1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Granrötter, mygg och fornkunskap

Stora och små lämnade sina civila liv under helgen för att istället bosätta sig i Hälsinglands skogar. Schemat var fullspäckat med nyttiga lektioner inom navigation, astronomi, botanik, personlig utveckling och mycket mera.

Våra förfäder som befolkade Skandinavien efter inlandsisens avsmältning fram till modern tid var överlevnadsexperter som levde i samklang med naturen. De kunde navigera efter solen, månen, polstjärnan och stjärntecken på himlen. De visste att göra upp eld med naturens egna redskap, skydda sig mot vädrets krafter och att tillverka praktiska verktyg. Kunskapsbredden och uppfinningsrikedomen bland forntidsmänniskan var imponerande på många sätt.

Helgen den 27 till 29 juli var det Motståndsrörelsens tur att förkovra sig i många av de kunskaper som nutidsmänniskan kan klara sig utan – så länge elen fungerar, ICA-butiken har öppet och kontokortet har siffror kvar på saldot. Inriktningen denna helg låg på att teoretiskt och praktiskt öka kunskaperna om hur vi kan dra nytta av naturen – med moderna hjälpmedel som karta och kompass likväl som utan där du bygger ditt eget solur och beräknar de olika väderstrecken.

Enkla knep som att använda granrötter som rep och snöre prövades på vindskyddet och kursledaren visade upp många verktyg som tillverkats av djur- och växtmaterial.

Helgen betonade också social trivsel och att ge de yngre förmågorna värdefull naturkontakt. Trots en del svett, regn och myggbett var entusiasmen bland deltagarna god. När mörkret kröp fram lät sig blickarna fängslas av den gemensamma lägerelden.

Många torde instämma i att vistelsen i skog och mark är ovärderlig av flera skäl, inte minst för att den påverkar det egna välbefinnandet, den mentala styrkan och ger en personlig utveckling som den urbana storstaden aldrig kan kompensera.

Titel:Granrötter, mygg och fornkunskap Författad av:Redaktionen Publicerad:2012-08-01 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: