1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Motståndsrörelsens möte med Göteborg

AKTIVISM. Vid middagstid lördagen 25 juli genomförde aktivister och medlemmar från Motståndsrörelsens Näste 2 en större flygbladsutdelning i centrala Göteborg. Motståndsrörelsen fick ett överlag positivt bemötande så när som på ett fåtal konfrontationer med den svenskfientliga sidan.

Det var ett gråmulet, Göteborg med tjocka, mörka moln och ett ihärdigt duggregn som mötte det femtontal medlemmar och aktivister från Näste 2 som hade möjlighet att närvara denna lördag. Väderprognoserna hade visserligen varslat om betydligt mer regn men det var tillräckligt för att vädret skulle utgöra en viss utmaning speciellt avseende hantering av teknisk utrustning såsom videokamera mm.

Deltagarna möttes först upp kl 11:30 och efter en praktisk genomgång på drygt en kvart kunde avmarsch mot det första flygbladsutdelningsstället ske. Första destinationen var Avenyn i höjd med Valand. Redan på ditvägen uppmärksammades Motståndsrörelsen av förbipasserande. Trots det regniga vädret hade förvånansvärt många människor tagit sig till centrala Göteborg. En trolig förklaring till detta var med stor sannolikhet det faktum att det var löningshelg.

Aktivister och medlemmarna nådde första anhalten strax efter klockan 12. Fanbärarna ställde upp sig  och flygbladsutdelare positionerade ut sig så att man täckte den sida av Avenyn som valts ut.

Det låg ett förvånansvärt lugn i atmosfären denna lördag i hjärtat av Göteborg och folk verkade antingen sköta sitt och koncentrera sig på de ärenden man hade eller samspråka med flygbladsutdelarna på ett intresserat och positivt sätt. Fler skulle säkert ha stannat till om vädret hade varit bättre. Relativt många tog flygblad och det var flera stycken som gick fram och berömde Motståndsrörelsens aktivister för det arbete som läggs ner på kampen.

Bortsett från någon enstaka svenskfientlig främling eller meningsmotståndare så var reaktionerna på Avenyn enbart positiva. Efter drygt en timme bestämde man sig för att bege sig till nästa ställe. Precis när deltagarna började gå nerför Avenyn dök polisen upp och efter några fruktlösa försök att få tag i någon ansvarig för aktiviteten eller få information om vad som hade planerats härnäst började de förfölja Motståndsrörelsen på håll.

Nästa anhalt var Järntorget som i vanliga fall helt brukar domineras av svenskfientliga, oikofoba personer och uttryck. Bland annat brukar här hållas olika kommunistiska manifestationer och stället är känt för sin röda prägel.

Detta var ju naturligtvis en extra stark provokation mot den svenskfientliga vänstern att marschera rakt in i deras högborg och sprida det nationalsocialistiska budskapet till det egna folket. Här var stämningen inte lika lugn och en hel del diskussioner med oliktänkande uppstod.

Järntorget
Järntorget

Trots att vissa var oförskämda och markerade med att man ringde med sina mobiler (efter förstärkning) eller tog närgångna kort, stannade det vid ordväxlingar. Dessa meningsmotståndare sprang i vanlig ordning iväg och försökte få polisen att ingripa men dessa höll sig även på denna plats på ett behörigt avstånd och nöjde sig med att ha ställa upp patrullbilar som på håll bevakade aktiviteten.

Polisen markerade sin närvaro.
Polisen markerade sin närvaro.

Dock var det även här många som var positivt inställda till Motståndsrörelsens budskap och såväl fanbärare som flygbladsutdelare fick positiva kommentarer och beröm för den enträgna kamp man för mot det svenskfientliga systemet. Efter drygt en och en halv timmes flygbladsutdelande och diskuterande bestämde man sig för att förflytta sig till den sista platsen för dagen.

Precis i anknytning till den plats där flygbladsutdelningen skulle äga rum, utanför Göteborgs domkyrka, försökte en förbipasserande rycka en bunt flygblad ur händerna på en av aktivisterna. När aktivisten tog dem tillbaka gjorde personen ett utfall mot aktivisten genom att putta honom i bröstet och även försöka kasta något på honom. Aktivisten begagnade instinktivt nödvärnsrätten och genomförde en blixtsnabb och effektiv tillrättavisning. Detta resulterade i att angriparen föga ärofyllt började gråta. Motståndsrörelsen tolererar inte fysiska angrepp. Ordningsvakter som var på plats kunde också konstatera att aktivisten hade haft rätt att försvara sig.

Flygbladstjyv vill inte visa sitt ansikte.
Flygbladstjyv ville inte visa sitt ansikte.
Flygbladstjyv
Att stjäla flygblad och gå till fysiskt angrepp är olagligt. En aktivist utnyttjade sin nödvärnsrätt genom att tillrättavisa angriparen.

Flygbladsutdelandet kom efter en stund igång riktigt bra även här och deltagarna mötte en positiv allmänhet och många intressanta och bra diskussioner kring den eskalerande massinvandringen, judiska maktförhållanden, nationalsocialism, kriminalitet och trygghet i samhället, de styrande politikernas totala förakt för folket,  den tilltagande svenskfientligheten och mycket annat fördes med intresserade förbipasserande.

Efter en dryg timme vid domkyrkan kände sig deltagarna nöjda och aktiviteten förklarades avslutad och man började bege sig tillbaka. Man valde att på tillbakavägen ta vägen igenom ”Femmanhuset” (norra Europas största köpcentrum).

Vid Domkyrkan.
Vid Domkyrkan.

Man kunde efter att aktiviteten var avslutad konstatera att göteborgare är mycket mer positivt inställd gentemot Motståndsrörelsen än tidigare och att aktiviteten genomfördes betydligt mer friktionsfritt än väntat. Motståndsrörelsen har nu ytterligare flyttat fram sina positioner i staden och man kan också konstatera att någon motkraft värd namnet inte finns då dessa inte på något sätt klarade av att mobilisera ett motstånd mot Motståndsrörelsens frihetskamp.

Alexander Nystrand, områdeschef och gruppchef över Kampgrupp 1 kommenterade aktionen på följande sätt:

— Man märker verkligen att det skett en positiv attitydförändring hos göteborgarna om man jämför med hur det var tidigare i staden. Folk är betydligt mer öppna för våra idéer idag, vilket såklart bådar gott inför framtiden! Vi använder våra gator när vi vill och hur vi vill.

Tack till alla som deltog i lördagens aktivitet, alla gjorde en strålande insats och Motståndsrörelsen kommer inom kort att göra fler större aktioner i centrala Göteborg!

/Peter Lindahl

En film från aktionen kommer att publiceras inom kort.

Titel:Motståndsrörelsens möte med Göteborg Författad av:Redaktionen Publicerad:2015-07-28 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: