1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nordiska motståndsrörelsen på tysk-tjeckisk kulturdag

REPORTAGE. Otto Rutanen från Motståndsrörelsen i Finland samt en partikamrat från Näste 1 i Sverige deltog den 1 april på den Tysk-Böhmiska kulturdagen i Aussig.

Tyska Junge Nationaldemokraten (JN) i Sachsen, har under många år haft ett öppet vänskapsförhållande med nationalister i Tjeckien. Efter att det tjeckiska arbetarpartiet ”Delnická Strana” utsattes för massiva polistrakasserier, razzior och slutligen förbjöds under åren 2009-2010, bröt de politiskt aktiva strukturerna för de goda krafterna i Tjeckien ihop. Trots dessa svårigheter har nationalisterna på senare tid kunnat organisera sig på nytt i Arbetarpartiet Dělnická mládež (DM) och arbetarungdomen (DSSS). I år beslutade man därför att återuppta den gamla traditionen med så kallade Tysk-Böhmiska kulturdagar. Närvarade gjorde JN och NPD i Sachsen, vi två nordmän, samt DM och DSSS.

Jungfru Maria kyrkan som lutar på grund av de allierades terrorbombningar. Foto: JN Dresden

Efter att vi kommit fram till Aussig möttes vi av tjeckiska kamrater som ledde oss på en guidad stadstur. Den första intressanta byggnaden är ”kyrkan för jungfru Maria”, som på grund av terrorbombningen av de allierade 1945 har en 2 meters lutning och är den mest lutande byggnaden i Europa norr om Alperna. Nästa stopp var vid stadens huvudbank, som på taket har några av de sista bevarade statyerna från den nationalsocialistiska tiden.

Några av de få bevarade nationalsocialistiska statyerna. Foto: JN Dresden
Tyska och tjeckiska kamrater hedrar de mördade av Aussig-massakern 1945. Foto: Nordfront

Staden Aussig vid floden Elbe är för tyskarna framförallt känd för den brutala massakern som genomfördes av Röda Armén mot den där levande tyska befolkningen år 1945. Ett okänt men stort antal tyskar mördades brutalt och slängdes i floden. På Dr.-Edvard-Beneš-bron finns en liten minnessten där vi hedrade de döda med en blombukett. I hela Tjeckien mördades sammanlagt nästan en halv miljon tyskar och tjeckiska frihetsälskare ända in i 50-talet av kommunisterna.

De närvarande frihetskämparna uppe på borgen. Foto: JN Dresden

Resan gick sedan vidare till borgen Schreckenstein, som är en plats där man verkligen kan andas in historia. Borgen upprättades på 1300-talet och har blivit förstörd flera gånger i historien, bland annat av våra förfäder i 30-åriga kriget. Flertalet germanska hjältar har besökt slottet för att spendera tid och finna inspiration. Några av dessa är Johann Wolfgang von Goethe, Richard Wagner och Adolf Hitler. Efter en inspektion av de många intressanta delarna av slottet höll en tjeckisk kamrat ett tal som avslutades med orden: ”Jag tror inte denna borgs historia är färdigskriven ännu och denna dag är ett bevis för detta. Idag bevittnar borgen Schreckenstein vår vänskap i en tid av hets och krig. Nationalister från olika länder, enade under en idé , försvara Europa!”

Framför borgen. Foto: JN Dresden

Kulturdagarna avslutades sedan på en traditionell tjeckisk restaurang. Där vi från Nordiska motståndsrörelsen samtalade med Hynek Rint (en ordförande för DM) om ideologi och hur vi kan utöka vårt samarbete för bevarandet och återskapandet av äran för våra fina folkgrupper.

/Erik

Reportage om tillställningen på JN:s hemsida:
Dresdner JN belebt Sächsisch-Böhmischen Kulturtag neu

Gruppernas Facebook-sidor:
Dělnická mládež (DM), Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) och Junge Nationaldemokraten (JN).

Titel:Nordiska motståndsrörelsen på tysk-tjeckisk kulturdag Författad av:Redaktionen Publicerad:2017-04-05 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: