1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Aktivister döms efter att syndikalist blev tillrättavisad

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Tre aktivister från Svenska motståndsrörelsen har dömts till fängelse respektive samhällstjänst då de anses ha misshandlat syndikalisten Anders Henriksson som gick till anfall mot organisations aktivister.

2013 uppstod en konfrontation när syndikalisten Anders Henriksson gick till attack mot Motståndsrörelsens aktivister under en flygbladsutdelning i Uppsala. Polisen inledde efter incidenten en utredning då Henriksson påstod sig ha blivit misshandlad. Lokalmedia passade då på att hetsa intensivt mot Motståndsrörelsen.

I slutet av februari förra året lade dock polisen ner förundersökningen eftersom det inte gick att åtala någon med den informationen som fanns.

Vi kommer inte längre, sade då polisens utredare Claes Ehrning.

Uppsala nya tidning, som varit en av de som hetsat mot Motståndsrörelsen i inledningsskedet var inte nöjda med polisens beslut utan producerade en rad artiklar för att genom påtryckningar tvinga polisen att återuppta förundersökningen.

I artiklarna ”Se filmer från misshandeln”, ”Varför kommer de undan?, ”Har inte ställt tillräckligt kritiska frågor” och ”Ha ha, vi kommer alltid undan” hängde man ut enskilda poliser som man menade hade agerat felaktigt. Man avhumaniserade även Motståndsrörelsens aktivister genom att benämna dem som “Nazist 1” och “Nazist 2”. Samtidigt passade man på att intervjua den våldsorienterade syndikalisten Anders Henriksson på hans arbetsplats, i köket på en förskola, troligtvis för att väcka läsarnas sympati.

Länspolismästare Erik Steen valde efter den mediala hetsen att återuppta förundersökningen, något som senare skulle leda till en rättegång.

Det finns påståenden om att polisen inte ska ha vänt på alla stenar i det här fallet. Det handlar också om ett brott av speciell karaktär som har rönt stor uppmärksamhet i media. Därför har jag beslutat att återuppta förundersökningen, sade han då.

Rättegången bombhotades
Den sjunde maj i år infann sig de tre åtalade aktivisterna vid tingsrätten i Uppsala för att delta på rättegången som tvingats fram av bland andra gammelmedia. Samma dag hade tingsrätten bombhotats klockan åtta på morgonen och området var avspärrat av polisen när aktivisterna anlände till platsen. Vid tiotiden avlägsnade de sig då varken advokaterna eller aktivisterna själva hade fått någon vidare information.

Uppsala nya tidning valde då att påstå att aktivisterna hade uteblivit helt från rättegången.

Nazisträttegången avbröts under torsdagen då de tre åtalade inte var på plats – detta efter att ett bombhot under morgonen försenat förhandlingarna rejält”, skrev man.

Expressen hakade på och gick ett steg längre genom att påstå att aktivisterna uteblev utan att koppla det till bombhotet över huvud taget.

SMR-medlemmarna och nazisterna […] uteblev när rättegången mot dem inleddes. Männen står åtalade för en misshandel på Uppsalas gågata”, skrev tidningen som även valde att hänga ut aktivisterna trots att de ännu ej var dömda.

Polisen grep senare under dagen aktivisterna i deras hem och frihetsberövade dem inför rättegången som hölls dagen därpå.

Domen
Idag tillkännagavs domen för de tre aktivisterna. En av de åtalade dömdes till tre månaders fängelse och de två andra till villkorlig dom och samhällstjänst.

“En oprovocerad ful misshandel där de tilltalade tillsammans med andra på ett mycket fegt sätt misshandlat en försvarslös person”, skrev tingsrätten i sitt utlåtande.

Att aktivisterna fredade sin grundlagsskyddade rätt att sprida sitt budskap, samt att man tillrättavisade Anders Henriksson efter att denne själv först gått till fysiskt angrepp verkar man inte ta någon hänsyn till. Nordfront släppte efter konfrontationen videobevis som visar händelsen.

Åklagaren Magnus Berggren som var drivande i fallet uppgav under dagen att han tycker det var bra att aktivisterna dömdes, men att han gärna hade sett hårdare straff då han yrkade på fängelse för alla tre åtalade.

— Jag är naturligtvis nöjd med att tingsrätten har kommit fram till att alla tre är skyldiga till misshandel. Sedan kan jag väl tycka spontant att det straff som har utmätts är ganska så milt, menar han.

Enligt uppgifter till Nordfront kommer domen att överklagas av aktivisterna.

Källa:
Nazister dömda för misshandel

Titel:Aktivister döms efter att syndikalist blev tillrättavisad Författad av:Redaktionen Publicerad:2015-05-26 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: