1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Intervju angående demonstrationen i Stockholm

Motståndsrörelsen har pratat med Pär Sjögren som var på plats och iakttog Nordiska motståndsrörelsens demonstration i centrala Stockholm i lördags.

I lördags samlades ett 40-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen i centrala Stockholm för att genomföra en grundlagsskyddad demonstration. Avsikten var att hålla ett tal, demonstrera och dokumentera händelsen.

Polisen dök snabbt upp på platsen och bestämde att ett tal kunde hållas på Medborgarplatsen där en avspärrning också upprättades. Vad som hände därefter har varit oklart men i media har det talats om aktivister som gjorde ”rusningar” och förmenta vittnen har hävdat att aktivisterna ”angrep” polisen på kommando med bland annat glasflaskor.

Resultatet blev ett 40-tal gripna aktivister och enligt uppgifter i Expressen ska en aktivist ha skadats lindrigt och förts till sjukhus. Två poliser ska också ha skadats i tumultet och måste uppsöka tandläkare.

Under söndagen blev alla de gripna demonstranterna frisläppta även om flera fortfarande är misstänkta för brott. För att reda ut frågetecknen kring vad som egentligen hände har Nordfront pratat med Pär Sjögren som befann sig på platsen men inte greps.

Hej Pär! Kan du börja med att berätta vad din roll igår var?

Ja, jag var kameraman och skötte den ena filmkameran.

Så du hade en journalistisk roll då alltså. Var det fler än du som endast var på plats för att dokumentera tillställningen?

Det var jag och två till. Ytterligare en till filmare och en stillbildsfotograf.

Om vi tar det från början då, vad var den ursprungliga avsikten med gårdagens demonstration?

Tanken var att uppmärksamma att det pågår en förintelse mot vita folk över hela världen och att vi ville flytta fokus till det, bort från ”Förintelsens” minnesdag på onsdag. Parollen för demonstrationen var ”Stoppa förintelsen av vårt folk”.

21

När dök polisen upp?

Direkt när vi klev upp ur tunnelbanan stod där en större polisbuss med flera poliser i. Sedan anslöt det två till sådana bussar när vi gått cirka 50 meter.

Hur betedde sig polisen och hur var stämningen?

Vi ignorerade dem och fortsatte att gå. Sedan när vi gått ytterligare 500 meter spärrade de av vägen, poliser klev ur och sa att vi skulle stanna och det blev lite tumult och en aktivist blev gripen.

Polisen ville veta vad vi tänkte göra och de sa att de ville se till att vi kunde genomföra vår demonstration.

Polisen bestämde alltså att ni fick hålla ett tal på Medborgarplatsen?

Nej, det var bestämt av oss i förväg att det var där talet skulle hållas. Vi sa till polisen vilken väg vi skulle gå och vi fick också gå den vägen till Medborgarplatsen.

Så vad hände på Medborgarplatsen då, gjordes det någon ”rusning” mot polisen och gick aktivisterna till ”attack” på kommando som det påståtts i media och av något vittne?

Nej, absolut ingen rusning eller attack. Jag tycker inte att våra aktivister gjorde något som förtjänade den respons från polisen som de fick.

Stämmer det att folk blev slagna med batonger i huvudet?

Ja. Polisen omringade ju allihop och vissa fick slag mot huvudet. Många fick också skador på armar och ben. Man kan säga att polisen var glad för att veva med batongerna, även om vi inte vill ta på oss någon offerkofta i onödan.

Tror du att det kommer polisanmälas?

Det vet jag inte, jag har inte hört något om det än.

SFAVFdem2

Tror du att Motståndsrörelsens aktivister blir avskräckta av polisens agerande?

Nej. Definitivt inte.

Bortsett från det polisiära våldet, förekom det något våld att tala om från Motståndsrörelsens aktivister? Två poliser ska ha skadat tänderna, enligt Expressen.

Jag såg inget sådant.

Såg du några glasflaskor kastas mot polisen?

Nej. Jag har svårt att tänka mig det för det hela gick väldigt fort, det var nog över på 30-40 sekunder och polisen överrumplade aktivisterna.

Visst befann ni som skulle dokumentera demonstrationen er lite vid sidan av i samband med bråket men såg allt som hände väldigt bra?

Ja, det stämmer.

Och du greps inte och misstänktes inte för några brott?

Nej.

Men polisen tog ändå er utrustning?

Ja, de beslagtog två filmkameror och en stillbildskamera.

Hur motiverade polisen det?

Att vi hade filmat ett brottstillfälle.

Protesterade ni mot detta?

Jo, jag sa ju åt dem att det är redaktionellt material. ”Ja, vi vet”, sa dem och tog kamerorna.

Har kamerorna krävts tillbaka?

Ja, vi bestred beslaget direkt på plats. Tidigast imorgon kan vi få tillbaka kamerorna.

Vet du hur många aktivister som är misstänkta för brott fortfarande och tror du att den pågående utredningen kommer leda till några åtal?

Alla är väl fortfarande misstänkta, men jag tror inte att det blir något åtal. Det är svårt att säga, det var ett vanligt tumult som användes som förevändning för att gripa folk. Jag tyckte absolut inte att det var tal om något våldsamt upplopp.

I Stockholm hade du en journalistisk roll, men i maj är du istället en av arrangörerna till Motståndsrörelsens första maj-demonstration i Borlänge. Vad har du att säga till de som vill komma till Borlänge men är oroliga för att något liknande ska hända där?

Det kommer inte att bli som i Stockholm där. Vi har lång tid på oss att förbereda oss och kommer ha god säkerhet på demonstrationen i Borlänge.

Har du något mer att tillägga angående gårdagen eller något annat?

Nej, vi ses i Borlänge på första maj!

Då tackar vi för att du tog dig tid och ställde upp på intervjun!

Titel:Intervju angående demonstrationen i Stockholm Författad av:Redaktionen Publicerad:2016-01-26 Uppdaterad:2020-03-28

Läs också: