1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Ett möte med Västeråspolisen

AKTIVISM. I helgen anordnades en flygbladsutdelning i Västerås. Flygbladet som beskriver vad som egentligen hände i Kärrtorp skulle delas ut i centrala Västerås. Det var Näste 1 (Stockholm) som planerat aktionen medverkade gjorde även aktivister från Dalarna. Vi såg till att vara något fler i antal än vad aktionen egentligen krävde eftersom vi vet att Västeråspolisen brukar bete sig illa när vi besöker staden.

Innan aktionen höll jag en genomgång över hur dagen var planerad. Jag betonade problemen med Västeråspolisen och bad aktivisterna att vid någon form av problem hänvisa dem till mig eller de två nästescheferna som också närvarade på aktionen. Vi hade medvetet inte med oss några fanor. Denna dag skulle fokus ligga på att söka kontakt med västeråsare, diskutera Kärrtorp och förhoppningsvis väcka intresse för organisationen.

Ett folktomt och småduggigt Västerås mötte aktivisterna.

Väl framme i centrum slogs vi av att det var ganska tomt på gatorna, dels var klockan bara vid tolvtiden och sedan gjorde nog duggregnet sitt till. Men vädret blev snabbt bättre och med det dök det upp fler och fler västeråsare. Polisen var snabbt på plats med många bilar men de sökte inte på något sätt kontakt och vi försökte ignorera deras närvaro.

20140510_vasteras_3

Pär Öberg och Stefan Forsman samtalar med en lokal vänsterpartist.

Själv tog jag en bunt flygblad och gav mig in bland valstugorna som var placerade på Sigmatorget på grund av det stundande EU-valet. Min tanke var självklart att det där borde finnas många politiskt intresserade människor. Här kom jag och Stefan Forsman bland annat i diskussion med en representant för Vänsterpartiet. Efter en stunds samtal kom vi fram till att vi inte riktigt tyckte lika i alla frågor (konstigt vore kanske annars) men ändå respekterade varandras åsikter. Vi var rörande överens om att det borde råda yttrandefrihet och att han såväl som vi ogillade systemets trakasserier av oliktänkande. Vi avslutade vårt samtal med att båda skaka hand med vänsterpartisten och jag passade även på att bjuda in honom till det efterföljande föredraget. Han tackade vänligt nej. Utdelningen flöt på bra och stämningen kändes riktigt trevlig. Min eufori kan vara lite färgad av att det var ett tag sedan jag medverkade på en flygbladsutdelning, då är det helt enkelt extra kul.

Polisen till vänster var den som inledde samtalet, polisen till höger om honom Jörgen Odh. Konversationen filmades av en aktivist från Motståndsrörelsen.

Men vår trevliga stund skulle inte vara för evigt. En polisman kom fram till mig och sa litet lågmält att han skulle vilja tala med mig mellan valstugorna. Han hade även med sig en kvinnlig kollega. Han förklarade att jag var avvisad från platsen till en annan plats. Jag undrade då varför och fick förklaringen att man misstänkte att det kunde bli en ordningsstörning och därför ville man få mig att sluta dela flygblad bland politiskt intresserade. Jag vände mig mot att man skulle straffa mig för något man trodde kunde hända i framtiden men då hänvisade han till sin chef: Jörgen Odh. Även denne kom snabbt på plats och sa exakt samma sak som sin underhuggare. När jag kände att de inte skulle ge mig något vettigt svar utan bara omhänderta mig (enligt PL-§13) så flyttade jag mig till den anvisade platsen och fortsatte mitt flygbladsutdelande där. Klockan var vid det här laget 14.30 och vi var redan innan polisen kom på väg att avsluta. Vi kunde dock inte gå exakt när vi blev avvisade av prestigeskäl så därför pågick utdelningen ett tag till.

Aktivisten med "fel" mössa för att få stå var han vill.

Aktivisten med “fel” mössa för att få stå var han vill.

Jag fick, först efter aktionen, höra att en annan av våra aktivister blev bortkörd för att han stod och höll i en bunt flygblad samtidigt som han talade med en kamrat. Han delade alltså inte ut blad utan stod vid sidan om och höll i dem. Han fick höra att det räckte med att han hade fel åsikter så därför skulle han gå till samma anvisade plats som jag. Ytterligare en aktivist hade riksrunan på sin mössa och blev för detta även han avvisad. Efter en stunds utdelande bröt vi upp och begav oss tillbaka till våra bilar. Polisen följde förstås efter oss.

Färden gick i karavan med destination Dingtuna bygdegård där jag skulle hålla ett föredrag om massinvandringen. Man kunde räkna till sju polisbilar som ställt sig på en parkering cirka 150 meter från lokalen. De ville nu tala med någon ansvarig för samlingen. Jag gick då fram tillsammans med Pär Sjögren för att höra vad de nu ville. På Sjögrens initiativ stannade vi på halva vägen och lät poliserna också gå ett stycke. De ville nu veta vem som hyrt lokalen för att från denne få höra syftet med att hyra lokalen. Polisen som frågade detta var visserligen vänlig men vid det här laget var vi redan uppretade för vad som tidigare hänt. Vi förklarade att vi skulle ha ett politiskt möte men vi passade även på att klaga på deras kollegers tidigare beteende. Vi frågade också hur de kunde ha resurser att avsätta sju bilar till att stå och titta på den lokal vi hade hyrt. De svarade då att de vaktade oss om eventuella politiska motståndare skulle dyka upp. Vi svarade då, tack men nej tack, vi sköter vår säkerhet själva.

Som mest var det sju polisbilar som “vaktade” vårt föredrag.

Föredraget flöt på bra och Näste 1 ska ha en eloge för ett fint arrangemang. Lokalen var fint utsmyckad och såväl smörgås och kaffe som korv med bröd serverades. Många diskussioner hölls om massinvandringen men också om hur polisen egentligen lägger sina resurser. Hur många brott blev ouppklarade för att polisen lägger sin energi på att jaga oliktänkande istället för att göra sitt jobb?

Som om det inte skulle vara nog med inkompetens från Västeråspolisens så kom det mediala efterspelet i samma anda. Västmanlands läns tidning (VLT) hade redan under lördagen en artikel med rubriken ”Befarade bråk vid valstugorna”. Där intervjuas, Martina Saghamre, från polisens länskommunikationscentral. Hon säger följande:

– Det blev lite störande av allmän ordning. De störde vid valstugorna.

Det var aldrig frågan om någon ordningsstörning det tyckte inte ens poliserna på plats.

Samma polis får följande fråga från reportern:

Varför fick inte SMR-anhängarna dela ut flygblad på Sigmatorget?
– De hade inte ansökt om tillstånd, och om det står något på flygbladen som är främlingsfientligt får de inte dela ut dem. Det är olagligt.

Som många av oss vet behövs det inget tillstånd för att stå och dela ut flygblad på platser där allmänheten har tillträde. Vidare är det inte upp till polisen att bedöma innehållet i ett flygblad och främlingsfientlighet i sig behöver inte ens vara olagligt.

Martina Saghamre blir även intervjuad av SVT:s regionala nyheter och säger där följande:

– Det blev oroligt ett tag när de började maskera sig. Men vi hade goda resurser och såg till så de inte möttes och avstyrde det hela innan det blev handgemäng.

Här får läsaren/tittaren uppfattningen att Motståndsrörelsen började maskera sig. Vi som var på plats såg överhuvudtaget inga som maskerade sig. Jag har ringt upp Martina Saghamre för att fråga henne om var hon fick sina uppgifter ifrån, detta samtal kommer inom kort att publiceras på Nordfront.

Västeråspolisen har i flera år uppträtt mycket oprofessionellt och i det här fallet rent olagligt. Motståndsrörelsen låter meddela att vi kommer öka vår närvaro i staden för att visa att dåligt uppförande från polisen inte är något som för dem ska löna sig. Det är i dagsläget ett av de få förhandlingsmedel vi har.

FAKTA: Polislagen §13

Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas.

Är en åtgärd som avses i första stycket otillräcklig för att det avsedda resultatet skall uppnås, får personen tillfälligt omhändertas.

Läs mer:
Polis avstyrde extremistbråk
Befarade bråk vid valstugorna

Titel:Ett möte med Västeråspolisen Författad av:Pär Öberg Publicerad:2014-05-15 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: