1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Bonniertidning skriver om Motståndsrörelsen och Sunnansjö

MEDIA. DN har skrivit ett längre reportage om Motståndsrörelsens närvaro i Sunnansjö och andra orter runtom i Ludvika kommun. Inte alla som intervjuades gav svar som passade den sionistiska journalistikens agenda.

Lokalmedia gick tidigare den här veckan ut med att en klar majoritet av de som får socialbidrag i Ludvika kommun är av utländsk härkomst. Årsbudgeten för socialbidragen i den lilla kommunen ligger på 37 780 000 kronor och som utvecklingen ser ut nu så kommer budgeten att spricka i år, vilket även skett tidigare år.

När den Bonnierägda tidningen DN väljer att skriva om situationen i Ludvika är det dock inte massinvandringens ekonomiska baksida som problematiseras, utan det faktum att det finns politiskt engagerade människor i området som har åsikter som DN inte uppskattar.

Människorna som DN nu försöker svartmåla är Motståndsrörelsens aktivister och delar av ledningen som bland annat är bosatta i det lilla samhället Sunnansjö, ett samhälle som sedan 2013 har drabbats av en egen flyktingförläggning. Tidigare har Bonniertidningen Expressen skrivit ett liknande reportage.

Ockuperat område?
Det är ett längre reportage, med mycket målande beskrivningar av både miljön och människorna som DN:s utsända har träffat, som tidningen har skrivit. DN försöker få det till att området har “ockuperats” av Motståndsrörelsen och rubriken på artikeln är “Idyllen tagen som gisslan”:

I Ludvika kommun är spänningen tydlig. Här ligger både multinationella industrin ABB och den avstannade gruvorten Grängesberg, en gång Sveriges mest lönsamma företag och nav i svensk industri. I byarna runt omkring skjuter gamla gruvlavar upp som tomma kyrkor.

Trakten, laddad med starka föreställningar om att utgöra ett svenskt fosterland, har ofta lockat lycksökare.

Nu är den ockuperad av Svenska motståndsrörelsen, som säger sig vilja återupprätta ett svenskt folkhem baserat på etnisk tillhörighet med södra Dalarna som utgångspunkt.

“Men nazisterna då!?”
Även om DN från vissa som de intervjuat får absurda spekulationer och rena lögner om Motståndsrörelsen fick tidningen i väldigt många fall inte de svar de var ute efter.

Lilian Rådman, en pensionerad kvinna som är känd för att måla vackra dalahästar, konstaterar till exempel att Motståndsrörelsen inte stört någon i Sunnansjö.

— De vill bo där det är lugnt. Jag menar om de åker ut bort-i-kring och demonstrerar och bråker, det störs ju inte vi av här. Inte nå. Då tycker jag det är obehagligare att gå ut en kväll när det är så mycket invandrare. De har ju en annan kvinnosyn över huvud taget. Mig kanske de låter vara som är gammal. Men de har ju faktiskt jagat fruntimmer här. Så är det, säger hon.

Då ställer DN frågan: “Nazisterna, då?” och listar sedan bland annat domar från tidigt 1990-tal och ännu längre tillbaka i tiden samt konfrontationen i Kärrtorp från 2013.

— Ja, men inte ger de sig på oss. Det är någon som de har agg till, säger Rådman som anser att Margot Wallström och hennes utrikespolitik är ett större problem än de lokala “nazisterna”.

En man vid namn Nils-Erik Berg som intervjuats ger Motståndsrörelsens aktivister rätt och menar att det finns problem med att svenskar diskrimineras till förmån för så kallade flyktingar.

— Ja. En del saker hade de väl rätt i på sätt och vis. Dom får väl hur mycket som helst, dom här flyktingarna. De får ju lägenheter. En svensk får fan inte en lägenhet av Ludvikahem i dag. Lika med alla busschaufförer. En svensk får ju skaffa sig körkort och behörighet – de får ju allting. I Borlänge har de utbildat skogshuggare av somalier: men vafan, skicka ut dom i skogen – dom stryker ju med, säger han.

Noterbart är hur DN väljer att låta dialektala uttryck, svordomar och det i skrift olämpliga ordet “dom” stå kvar i uttalanden från de intervjuade som uttrycker sig invandringskritiskt, medan de som säger sådant som DN vill höra verkar ha fått sina uttalanden språkligt anpassade för skrift.

Bybo hyllar Nordfront och Öberg
Motståndsrörelsens närvaro i Sunnansjö har inneburit att många bybor regelbundet läser Nordfront. Johan Hagberg, som jobbar på Coop i Sunnansjö och vid upprepade tillfällen gjort mer eller mindre obegåvade uttalanden om Motståndsrörelsen i media, säger numera följande om Nordfront:

Johan Hagberg tycker att redaktionen gör ett hyfsat jobb i bevakningen av lokala dagsnyheter, typ situationen på svenska asylförläggningar. Pär Öberg brukar ringa Johan Hagberg i researchsyfte, som häromveckan när det gick ett rykte om knivslagsmål mellan flyktingar på Tallmogården. Johan Hagberg kollade tipset och kunde konstatera att det var en skitgrej med matknivar, som Nordfront aldrig rapporterade om, vilket han tar som intäkt för sajtens seriositet.

Johan Hagberg tycker att sajten gjorde ett korrekt refererat av en annan händelse som fått stor betydelse i Sunnansjö, och kanske fött förståelse i delar av byn för SMR:s aktivism mot invandring. I juni förra året ska en man av utländsk härkomst ha lockat med en kvinna i Sunnansjö till badstranden och kommit med oanständiga förslag. Kvinnan ringde sin pojkvän som kom till platsen utrustad med ett verktyg för byte av bildäck.

– Jag hade inga synpunkter alls på den artikeln, säger Johan Hagberg som berättar att han också utan resultat försökte få Dalarna Tidningar att skriva om nyheten.

Dock är Johan Hagberg kritisk till Nordfronts historiska artiklar och då framför allt våra kritiska artiklar om den så kallade Förintelsen.

Förutom att uppskatta Nordfronts lokaljournalistisk så hyllar Johan Hagberg Motståndsrörelsens Pär Öberg som en “politiskt begåvning” och “en av de bästa politiker vi har i kommunen” samt “en fantastisk människa på ekonomi”.

— Han är ju rätt trevlig att prata med. Och jag anser ju att det är en av de bästa politiker vi har i kommunen. En fantastisk människa på ekonomi, helt oslagbar när det gäller miljökrav. Påläst. Och Pär säger till mig: ”Johan, det är kul att prata med dig. För du spottar inte på mig”. Sen vet jag ju att det är en kobra jag har att göra med. Som är jättefarlig fast han är jättetrevlig. Åsikterna är ju inte… de bästa, säger Johan Hagberg om Öberg och får medhåll av Thomas Lagerström, Ludvikas kommunchef:

— Den här killen är ju i själva verket mer påläst än 80 procent av oss här inne [i kommunfullmäktige, red. anm.].

Öberg själv tackade nej till att ställa upp på någon intervju med DN.

— Det är inget personligt. Det har med er arbetsgivare att göra: Bonnier har ju visat sig otroligt svenskfientliga, sa Öberg till DN:s reporter.

Riazat
En som medverkar på ett hörn i reportaget är vänsterpartisten och invandraren Daniel Riazat, som Nordfront tidigare skrivit om. Riazat gråter som vanligt ut och beklagar sig över Motståndsrörelsen men DN lyckas inte hitta många som verkar uttrycka sympati för Riazat personligen.

— Han fick ju en smäll. Det är väl så att säga bevisat. Men i och med att han ju är politiker så var han ju duktig på att dra i rätt trådar för att det skulle bli riktigt stort. Jag intervjuade honom på kvällen och det gick ju inte att få stopp på han, säger Frank Elfstedt på Nya Ludvika Tidning som alltså intervjuade Riazat efter att denne ska ha fått en glasflaska i huvudet.

En annan person säger att Riazat i och för sig inte förtjänade att bli slagen men att “han var väl inte Guds bästa barn, han heller”.

Källa:
Idyllen tagen som gisslan

Titel:Bonniertidning skriver om Motståndsrörelsen och Sunnansjö Författad av:Redaktionen Publicerad:2015-05-10 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: