I synnerhet eftersom han var fast besluten att fortsätta att kalla en spade för en spade. ”Jag tänker inte ändra mig”, fastslår han.
Tobias Malvå hade sedan tidigare, och skulle också med tiden bli dömd för andra brott, som misshandel, och avtjänade något år i fängelse. 1999 döms han för grovt olaga hot efter att ha varit med och skickat en brevhälsning till olika politiker som informerades att de inte kommer att kunna motarbeta den vita rasen ostraffat, vilket blev en riksnyhet.
Tron på ”kampen” vacklar också i början på 2000-talet, och i kombination med stora mängder alkohol och festande leder detta till han är under ett par år med i Exit, ett projekt för avhoppare från den nationella rörelsen. Han drar sig så småningom tillbaka från allt politiskt engagemang, av flera skäl, och börjar istället leva ett lugnt liv på landet, där han främst fokuserar på sina barn och på att driva ett företag.
När barnen sedan hade blivit lite äldre så gör Tobias politisk återkomst, dels i SD 2012, och 2015 så startar han också upp en lokalavdelning för Soldiers of Odin i Trelleborg, som patrullerade gatorna om kvällarna. Detta år är ju som bekant året för den stora invasionen av Sverige. Sejouren i Soldiers of Odin blev dock ganska kort, och i SD blir han till slut föremål för ett uteslutningsärende. Han avslutar sitt medlemskap självmant i samband med att han ansöker till Motståndsrörelsen 2016. Hans medlemskap beviljas efter lite om och men (med anledning av Exit) och han har varit medlem sedan dess.
2019 var det så dags för åsiktslagen att göra sig påmind igen, och han åtalas för 35 fall av hets mot folkgrupp. Han fälls och döms till böter och villkorlig dom. Den villkorliga domen innebar att han var fri, men inom ett år inte fick upprepa brottet.
Tre dagar efter att den villkorliga domen hade löpt ut så grips han på Österlen, anklagad för att förstört ett monument för romer. Denna gång döms han till böter och övervakning i tre år, en dom som alltså fortfarande är i kraft, vilket innebär att han var tvungen att under en tid infinna sig på möten, vilket han inte behöver längre, men han får inte begå någon liknande förseelse.
I glipan på de tre dagar efter att den villkorliga domen hade löpt ut och gripandet på Österlen så återfinns ett klipp på Tobias privata Instagram där han visar upp en svart docka – Bruno – som är en slags maskot i ett klipp avsett för att göra reklam för Yggdrasil, ett tv-program i Motståndsrörelsens regi som fokuserade på off grid-leverne och hur man kan leva i och skapa saker av naturen, som exempelvis snus eller en sköld.
Klippet med Bruno, i vilket denne maskot hålls i en hängsnara och får ta emot några glåpord från Tobias, är nu grund för ett nytt åtal för HMF.
-Jag kommer naturligtvis i rätten att be om ursäkt till alla dockor, av alla nyanser, som känner sig sårade, säger han.
Tobias Malvå har personligen upplevt hur HMF-lagstiftningens tillämpning har skärpts över åren. Han menar att det är ett av verktygen i förbrytarnas verktygslåda för att strypa yttrandefriheten och hålla människor som vaknar upp på mattan. Det handlar inte om några brott, utan om ”värdegrunden”. Men det är ju därför vi finns, säger Tobias, för att motarbeta dem.