1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Skandalbeskedet: Motståndsrörelsen förbjuds i Finland – protestaktion utanför finska ambassaden!

CENSUR. Idag meddelade Birkalands tingsrätt att Nordiska motståndsrörelsens verksamhet förbjuds i Finland.

Idag föll domen i fallet där den finska Polisstyrelsen yrkat på att Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas i Finland. Rätten följer polisens uppmaning och menar alltså att organisationens verksamhet ska kriminaliseras och upphöra. Enligt Svenska Yle menar rätten att Motståndsrörelsen “uppmanar till och belönar våld”.

Enligt uppgifter som Nordfront tagit del av så kommer domen att överklagas. Det är dock oklart ifall domen inte vinner laga kraft för än den prövats av en högre instans, eller ifall den högre instansen kan upphäva förbudet.

Under årets aktivistdagar talade den finske aktivisten Antti Niemi om vad som skulle hända vid ett eventuellt förbud:

— Personligen tror jag inte att systemet kommer att lyckas, men om detta mot förmodan skulle hända så har vi redan uttänkta strategier för hur vi ska fortsätta verksamheten. Vi har en plan B, en plan C och en plan D. Allt beror på varför de förbjuder oss och vilka straff vi då skulle få, men även om de slänger oss alla i fängelse i tio år kommer vi inte ge upp utan hitta ett sätt att fortsätta kampen.

I nuläget finns endast domen att ta del av på finska och trots att svenska är ett officiellt språk i Finland så meddelar Birkalands tingsrätt till Nordfront att just deras region är enspråkig, varför de inte vill översätta domen.

Uppdatering 13:50

Enligt nya uppgifter så vinner förbudet laga kraft redan nu och därför är Motståndsrörelsens verksamhet från och med idag förbjuden i Finland.

Som Nordfront tidigare kunde meddela kommer detta dock inte att påverka den självständighetsmarsch som anordnas i Helsingfors den 6 december.

Uppdatering 14:35

Så här skriver Birkalands tingsrätt om beslutet (Nordfronts översättning):

Tingsrätten upplöser den icke-registrerade föreningen Nordiska motståndsrörelsens finska avdelning och till den, direkt eller indirekt, tillhörande regionala avdelningar samt den registrerade föreningen Pohjoinen Perinne.

Rätten beordrar att styrelsen för föreningen Pohjoinen Perinne inte får fortsätta idka föreningens näringsverksamhet eller att förvalta dess egendom. Rätten beordrar advokaten Kaarle Gummerus att förvalta föreningens tillgångar och att när domen vunnit laga kraft sköta de utredningar som följer upplösandet av verksamheten.

Uppdatering 15:20

Till Nordfront säger Ville Hinkkanen från det finska justitieministeriet att han inte vill uttala sig om det specifika fallet, men säger att det rent generellt kan handla om en brottslig handling att verka inom en nedlagd förening.

— Jag kan inte uttala mig i ett specifik ärende jag inte är insatt i. Sådant där är stipulerat i föreningslagarna. Men om vi utgår ifrån att förbudet trätt i laga kraft så kan en person som fortsätter att engagera sig i verksamheten i en förbjuden förening dömas för att ha bedrivit illegal rörelseverksamhet. Vad gäller överklagan och tiden där emellan så kan Polisstyrelsen, om det inte redan i domen beslutats, söka om tillfälligt verksamhetsförbud. Men vad som gäller för detta specifika ärende så bör du kontakta Polisstyrelsen för närmare information, säger Hinkkanen.

När Nordfront når finska Polisstyrelsen strax före klockan 16 finsk tid så hänvisar dock Aija Tiainen-Broms på Polisstyrelsens mediaavdelning till hennes chef, polisdirektör Tomi Vuori, som dock har valt att gå hem för dagen.

Uppdatering 19:45

Nordfront arbetar ännu på att få fram en svensk översättning av domen, men tills vidare kan vi konstatera att Svenska Yle har tolkat den som att organisationsförbudet inte vunnit laga kraft ännu när man skriver:

Tingsrättens beslut har dock ännu inte vunnit laga kraft så föreningsverksamheten får fortsätta en tid till.

Våra juridiskt sakkunniga menar också med viss reservation att domen framförallt tycks syfta till att en icke-registrerad förening avvecklas som om den vore registrerad.

Yle sammanfattar också några lustiga detaljer i hur de tolkar argumenten bakom domen:

Enligt domstolen sprider NMR hatretorik, skapar en bild av att vara i offerposition och för fram våld som en legitimerad form av självförsvar.

Protestaktion utanför finska ambassaden

Samtidigt som diplomater och annat fint folk under kvällen hade ett cocktailparty inne på finska ambassaden i Stockholm så samlades aktivister från Näste 1 utanför byggnaden för en protestaktion. På plats höll nästeschef Anders Rydberg ett kort tal om händelseutvecklingen i Finland.

Under aktionen tände någon även bengaler och stämningen var god.

Motståndsrörelsens beundrare bakom Twitterkontot “Nazispottning” lyckades också uppmärksamma protestaktionen, innan den ens hade börjat:

Aktionen filmades och mediagruppen arbetar för fullt för att klippa ihop en film från händelsen, som förhoppningsvis kan publiceras redan ikväll.

Nordfront återkommer med mer information under dagen.

Titel:Skandalbeskedet: Motståndsrörelsen förbjuds i Finland – protestaktion utanför finska ambassaden! Författad av:Redaktionen Publicerad:2017-11-30 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: