1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Rättegång och dom mot aktivister från Finska motståndsrörelsen

FINLAND. Under januari hölls rättegång mot två finska aktivister som dömdes till fängelse och böter för två fall av misshandel och förhindrande av politisk aktivitet.

Den första påstådda misshandeln ska ha inträffat 2012 då den ökände ”antifascisten” och vänsterpolitikern Dan Koivulaakso gick ut och sa att Finska motståndsrörelsens aktivist hade attackerat honom under en diskussion på konventet ”Hotet från extremhögern”. Koivulaakso har offentligt gett sitt stöd till Revolutionära fronten och har besökt Blitz-huset i Norge. Trots detta och en hel del annat har finsk media porträtterat honom som en respektabel politiker och expert på ”högerextremism”.

Koivulaakso har berättat för media att han har en lista med finska ”nynazister” på sin dator och att han med hjälp av den har identifierat den som ”attackerat” honom med pepparspray. Säkerhetskamerorna från platsen stödjer dock inte hans version.

Rätten dömde trots detta den finske aktivisten med anledning av att en annan ökänd finsk kommunist och Sovjetunionen-entusiast, nämligen Juha Tapio från finska Rättvisepartiet Socialisterna, helt plötsligt och från ingenstans ”kom på” att även han hade sett den utpekade aktivisten på brottsplatsen. Aktivisten själv menar tvärtom att han inte var där över huvud taget och att vittnesmålet från två hängivna kommunister och ”antifascister” knappast kan vara bevis nog för en fällande dom.

Samme aktivist stod också åtalad för en knivhuggning i Jyväskylä 2013. Då försökte två aktivister från Finska motståndsrörelsen gå in på en föreläsning om den finska ”högerextremismen”. Den kommunist-anarkistiska organisationen som arrangerade träffen hade bett andra vänsterextremister om hjälp med vakthållning. Ingen av dessa hade väktarlicens men var ändå beväpnade med batonger och kniv.

När den åtalade aktivisten försökte öppna dörren till tillställningen grep en av ”dörrvakterna” tag i honom hårdhänt och handgemäng bröt ut. Enligt ögonvittnen la sig mellan tio och femton andra kommunister i bråket. En av Motståndsrörelsens aktivister drog kniv för att kunna försvara sig och den andra filmade bråket. Polisen kunde dock inte hitta någon film i kameran och därför är filmmaterialet som kunde bevisat händelseförloppet borttappat.

Slagsmålet varade inte länge men enligt åklagaren lyckades aktivisten ändå ensam skada flera av kommunisterna. De bägge aktivisterna lämnade platsen innan polisen kom dit. En av dem greps samma kväll, men den andra tog det polisen nästan två år att få tag på.

Inne på rättegången fortlöpte allt lugnt. En grupp svartklädda ”antifascister” dök upp på rättegångens andra dag men lämnade snart platsen då de ogillade att bli fotograferade.

svartklädda

Aktivisten som ska ha filmat händelsen dömdes till böter. Den andra aktivisten som dömdes för två fall av misshandel fick ett och ett halvt års fängelsestraff och tiotusentals kronor i böter. Även två av ”antifascisterna” fick mindre bötesstraff.

Titel:Rättegång och dom mot aktivister från Finska motståndsrörelsen Författad av:Redaktionen Publicerad:2015-02-07 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: