1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Motståndsrörelsen får medial uppmärksamhet på Island

ISLAND. En av landets största nyhetstidningar har varit i kontakt med en representant på Island.

Det är tidningen Fréttablaðið, på visir.is, som skriver om organisationen i en relativt nyanserad artikel. Här kommer artikeln i sin helhet översatt till svenska och med tillägg på två ställen där tidningen valt att klippa av det egentliga svaret.


Den isländska grenen av Nordiska motståndsrörelsen är aktiva

En ledande person från den isländska grenen av Nordiska motståndsrörelsen, som är kända nynazister, svarar i ett anonymt brev på frågor till Fréttablaðið och säger att de är nöjda med tillväxten till organisation det senaste året, men de vill inte svara på hur många de är eller hur många fler som gått med sedan starten.

Fréttablaðið publicerade en artikel om rörelsen i augusti förra året. Då skickades frågor till en e-post adress på deras hemsida och tillbaka kom ett anonymt svar. Då var svaren liknande som nu, att rörelsen växer och kommer att fortsätta växa ännu mer. Då svarades det inte heller på hur många medlemmar de hade.

”Islänningar är vana vid att rösta på typiskt borgerliga partier som är ute efter kvantitativt stöd. Vi är inte ute efter kvantitet, vi är ute efter att rekrytera kämpar. Vi letar inte efter människor som säger att de ska rösta på oss i nästa val. Vi är ute efter människor som är redo för gatuaktivism.” skrevs det i svaret. Där pratade de om att sätta upp affischer och dela ut flygblad med information om rörelsen.

Vidare skrivs det att det hållits många rekryteringsmöten men att det är få av dem som är redo att ställa upp i det ”osynliga kriget som systemet tvingat in oss i”. Dessa människor bemöts med respekt och glöms inte bort, men får veta att de i nuläget, under uppbyggnadsfasen inte kan ta plats i rörelsen.

”Om någon bara vill vara aktiv vart fjärde år när det är val så finns det andra partier i det här landet. Det positiva med vår rörelse, sedan vi började bli aktiva, är att det finns många unga människor som har fått nog och är arga på situationen i vårt land som kan finna en plats hos oss”, står det i svaret. Det är med stor glädje organisationen skriver att flera unga och välutbildade personer är intresserade.

En del av medlemmarna vill inte vara offentliga med att de arbetar för Motståndsrörelsen med anledning av att de har känsliga arbeten eller hög status i samhället. De kan stödja rörelsen på andra vis. ”Överlag är vi nöjda med vår tillväxt eftersom att de vi har rekryterat når upp till våra krav och håller en hög standard.”

Precis som i augusti förra året är inte organisationen intresserad av att ställa upp i val. Slutmålet är inte att att få en plats i parlamentet utan att ändra hela folkets tankesätt. I svaret står det också att systemet har misslyckats totalt, men så länge folket inte kan se det finns det ingen mening med att driva någon valkampanj och försöka få folk att rösta på Motståndsrörelsen.

”Folket måste inse att det isländska folket sakta men säkert kommer att tyna bort. Dessutom ökar kriminaliteten hela tiden. Snart kommer vi att se samma utveckling som i resten av Europa med ökande våldtäkter, grova våldsbrott och mord”, står det i svaret. Vidare står det att pengarna det skulle kosta att driva en valkampanj gör bättre nytta genom att läggas på att kunna bedriva aktivism och få ut budskapet året om så att ”folket lär sig om farorna med mångkulturen”.

Precis som Fréttablaðið rapporterade om i augusti benämner sig Nordiska motståndsrörelsen som nationalsocialister. Ett av rörelsens mål är att stoppa invandringen och att deportera människor som inte är etniskt nordeuropeiska. De vill också skapa en Nordisk stat med en egen armé och allmän värnplikt.

Titel:Motståndsrörelsen får medial uppmärksamhet på Island Författad av:Redaktionen Publicerad:2017-03-25 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: