1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Näste 1 i Finland

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Här kommer en rapport från Näste 1 som hade en delegation på plats i Finland under demonstrationen i Jyväskylä.

Helgen den 31 juli till andra augusti var en delegation med aktivister ur Näste 1 i Finland för att delta på en tillståndsgiven demonstration och andra inplanerade aktiviteter arrangerade av Finska motståndsrörelsen.

Omedelbart efter landstigning i Finland på fredagen var det dags att besöka olika sevärdheter i Helsingfors.

Aktivisterna fick se Sveaborg, en av världens största sjöfästningar och ett av Sveriges genom historien dyraste försvarsprojekt. Fästningen har haft svenskt, ryskt och finskt styre sedan slutet på 1700-talet.

Trots hårda regnskurar kunde aktivisterna uppskatta det majestätiska bygget, som försvarat inloppet till Helsingfors genom århundraden.

Efter att ha tagit färjan tillbaka till fastlandet, bar det av till Krigsmuseet där aktivisterna kunde beundra artilleripjäser och svastikaprydda stridsvagnar i garnisonen från andra världskriget. I nära anslutning till Krigsmuseet fanns det även svastikor i golvplattor utanför ett lägenhetskomplex.

Nöjda med sevärdheterna kunde aktivisterna inackorderas hos en av sina finska kamrater för att kunna få en god natts sömn inför den kommande aktiviteten på lördagen den 1 augusti.

Tidig väckning på lördagsmorgonen var nödvändigt för den långa bilresan från Helsingfors till aktiviteten. Den tillståndsgivna demonstrationen skulle hållas i staden Jyväskylä under det pågående ”Neste Oil Rally”-eventet. ”Neste Oil Rally” lockar årligen tusentals människor till staden och det viftas ofta flitigt med finska flaggor från broar och trottoarer. Självklart är detta ett bra tillfälle att sprida organisationens budskap till folk på gatan.

Finska och svenska aktivister samlades en bit utanför stadskärnan och förberedde fanor, sköldar, banderoller, flygblad och megafoner inför avmarschen mot stadskärnan.

Under marschens gång ropades kraftiga slagord vilket gjorde det omöjligt för förbipasserande att missa att Motståndsrörelsen var i staden!

Polis hade redan spärrat av diverse gator för att styra demonstrationen till den angivna platsen och hade många patruller närvarande.

Väl på plats ställde aktivisterna upp och delade flygblad till förbipasserande som var överväldigande positiva till organisationen.

Det varma vädret gjorde att många var ute i rörelse och många diskussioner med både meningsmotståndare och sympatisörer avlöste varandra.

Efter cirka en och en halv timme dök det upp lokala “antifascister” som provocerade aktivisterna och gjorde klart att de ville slåss. Aktivisterna gick till attack direkt och oskadliggjorde dem snabbt och slagkraftigt.

fmr demo j 2

Polisen svarade med att spraya aktivisterna med pepparspray. En av gruppcheferna misstänkte tidigt att polisens intention var att säcka ihop aktivisterna och gripa samtliga på plats. Polispatruller hade kallats in och började omringa aktivisterna. Då polisen började röra sig mot gruppen, gavs order om att bryta sig ut ur folkmassan. Ett tiotal finska och svenska kamrater lyckades bryta sig ut och ta sig från platsen och undgå att bli gripna av polisen. Det skickades ut polispatruller för att leta efter utbrytarna, men de fick ge upp tomhänta. De utbrytande svenskarna är nu tillbaka i Sverige men i skrivande stund sitter fortfarande folk från organisationen i den finska ordningsmaktens klor. Två svenska aktivister och fem finska är häktade.

Det går att skicka brev till några av de aktivister som häktats (avsändare måste stå med, annars släpper inte den finska polisen igenom breven):
Juuso Tahvanainen
Anders Rydberg
Tomi Tiihonen

Skicka till adressen:
Jyväskylän poliisi-asema, Urhonkatu 1
40100 Jyväskylä
FINLAND

Titel:Näste 1 i Finland Författad av:Redaktionen Publicerad:2015-08-07 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: