1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Naturaktivitet i Umeå

UMEÅ. Lördagen den 29/8 samlades medlemmar från de norra delarna av landet för en längre skogsvandring i de norrländska skogarna. Näste 6 kampgrupp i Umeå bjöd in till en vandring längs Tavelsjöleden och medlemmar från Luleå, Skellefteå och Näste 4 slöt upp.

Vandringen tog sin start vid regementet i Umeå och målet var att ta sig så långt medlemmarna skulle hinna längst Tavelsjöleden innan mörkret bröt ut. Tavelsjöleden sträcker sig ca. 40 km från Umeå och den bjuder på varierad terräng över berg, kalhyggen och skog.

vandring-umea- (14)

Efter ett kort möte där lunch intogs begav sig gruppen av och vandringen tog sin fart. Efter ca. en timmes vandring togs så en kortare vattenpaus där medlemmarna även passade på att justera sina packningar. Gruppen gav sig sedan vidare och efter några timmar anlände man till Hamptjärnsstugan vilken befinner sig på berget med samma namn, tillika den högsta punkten på vandringen. Här togs en längre paus med kaffe och fika. En av deltagarna passade på att visa ett finurligt vattenfilter vilket lär underlätta övriga vandringar i framtiden avsevärt.

Vandringen begav sig sedan vidare mot Rättberget där det lagades mat. Det hölls även en utbildning i första hjälpen och HLR. Instruktören, som till yrket är sjukvårdare, gick igenom hur man på bästa sätt handskas med skador som kan uppkomma i samband med t.ex. gatuaktioner.

Middagen för en av medlemmarna

vandring-umea- (3)vandring-umea- (4)

Motståndsrörelsens närvaro förevigades även i en gästbok som fanns tillgänglig på rastplatsen innan vandringen fortsatte genom den vackra svenska naturen. Målet sattes att hinna till till ett närliggande berg,  men då mörkret efter några timmar började göra sitt intrång tvingades gruppen att slå läger.

Vissa medlemmar ur de södra delarna av Norrland hade med sig några intressanta hängmattor som de tillbringade natten i och intressant kunskap förmedlades om hur dylika enkelt kan tillverkas genom att vika en lättviktspressening, något medlemmar ur Näste 6 lär begagna sig av vid nästa långtur i skogen.

Efter lägret gjorts i ordning och ved samlats ihop inför natten, spisade gruppen mat och allmännyttiga kunskaper delades runt lägerelden. En av medlemmarna på pekade att i o.m. jorden roterar skapar Karlavagnen en svastika på stjärnhimlen vilket hedrades på tillbörligt vis. Efter några timmar vid elden började vandringen ta ut sin rätt och det blev dags för den spartanska sängen.

vandring-umea- (8)

Kvällsmat vid lägerelden

Kring 04-tiden började de otåliga medlemmarna äta frukost och lägret packades ihop. När solen började gå upp tog så vandringen hemåt fart i den vackra soluppgången. Humöret i gruppen var på topp och vistelsen ute i naturen de tidiga morgontimmarna kändes uppfriskande för kropp och själ. Även om väderleksprognoserna varnat för mulet väder och möjligheter till regn så välsignades denna grupp enbart av sol och ett vindstilla, vackert väder.

Lägret bryts

vandring-umea- (12)

Avfärd vid soluppgången

Väl framme vid Rättberget spisades så en tidig lunch och medlemmarna kontrollerade sina fötter efter skavsår och blåsor vilka var förvånansvärt frånvarande för de flesta i gruppen. Vandringen begav sig vidare hemåt och efter ett smärre missförstånd över ledens sträckning gavs ett ypperligt tillfälle att bättra på navigeringskunskaperna. Efter en del huvudbry befann sig gruppen återigen på leden vilket vissa ansåg inneburit en genväg, vissa var mer tveksamma men vad gör det när man befinner sig i goda kamraters lag ute i det fria med ett fantastiskt väder?

Gruppen kom fram till utgångspunkten ganska precis 24 timmar efter avfärden och en sträcka på cirka sex mil tillryggalades. Det är svårslaget för moralen och gemenskapen inom rörelsen att just umgås ute i naturen och medlemmarna lär med största sannolikhet införliva många fler vandringar i framtiden.

Fler bilder från helgen:

vandring-umea- (9)

Fullmånen vid midnatt

vandring-umea- (11)

Titel:Naturaktivitet i Umeå Författad av:Redaktionen Publicerad:2015-09-10 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: