1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Vera Oredsson vinkade åt motdemonstranter – åtalas för åsiktsbrott

ÅSIKTSBROTT. Den snart 90 år gamla Vera Oredsson fastnade på bild då hon vinkade åt motdemonstranter under Motståndsrörelsens första majdemonstration i Borlänge. Nu åtalas hon för “hets mot folkgrupp”, då Motståndsrörelsens politiska motståndare lögnaktigt påstår att hon gör en så kallad Hitlerhälsning.

Vera Oredsson deltog under Nordiska motståndsrörelsens första majdemonstration i Borlänge 2016. Under en paus mellan talare i Liljeqvistska parken fastnade Oredsson på en bild, som av politiska motståndare till Motståndsrörelsen har polisanmälts för hets mot folkgrupp. Enligt anmälan påstås att Oredsson gör en så kallad Hitlerhälsning, vilket är en rörelse med armen som är förbjuden i Sverige enligt gummiparagrafen “hets mot folkgrupp”.

Enligt personer som var på plats när bilden togs var stämningen god, varpå flertalet demonstrationsdeltagare vinkade åt den grupp motdemonstranter som samlats ett par hundra meter bort. Bland dessa befann sig alltså Vera Oredsson, som fastnade på bild medan hon vinkade.

Oredsson växte upp i Tyskland under Tredje riket och var som barn engagerad i nationalsocialistisk ungdomsverksamhet, varför hon är mycket väl medveten hur den hälsning hon anklagas för att ha gjort genomförs. Genom hela processen har Oredsson nekat till anklagelserna och vidhåller att hon endast har vinkat, något som också bekräftas av flertalet personer som befann sig i närheten.

— Motståndsrörelsens ledning tillåter inte att man “heilar” under deras demonstrationer, ett direktiv jag aldrig skulle drömma om att bryta även om det vore tillåtet enligt svensk lag, berättar Oredsson för Nordfront.

Bilder kan också vara bedrägliga och frågan är om någon skulle få för sig att Oredsson utförde någon olaglig armrörelse, hade personen och sammanhanget varit något annat.

Hillary Clinton i “Hitlerhälsning”?

Enligt medias rapporter ska det finnas vittnen som intygar att Oredsson ska ha gjort en olaglig hälsning. Dessa vittnen torde dock finnas bland motdemonstranterna, som vid tillfället befann sig flera hundra meter bort. Polisen har inte bemödat sig att förhöra något av de vittnen som befann sig i Oredssons omedelbara närhet.

Titel:Vera Oredsson vinkade åt motdemonstranter – åtalas för åsiktsbrott Författad av:Redaktionen Publicerad:2017-10-07 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: