1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

23 demonstrationsdeltagare hängdes ut i riksmedia – nu läggs utredningen ned

GÖTEBORG. I samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg den 30 september greps och anhölls 23 demonstrationsdeltagare, misstänkta för våldsamt upplopp. Den judiskägda tidningen Expressen trakasserade och hängde ut samtliga misstänkta, men idag har åklagaren valt att lägga ned utredningen.

Den 30 september demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Demonstrationen genomfördes efter veckor av medial och polisiär hets mot organisationen, med bland annat hot om att demonstrationsdeltagare skulle gripas ifall de gick, klädde sig eller på något sätt uppförde sig på ett sätt som inte faller Göteborgspolisen i smaken.

I samband med en sammandrabbning med polisen, som hade gillrat en fälla för hela demonstrationståget, så kom 23 demonstrationsdeltagare att gripas. Enligt Nordfronts journalister på plats verkade dessa gripanden mer eller mindre slumpartade och att polisen endast frihetsberövade personer som olyckligtvis lyckades komma ifrån sina kamrater och därmed var lättillgängliga. Bland de gripna återfanns bland annat trumslagare och en kvinnlig Nordfrontjournalist som greps i samband med att hon fotograferade polisiärt övervåld.

Den Bonnierägda kvällstidningen Expressen valde också att publicera namn och bild på de gripna, samtidigt som man dolde identiteten på alla motdemonstranter som på olika sätt misstänks för att ha attackerat polisen. Utredningarna mot motdemonstranterna gick vidare till åtal och på måndag väntas dom i ärendet.

De frisläppta demonstrationsdeltagarna efter att de släppts ur polisens förvar. Expressen valde också att helt enkelt stjäla Nordfronts bild i samband med att de hängde ut personerna. Foto: Nordfront.se.

Men idag meddelade kammaråklagare Ulrika Åberg att hon lägger ned utredningen om våldsamt upplopp mot de 23 demonstrationsdeltagarna.

— Jag har tagit del av ett omfattande filmmaterial från polisens olika kameror och även av filmat material från allmänheten. Vidare har jag studerat vittnesförhören som hållits med poliser och andra personer. Min slutsats är att det inte har varit möjligt att följa vad de olika misstänkta personerna har gjort på platsen fram till gripandet, säger Åberg i ett pressmeddelande.

Till Expressen bekräftar hon också det som många tidigare har påpekat:

— Det kan också vara tveksamt om det överhuvudtaget rörde sig om ett våldsamt upplopp i just det specifika läget.

Däremot har granskningen av filmmaterialet lett till att två nya förundersökningar inletts. Även om det handlar om två olika förundersökningar, en om våldsamt upplopp och en om ohörsamhet mot ordningsmakten, tycks båda handla om konfrontationer med kravallpolis i samband med att fientliga journalister försökte trycka sig in i det område vid Liseberg där polisen boxat in demonstrationsdeltagarna.

Ifall även dessa kommer att läggas ned återstår att se.

Källor:
Lägesrapport om våldsamt upplopp i Göteborg
Polisutredningen mot nazisterna läggs ner

Titel:23 demonstrationsdeltagare hängdes ut i riksmedia – nu läggs utredningen ned Författad av:Redaktionen Publicerad:2017-12-15 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: