1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Hur går kampen i… Luleå?

I den här artikeln så intervjuas Jeff Hede om Motståndsrörelsens kamparbete i de norra delarna av Sverige

Ort: Luleå, Norrbottens län.
Geografi: Ligger på östkusten i övre Norrland, lite mer än 10 mil från finska gränsen.
Folkmängd: 76000 i kommunen, varav runt 60% är boendes i tätorten.
Antal kamprapporter den senaste månaden: 19 st.
Ingår i Näste: 6.

Näste 6 uppmärksammades redan i Simon Lindbergs månadsrapport för januari för sin höga aktivitetsnivå den senaste tiden. Den ort där det bedrivits absolut mest aktivism är Luleå. Kamgruppen där leds av den mångåriga aktivisten Jeff Hede. Nordfront har valt att ställa honom några frågor om kamparbetet i och runt staden.

jeffhede

Hej Jeff! Vill du börja med att berätta lite om Luleå för våra läsare som aldrig varit där?
Luleå är en hamnstad i Norrbotten, och ligger långt upp i den nordöstra delen av landet. Det är dessutom en studentstad. På senare år har många ”storslagna” satsningar gjorts för att bygga upp stadens näringsliv och prestige, däribland har Facebook byggt sina gigantiska serverhallar här.

En sak som kan vara intressant för alla läsare söderut att veta när det gäller den gamla ”traditionella konflikten” mellan Norrland och Sydsverige, där folk här uppe brukar mena att Stockholm och Sydsverige suger åt sig av de norrländska rikedomarna på norrlänningarnas bekostnad, är att Luleå på senare år i och med alla dessa prestigesatsningar själva börjat suga ur den lokala landsbygden där mindre orter och byar i området sugs ut och offras för att istället satsa allt på denna stad. Exempelvis har det varit mycket prat och klagomål från folk ute i byarna om hur byskolor läggs ner för att spara och omdirigera resurser och liknande. Folk ute i byarna stör sig allt mer och mer på hur Luleå ska roffa åt sig allt på byarnas och landsbygdens bekostnad.

Staden har på senare år fått sig en alltmer ”storstadsliknande” mentalitet. Man skulle kunna säga att att Luleå har blivit något slags ”Norrbottens Stockholm”.

Då låter det ändå som det finns en bra grogrund i staden för en ny politik?!
Ja, men vad gäller de stora, brinnande frågorna kring massinvandring och motståndet mot detta, så har livet här uppe länge präglats av en ovilja att inse verkligheten och än mer att faktiskt börja göra något åt saken. Då massinvandringen och dess effekter hittills har varit betydligt mildare häruppe än i södern så har folk ej heller behagat vakna upp i samma utsträckning angående dess verklighet. Man har helt enkelt levt i sin bekväma lilla bubbla häruppe och inte gjort så mycket åt saken. Detta börjar å andra sidan att sakta men säkert förändras nu, då folk i Luleå samt andra orter runtomkring börjar tröttna på samhällsutvecklingen och inte minst p.g.a. att massinvandringen nu faktiskt börjar märkas av även här.

Hur går kampen i Luleå då?
Den går bra! Folket i min kampgrupp är väldigt flitiga och ambitiösa, bra på att ta egna initiativ och så har vi en mycket god kommunikation med varandra. De flesta av oss träffas nästan dagligen och inte alltid bara för kamparbete, vilket är mycket roligt.

Jag har förstått att ni växt en hel del i området och rekryterat flera nya personer den senaste tiden?
Ja, vi rekryterar kanske inte lika friskt som i de södra delarna av Sverige ännu, men en del nyrekryteringar har ändå gjorts. Vi har även fått mycket god kontakt och hjälp från andra nationella som ännu inte valt att organisera sig någonstans. Jag hoppas och tror dock att även de kommer vilja ta steget fullt ut in i Motståndsrörelsen inom en snar framtid.

Har ni arbetat på något speciellt vis för att rekrytera utöver det ordinära kamparbetet?
Förutom att vi delat ut väldigt mycket flygblad till hushåll som faktiskt lett till nya rekryter så har vi också vistats på olika sociala medier, forum, chattar, fikaträffar och dylikt där vi har lyckats knyta till oss viktiga kontakter och rett ut diverse missförstånd som funnits kring organisationen.

Vad har det då handlat om för missförstånd?
Det florerar faktiskt en hel del olika saker. Att man som kristen inte får vara medlem eller att man absolut inte under några omständigheter får lov att vara anonym är ett par av dem.

Du nämner flygblad till hushåll och det har verkligen synts I kamprapporterna. Enligt rykten har ni i Luleå och omnejd delat ut nästan 20,000 flygblad det senaste kvartalet. Stämmer detta?
Jo, det stämmer bra och vi har planer att fortsätta i den takten!

Varför anser du att denna propagandametod är så viktig?
Framförallt för att det är en enkel och kostnadseffektiv form av aktivism som de allra flesta kan delta på, vilket bidrar till att ytterligare stärka gemenskapen och sammanhållningen i gruppen. Men det sticker även ut en hel del, mer än somliga tycks tro! När vi är aktiva med denna typ av aktivism året om och inte bara under valtider som de flesta andra partier, så gör vi folk ständigt påminda om vår existens.

Jag tror många underskattar den här typen av basaktivism, våra flygbladsutdelningar har renderat i tidningsrubriker och omnämnts av mängder av olika personer i både positiva och negativa ordalag på sociala medier där vi sedermera försvarats i kommentarerna av för oss tidigare helt okända personer. Men, flygbladsutdelningar är inte allt vi sysslar med, till exempel har vi även satt upp banderoller, affischer, klistermärken och genomfört stiliga sprayningar runtom i staden. Vi har gjort avspärrningsaktioner mot asylhotell och en del myndigheter. Vi har också deltagit i de pan-nordiska aktionerna ”Refugees not welcome” samt den mot ”Förintelsens minnesdag”.

I en kamprapport stod det om ett 12-timmars maraton med flygbladsutdelning. Någon kommentar?
Jo, så är det. Tillfället som du nämner var det längsta hittills och varade som sagt i 12 timmar i sträck, sen har vi haft fler andra utdelningar som varat i mellan 5 och 9 timmar. Det kan tilläggas dock att det inte på något sätt är ett måste att vara med på sådant, utan att det är upp till var och en om man vill följa med ut på dessa mer kraftkrävande äventyr.

Övre Norrland är ju överlag ökänt för att historiskt sett vara ett ”rött” tillhåll. Hur ser det ut gällande detta i Luleå?
Ja, om man ser till hur det har sett ut i kommunfullmäktige är Luleå väldigt rött, men de röda har knappt någon gatuaktivism att tala om, det är mer och mer sällan man faktiskt ser deras affischer eller klistermärken i staden nu för tiden. Någon enstaka tidningsförsäljning då och då, men inte mycket mer än så. Bilden av Luleå och Norrland som röda territorium håller vi nationalsocialister sakta men säkert på att förändra.

Hur ser framtiden ut för kampen i Luleå och övre Norrland?
Den ser mycket ljus ut! Vi har som sagt rekryterat nytt folk och troligtvis är ännu fler på väg att ansluta sig inom kort. Eftersom avstånden är ganska stora här uppe har internet och nätaktivism varit avgörande för vårt arbete och det är något vi kommer fortsätta att utveckla. Många av våra medlemmar och aktivister är också involverade i Nordfront på olika sätt.

Det är definitivt viktiga delar som måste skötas även det. Till sist då, något övrigt du vill hälsa till övre Norrlands befolkning som ännu inte är anslutna i Motståndsrörelsen?
De är varmt välkomna att höra av sig till oss eller delta på några av våra aktiviteter. Vi är en härlig grupp som har mycket kul tillsammans. Bland annat har vi börjat hålla filmkväll en gång i månaden i Umeå och Skellefteå vilket är ett ypperligt tillfälle att komma och känna sig för utan att känna någon ”press” att man måste göra något. Det brukar inte heller vara något problem att få samåka ifall man bor i en annan stad än där filmkvällen hålls.

Och är man sympatiskt inställd till oss, men absolut inte vill delta i någon aktivitet av någon anledning går det jättebra att hjälpa till genom att skänka pengar. Några av oss är arbetslösa eller studenter och har gott om tid över för aktivism, men kanske inte alltid de ekonomiska förutsättningarna att genomföra allt vi skulle vilja. Alla bidrag är varmt välkomna!

Tack för din tid!
Tack själv för att jag fick medverka!

Luleå
Nordfront kommer fortsätta rapportera om kamparbetet i Luleå. Vill du komma i kontakt med aktivister på orten gör du det enklast genom kontaktformuläret på Näste 6:s lokalsida.

Titel:Hur går kampen i… Luleå? Författad av:Redaktionen Publicerad:2016-02-26 Uppdaterad:2020-03-28

Läs också: