1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

IT-säkerhet och nätaktivism i Näste 2

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Lördagen den 30 januari samlades medlemmar, aktivister och sympatisörer för första upplagan av Nästesdagarna i Näste 2.

Lördagen den 30 januari var det dags för Näste 2:s första upplaga av Nästesdagarna, en dag tänkt att samla aktivister, medlemmar och sympatisörer från olika delar av nästet. Vad man utannonserat var två föredrag, mat och fika, genomförande av det nya aktivistprovet samt månadsmöte för de anslutna.

Runt halv elva började gästerna att anlända till dagens lokal där man möttes av kaffe och liknande för att sedan ha möjlighet att hälsa och socialisera med såväl nya som gamla kamrater.

När man ansåg sig socialiserat lagom, samlade dagens konferencier samtliga närvarande för att informera om dagens upplägg, vilket startade med ett föredrag om IT-säkerhet av Martin Engelin från Initiativ Idun. Engelin har tidigare varit engagerad i numera nedlagda Svenskarnas parti, men har nu startat upp Initiativ Idun, vars syfte är att nationalister ska kunna fortbilda andra nationalister med sina specifika kunskaper, i detta fall IT-säkerhet.

Under föredragets första halva förklarade Engelin de grundläggande termer man bör känna till för att överhuvudtaget kunna skydda sig mot de många hot och säkerhetshål som finns i våra datorer och mobiltelefoner. Vidare talade han om själva problematiken med att inte vara mån om sin säkerhet på nätet eller i telefonen. Efter att ha besvarat frågor från publiken bröt man för fika innan föredragets andra del skulle avhandlas.

Engelin berättade här om vilka åtgärder man kan behöva vidta för att få en säkrare IT-upplevelse och tog upp en mängd intressanta saker. Här var publiken aktiva med frågor och en del frågetecken rätades ut, även om saker som inte direkt togs upp av föredraget. Föredragets tredje del bestod av en sammanfattning där vissa slutsatser kunde dras och här gavs också en praktisk guide till hur man förbättrar sin säkerhet på internet. Engelins föredrag var lika välbehövliga som uppskattade och efter att publiken tackat av honom följde en fikapaus innan näste föredragshållare tog vid.

Turen hade kommit till Skuli Jakobson från Island. Jakobson har varit en engagerad nationell länge och har under senare år lagt ett stort fokus på internet-aktivism, som dagens föredrag skulle komma att handla om.

fdrag1

Föredraget betonade bland annat vikten av att kämpa på internet och gick igenom med vilka metoder detta kunde göras med. White Rabbit Radio rekommenderades av Jakobsson och saker relaterade till White Rabbit-nätverket, som bland annat jobbar med mantran. Jakobson gav också ett intressant tips till alla, främst datorspelare. Istället för att samlas och ”lana” datorspel kan man istället ta med sig varsin dator och samlas och bedriva internetkrig mot utvalda mål tillsammans. ”Det ska vara kul att kämpa!” var det bestämda budskapet från Jakobson. Jakobson tackades med stora applåder och efter detta dröjde det ett litet tag innan middagen serverades.

Middagen bestod av en soppa med ekologiskt lammkött, som var mycket god. Kaffe, bröd och diverse bakverk serverades och stämningen var lika god som maten.

fdrag2

Efter detta fick sympatisörer och icke-medlemmar tacka för sig och dagen fortsatte med fystesterna i det nya aktivistprovet. Aktivisterna som gjorde provet fick bland annat jogga under tidspress, göra armhävningar under tidspress och ett antal ytterligare moment. Tanken med aktivistprovet är att alla ska sträva efter att klara det samt att förbättra sig själva över tid.

Dagen avslutades med ett längre månadsmöte. En hel del nya medlemmar presenterades här och fick även möjligheten att berätta lite om sig själva för de övriga. Efter att ha pågått i över 12 timmar avslutades Nästesdagarna och Nästeschef Jimmy Andersson tackade alla som medverkat.

Är du också intresserad av att delta på intressanta föredrag likt dessa i framtiden? Ansök då om medlemskap i Motståndsrörelsen, eller kontakta någon i organisationen!

Titel:IT-säkerhet och nätaktivism i Näste 2 Författad av:Redaktionen Publicerad:2016-02-08 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: