1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nordendagarna 2014

Lördagen den 30 augusti anordnade Nordiska motståndsrörelsen Nordendagarna i Dalarna. Kamrater från Sverige, Norge och Finland kämpade i Vikingakampen där årets Nordman skulle utses.

Lördagen inleddes med frukost och fritt umgänge fram till klockan 11 då alla kamrater dykt upp och det hölls en genomgång där de församlade fick dagens schema förklarat för sig.

Först ut på schemat var Vikingakampen och deltagarna delades in i flera lag. Den första grenen var blixtboll, en rugbyliknande sport som svenska aktivister importerat från ett besök på Finska motståndsrörelsens aktivistdagar för flera år sedan. Trots att tacklingar var förbjudet blev matcherna ofta rätt så fysiska, men inte ens misstänkt brutna fingrar stoppade vissa av deltagarna från att fortsätta.

Efter blixtbollen var det dags för en uppskattad gren från förra året: dragkamp. Lagen kämpade hårt och gav sitt yttersta för att dra hem segern i de intensiva matcherna.

Den sista laggrenen i 2014 års upplaga av Vikingakampen var en ny och väldigt uppskattad gren, nämligen brottning. Även brottningen var en lagtävling där man tävlade fem mot fem samtidigt. Till att börja med brottades deltagarna en mot en men när någon fått sin motståndare att ge upp så fick han eller hon börja hjälpa sina medkämpar, något som gjorde matcherna väldigt intressanta och underhållande.

Med brottningen avklarad stod det klart att Lag 4 hade vunnit lagtävlingen och det var nu dags för lagets medlemmar att tävla i en individuell gren för att utse årets Nordman. Den individuella grenen gick ut på att man skulle börja med att göra 1 armhävning och 10 knäböj, sedan skulle man göra 2 armhävningar och 9 knäböj och fortsätta att minska knäböjen och öka armhävningarna varv efter varv tills man gjorde 10 armhävningar och 1 knäböj.

Att Lag 4 var värdiga vinnare visade sig genom att samtliga i laget klarade av att slutföra det sista tävlingsmomentet trots att de redan sprungit i blixtbollen, slitit i dragkampen och kämpat hårt i brottningen. Flera av finalisterna utmärkte sig och det var ytterst oklart vem som hade vunnit tävlingen för alla utom domaren som klockade deltagarna men förklarade att vem vinnaren var skulle meddelas senare under dagen.

När tävlingarna var över var det dags för bad så att kämparna och övriga deltagare kunde tvätta sig rena. Även om vädret var varmt och vackert för att vara så här pass sent på året var det nog ingen badare som skulle hävda att vattnet var varmt i sjön, men det stoppade inte många från att ändå bada och i vissa fall till och med simma fram och tillbaka till en brygga ute i vattnet.

Efter badet serverades middag och vid det här laget hade folk börjat bli hungriga och upptäckt att dagen flugit förbi utan att man fått i sig någon lunch annat än möjligtvis lite fika. Maten var som vanligt god och uppskattad av samtliga närvarande, vilket bland annat märktes då många såg till att hämta mat flera gånger.

Simon Lindberg talar.
Simon Lindberg talar.

Mätta och belåtna var det så äntligen dags för årets Nordman att utses. Julius Blomberg, vinnaren av förra årets tävlingar, agerade konferencier i år och beordrade upp två personer på scenen, vilket gjorde presentationen av segraren mer spännande. Till slut meddelades dock att Niklas Norling från Näste 5 vunnit och blev årets Nordman. Motståndsrörelsens ledare, Klas Lund, delade ut förstapriset till segraren, som var en helt handgjord större skogs-/överlevnadskniv.

Då årets Nordman var korad kallades Simon Lindberg upp på scenen för att återigen hålla ett av sina uppskattade tal. Talet var som vanligt eggande och inspirerande. Den röda tråden i talet var att ingenting är omöjligt för oss och vår ras:

Alla ni i denna lokal är fantastiska människor. Ni är alla unika på vart och sitt sätt med olika egenskaper, färdigheter och förutsättningar, men ni är genom blodet som rinner i era vener en gemenskap av män och kvinnor som står över det ordinära. Ni delar blodet av den mest magnifika ras som någonsin vandrat på denna jord. Inom er rinner hjältars och krigarkungars blod. Inom er finns skaparkraft, mod, pliktkänsla och offervilja. Inom er rinner länken mellan våra förfäder och våra barn. Så länge det blodet är rent är vi unika, fantastiska och odödliga!

Talet möttes av stora applåder och väckte helt säkert både tankar och starka känslor hos åhörarna.

Trots att klockan vid det här laget blivit mycket och många saker hade hunnits med under dagen så var tillställningen dock ännu inte över, utan de som hade ork och vilja kunde nu lyssna på en trubadur, dricka lite öl och umgås med kamrater från tre olika länder innan man gick och la sig.

På söndagen bjöds det återigen på frukost och därefter började folk bege sig hemåt för att fortsätta kampen med den nya energi som man får på tillställningar som Nordendagarna.

Mer bilder:

laguttagning


nordendagarna_sjogren

blixt boll c

blixtboll b

drag 2

brottning 2

brottning a

finalfinal amatjuliusprisutdelning 1prisutdelning 2simon 1nordendagar_kniv

Titel:Nordendagarna 2014 Författad av:Redaktionen Publicerad:2014-09-03 Uppdaterad:2020-03-28

Läs också: