1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Surströmmingsskiva i Sundsvall

KAMRATSKAP. Kamrater från det 4:e nästet samlades lördagen den 2 september för att umgås i goda vänners lag och ta del av den traditionsenliga surströmmingen som haft premiär i dagarna.

Då surströmmingssäsongen är här så var det naturligt att det skulle serveras surströmming som är en gammal tradition. Surströmmingen var väldigt uppskattad av militären omkring 1700-talet då den klarade sig väldigt länge utan att bli dålig, vilket var ett de större hindren armén hade på den tiden. Många kan tycka att surströmmingen är en parentes i historien medan andra ser det som en fin tradition värd att bevara. De senare är troligen de mest förtjusta strömmingsätarna. Klart är dock att den tydliga doften ger upphov till mången diskussion, år efter år. Förutom den självklara svenska konsumtionen så exporteras idag en mindre mängd surströmming till Japan.

Kamraterna i Sundsvall högg in på flera olika sorter av surströmming.

Omkring 14-tiden började medlemmar ur nästet med familjer att samlas hemma hos en kamrat. I år valde vi att spendera dagen i Sundsvall. Efter att alla hälsat och bytt några ord så börjades, för dagen, inhyrda bänkar att ställas ut och därefter bjöds det på kaffe/läsk samt hemmagjord äppelkaka. Färdigfikade och nöjda så fortsatte vi vuxna att diskutera allt från de senaste Nordendagarna till kommande aktiviteter samt allt som rör det vardagliga livet medan barnen sprang runt i full fart!

Tiden sprang snabbt iväg och när några började förbereda vad som skulle ätas så gick ett sällskap med barn iväg på en skogspromenad för att se vad naturen kan skapa. Målet var en grottformation som gröpts ur i slutet av den senaste istiden.

Då inte surströmming faller alla i smaken så togs även grillen fram. De som önskade bjöds dessutom på kokkorv.

Efter middagen fortsatte samtalen och allt eftersom kvällen kröp närmare så började de med små barn att röra sig hemåt. Övriga i sällskapet umgicks och hade en trevligt kväll tills dess att småtimmarna närmade sig och då valde de sista kvar att även de säga ”hej då”.

Det kan också nämnas att det hölls ett lyckat rekryteringsmöte under dagen med en ny partimedlem som resultat.

Titel:Surströmmingsskiva i Sundsvall Författad av:Redaktionen Publicerad:2017-09-06 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: