1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Midsommar i Skara

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Näste 2 bjöd i år på ett midsommarfirande i bondgårdsmiljö med hemlagad sill och helgrillad gris. Dagen bjöd på trevligt umgänge, tävlingar och god mat.

Årets midsommarfirande arrangerades av Näste 2 och bjöd på både god mat, härlig stämning och lekfulla tävlingar. Evenemanget var väldigt lyckat och deltagarna bestod av både anslutna och sympatisörer samt delegationer från både Norge och Vitryssland.

Festligheterna drog igång vid tolvtiden på midsommarafton då midsommarstången i form av en livsruna gjordes i ordning. Den pryddes traditionsenligt med ris och blommor och restes som sig bör i solen. Därefter hälsades deltagarna välkomna av Julia Ros som är aktivist i Näste 2 och var en av arrangörerna bakom firandet. Julia informerade gästerna om dagens händelser samt regler för eventet.

DSC_0377DSC_0397

Midsommarlunch intogs sedan i form av hemgjord sill, köttbullar, korv och potatis, med det klassiska gräddfil med gräslök som tillbehör och nubbe för de som önskade. Efteråt följde mingel och indelning i lag inför dagens femkamp.

DSC_0871

DSC_0743

DSC_0635

Fem lag tävlade mot varandra i grenarna brottning, ägglöpning, säckhoppning, kast med tung sten samt bågskytte. De närvarande barnen var självklart välkomna att delta i tävlingarna vilket var anledningen till variationen av grenar. Tävlingarna bjöd på både blod, svett och tårar när kvinnor och män kämpade om segern i solen. Det vinnande laget skulle senare under kvällen komma att tävla mot varandra individuellt för att årets mästare skulle kunna koras.

DSC_0435

DSC_0470

Efter tävlingarna begav sig deltagarna tillbaka upp till huvudområdet för tillställningen. Några tappra själar passade också på att svalka sig i gårdens damm medan resterande deltagare minglade fritt på gården och passade på att bekanta sig med nya som gamla ansikten. De helgrillade grisarna låg på elden och dagens middag var i full förberedelse. Årets midsommarmeny bestod av: Två helgrillade grisar, hemgjord potatissallad och en fräsch grönsallad. Gästerna intog maten under gott humör och med stort välbehag.

DSC_0993

DSC_0936

Då middagen var undanstädad och alla deltagare mätta var det dags för det avgörande slaget för de tävlande i femkampen: Jägarställning. Samtliga deltagare ställde upp sig mot väggen med benen i 90 grader. Det var en hård match och deltagarna kämpade tappert, ingen var villig att ge upp. En efter en brast benen under dem och de föll till marken tills endast två återstod: En kvinnlig besökare från Vitryssland samt en kvinnlig sympatisör från organisationens första näste. Båda tittade på varandra och hoppades att den andra skulle ge upp. Men det blev till slut vitryskans ben som gav vika och dagens vinnare blev kvinnan från Näste 1.

DSC_0999
Det avgörande momentet i tävlingarna.

Efter att tävlingen var avslutad och dagens vinnare korats väntade mingel och avslappnat festande för besökarna. Allt eftersom att sommarnatten förflöt droppade deltagarna av och dagens evenemang avslutades således.

DSC_0368

DSC_0878
Här hade vi kunnat lägga in festbilder, men artikeln avslutas istället med ett lamm 🙂
Titel:Midsommar i Skara Författad av:Redaktionen Publicerad:2016-07-03 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: