1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nordendagarna 2016

Föregående helg anordnades årets upplaga av Nordendagarna där det hölls flera tal, presenterades viktiga nyheter och Årets nordman utsågs.

Lördagen den 27 augusti hölls 2016 års upplaga av Nordendagarna i Småland. Tillställningen samlade närmare 200 organisationskamrater och sympatisörer från Sverige, Norge och Finland.

Nordendagarna (4 av 68)

Efter frukost hälsade Kim Mauritzon från Näste 3 alla välkomna till Nordendagarna och gick igenom dagens schema.

Som första punkt höll sedan Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg ett informativt tal där två viktiga saker meddelades. Det första var att den sedan ett tag tillbaka slutsålda Aktivisthandboken nu inte bara finns att köpa igen, utan även har uppdaterats och byggts ut till en längre skrift än innan. Den andra nyheten, som fick publiken att resa sig upp och leverera dundrande applåder, var att Motståndsrörelsen redan i år ska följa upp den extremt lyckade första majdemonstrationen i Borlänge med en ny demonstration i en av Sveriges största städer!

Nordendagarna (9 av 68)
Även en norsk upplaga av Aktivisthandboken har tagits fram, varför Haakon Forwald också kallades upp på scen för att presentera den norska versionen.

Härnäst bjöds det på lunch innan det var dags för tävlingen som skulle utse Årets nordman. Tävlingen började med att deltagarna delades in i sex lag som tävlade mot varandra i trekamp.

Den första grenen i tävlingarna var dragkamp. Vanligtvis drar två lag i varsin ände av ett rep, men i den här varianten av dragkamp – som var inspirerad av en fornnordisk dragkamp där lagen drog i ett skinn – hade man ett hopbundet rep som bildade en cirkel och där lagen drog i varsin sida av cirkeln. Målet var sedan att dra repet bakåt mot en stock och det lag som först lyckades dra en av sina mannar över sin stock vann.

Nordendagarna (16 av 68)

Nordendagarna (19 av 68)

Nästa gren gick ut på att fem man skulle bära en över 200 kg tung stock så långt som möjligt under tre minuter.

Nordendagarna (20 av 68)

Nordendagarna (25 av 68)

Sista grenen var den mest våldsamma och brutala men också den mest uppskattade grenen: Lagbrottning. Här brottades uppåt sju man samtidigt och när en deltagare fått sin första motståndare att ge upp så fick han hjälpa sina kamrater med deras motståndare. Många deltagare uppvisade här stor kampvilja och kämpade tappert in i det sista även när de hamnade i numerärt underläge.

Nordendagarna (30 av 68)Nordendagarna (35 av 68)Nordendagarna (43 av 68)Nordendagarna (29 av 68)Nordendagarna (50 av 68)Nordendagarna (53 av 68)

Efter ett uppehåll meddelades att Lag 2 hade vunnit och därefter tävlade vinnarna i pilbågsskytte. De två bästa bågskyttarna i laget gick sedan vidare till det avgörande momentet som skulle hållas senare under kvällen.

891

Innan det bjöds på middag informerade Pär Sjögren om Fånghjälpen och hur de närvarande kunde stödja Motståndsrörelsens politiska fångar.

Nordendagarna (60 av 68)
Pär Öberg – chef över Nordiska motståndsrörelsens parlamentariska gren.

När alla sedan ätit sig mätta talade Pär Öberg om Nordiska motståndsrörelsens parlamentariska gren, hur den ska användas och vad Öberg har för lokalpolitiska visioner i Ludvika.

Nordendagarna (61 av 68)
Fredrik Vejdeland.

Näste talare var Nordfronts chefredaktör, Fredrik Vejdeland, som talade om sin tid i fängelset och hur Motståndsrörelsen utsätts för allt hårdare förtryck från delar av systemet. Vejdeland menade att det var viktigt att de som utsätts för repression inte blir negativa och defaitistiska, utan att man behåller en positiv syn på kampen och riktar sin frustration mot systemet.

Nordendagarna (63 av 68)
Årets nordman – William Börjesson.

Innan det sista talet meddelades det att William Börjesson från Näste 2 blev Årets nordman efter att han tidigare under kvällen besegrat sin konkurrent i en frågesportstävling. Börjesson fick ett diplom och ett presentkort på 1 000 kr att handla för på Nordfront förlag.

Nordendagarna (6 av 68)

Siste talare var slutligen Nordiska motståndsrörelsens ledare, Simon Lindberg, som höll ett brinnande tal där han manade alla närvarande till att göra mer för kampen. Det räcker inte att bli partimedlem och nöja sig med det – man måste ständigt ta nya steg och göra mer för saken, var Lindbergs budskap.

Nordendagarna (67 av 68)

Som sista punkt för detta års upplaga av Nordendagarna klev Henrik Pihlström och Julius Blomberg upp på scenen för att spela nationell musik. Efter att framträdandet var formellt avslutat samlades musikerna och delar av publiken i ena hörnet av lokalen där det fortsattes att spelas musik och sjöngs allsång varvat med småprat i musikpauserna. Detta fortsatte till tidig morgon medan övriga deltagare antingen åkte hem eller gick och la sig för att sova innan hemfärd.

Sammanfattningsvis var detta den största, och i mångas tycke mest lyckade, upplagan av Nordendagarna hittills.

Se till att organisera dig i Motståndsrörelsen för att inte riskera att missa denna tillställning nästa år också!

Titel:Nordendagarna 2016 Författad av:Redaktionen Publicerad:2016-08-29 Uppdaterad:2020-03-28

Läs också: