1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Lögner och desinformation om Nordiska motståndsrörelsen i statsradion

Som ett av hundratals exempel på när "oberoende" SR ljuger och bryter mot sin opartiskhet, presenteras här ett typfall från förra helgen.

I Sveriges Radios kanal P1:s veckomagasin God morgon världen! finns ett stående inslag kallat Panelen, där olika ”experter” inom liberala medier uttalar sig i samtidsfrågor. I söndags var ett av de teman som avhandlades ”nazister, rasister, NMR, organisationsförbud och terrorklassning”. Inslaget kan tjäna som ett av hundratals exempel på hur statsradion hanterar sin påstådda opartiskhet, vars förmenta förekomst åberopas till som den tyngst vägande bland de faktorer som ska berättiga bolagets skattefinansiering. Vi är vana vid mönstret och riskerar därför att acceptera det som sakernas naturgivna tillstånd.

Skärmbild från sverigesradio.se.

Ett bättre sätt att förhålla sig är att sprida uppmärksamhet om fenomenet och påminna om det egentligen otroliga i att statsradion – givet hur man formulerar sitt uppdrag med ”opartiskhet” etcetera – har mage att för konfiskerade medel producera folkfientlig propaganda, späckad av lögner och desinformation. I ovan nämnda inslag från i söndags diskuterar programledaren Jesper Lindau och paneldeltagarna Malin Siwe från Expressen, Henrik Jalalian från Dagens ETC samt Anders Lindberg från Aftonbladet ämnet ”Om rasistiska organisationer ska förbjudas” (41:23 – 47:02).

I sin inledande ämnespresentation hinner programledaren med en rad överträdelser mot opartiskhetsprincipen:

Aftonbladet har haft tillgång till chattar och kunnat avslöja kända nazister som framför hot om att döda justitieminister Gunnar Strömmer.

Programledaren Jesper Lindau. (Foto: Facebook)

Lindau

  • överslätar ett uppenbart misstänkt fall av dataintrång från Aftonbladets sida med orden ”haft tillgång till chattar”.
  • omnämner (ett flertal gånger i anförandet) nationalsocialister med den nedsättande termen ”nazist”.
  • anklagar falskeligen aktivister (från Nordiska motståndsrörelsen framgår det av kontexten) för mordhot mot landets justitieminister.

Den störste lögnaren bland paneldeltagarna

Bland paneldeltagarna utmärker sig mer än någon annan Aftonbladets Anders Lindberg, som av den opartiskhets-omhuldande programledaren tillåts bre ut sig oemotsagd.

Vi har en lång rad mord från högerextremister, som har begåtts i Sverige. (Nämnt i ett sammanhang, där Nordiska motståndsrörelsen diskuteras.)

Nazisterna är en unik form av ondska.

(”Nazisterna” i Nordiska motståndsrörelsen) spränger mot andra grupper.

… nazisterna kom dit och slog ner vänsterpartisterna och miljöpartisterna.

Anders Lindberg

  • anklagar falskeligen Nordiska motståndsrörelsens aktivister för sprängdåd, mord och förföljelse av meningsmotståndare.
  • kallar organisationen, som också är ett registrerat politiskt parti, för ”en terrorgrupp”.
  • beskyller grundlöst Nordiska motståndsrörelsens aktivister för bruk av obefogat våld.
  • refererar till nationalsocialister med den nedsättande termen ”nazist” och tillskriver dem dessutom ”ren ondska”.

Rättsstaten

Två av anklagelserna mot Nordiska motståndsrörelsen i God morgon världens panel-inslag förtjänar en ytterligare kommentar. När det gäller anklagelser mot Motståndsrörelsens aktivister om bruk av obefogat våld kan det poängteras att det är fysiska tillrättavisningar av angripare det rör sig om. När det kommer till beskyllningar om ministermordhot är de som sagt grundlösa. Det skulle här kunna röra sig om (en eventuellt avsiktlig) feltolkning av förutsägelser om ett framtida rättssystem. I en rättsstat

  • är det lagenligt att bruka våld mot en angripare.
  • betraktar rättsväsendet inte verkställandet av en dom fälld av en erkänd domstol som mord.

För att återgå till ovan nämnda paneldiskussion om ”nazister” och organisationsförbud i dess helhet, så är den ännu ett tydligt exempel på den partiskhet hos statsradion, som ventileras i fikarum runtom i landet och ger näring åt ett växande missnöje.

Titel:Lögner och desinformation om Nordiska motståndsrörelsen i statsradion Författad av:Kristoffer Boström Publicerad:2024-09-06 Uppdaterad:2024-09-08

Läs också: