1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Motståndsrörelsen hedrar Gösta Hallberg-Cuula, en sann folkhjälte

STOCKHOLM. Tisdagen den 14 april samlades aktivister och medlemmar från Motståndsrörelsen för att hedra Gösta Hallberg-Cuula på hans dödsdag.

Den 14 april 1942 avled en sann folkhjälte. Gösta Hallberg-Cuula gav sitt liv i strid när han kämpade frivilligt i Finland mot kommunismen. För att hedra denne nationalsocialistiska förebild begav sig Motståndsrörelsen till hans grav på dödsdagen för att hålla tal och minnas Hallberg-Cuulas hjältemod.

Kamraterna marscherade in på kyrkogården med fanorna vajandes i vinden och modet på topp. Stämningen var tyst och full av respekt. Väl vid graven ställde de närvarande upp sig och Peter Jusztin tog plats i mitten redo för att hålla tal.

Cuula2

Talet ljudade fritt genom kyrkogården medan kamraterna stilla lät minnet av Hallberg-Cuula leva vidare.

Nedan följer ett utdrag ur talet:

Gösta Hallberg-Cuula föddes den 4 november 1912. Två år efter Hallberg-Cuulas födelse kastades Europa in i Det Första Världskriget – ett förödande krig som bland annat ledde till att kommunisterna tog makten i Ryssland och började förslava de östeuropeiska folken.

Gösta Hallberg-Cuula blev tidigt nationalsocialist och var under 1930-talet propagandachef för Nationalsocialistiska Arbetarpartiet – NSAP, Sveriges på den tiden största nationalsocialistiska parti.

1939 försökte kommunisterna i Sovjet att erövra Finland, hade de lyckades så hade Sverige och övriga delar av Norden stått på tur. Gösta Hallberg-Cuula – och många andra på den tiden – förstod detta och var beredda att göra allt, inklusive att offra sina liv, för att förhindra den kommunistiska världspesten från att sprida sig ytterligare…

Talet avslutades sedan med en uppmaning till alla oss som kämpar för vårt folk:

Det som krävs av oss som står här idag är att göra precis som Gösta Hallberg-Cuula gjorde: Att kämpa och sträva efter att lösa sina problem istället för att fly från dem. Förhoppningsvis kan vi idag – en gång för alla – besegra arvtagarna till de krafter som Hallberg-Cuula och de dåtida nationalsocialisterna bekämpade!

Gösta Hallberg-Cuula, ditt minne och hjältemod kommer för alltid att leva vidare genom det folk du gav ditt liv för. Låt oss se till att du inte dog förgäves!

Titel:Motståndsrörelsen hedrar Gösta Hallberg-Cuula, en sann folkhjälte Författad av:Redaktionen Publicerad:2015-04-16 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: