1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Hovrätten: Jesse Torniainen dödade inte Karttunen – döms istället för ”rasistisk” misshandel

FINLAND. Trots den massmediala lögnen om att Jesse Torniainen mördade narkomanen Jimi Karttunen i Helsingfors så instämmer Helsingfors hovrätt i tingsrättens bedömning att Karttunens dödsfall var orelaterat den tillrättavisning han fick efter att ha attackerat en fanbärare från Motståndsrörelsen. Däremot menar hovrätten att det var en "rasistiskt" spark och höjer därför straffet med tre månader.

Under fredagen gav Helsingfors hovrätt sin dom mot Jesse Tornianinen, aktivist i den finska och numera “förbjudna” grenen av Nordiska motståndsrörelsen. I sin dom instämde man i tingsrättens bedömning att Jimi Karttunens död var orelaterad den spark han fick emotta av Torniainen i samband med att han attackerade en av Nordiska motståndsrörelsens fanbärare. Dessutom fastställde man domen om grov misshandel, men tillade att sparken mot den vite Karttunen var “rasistisk till sin natur”.

Därför förlängde man också straffet med tre månader och dömde alltså Jesse Torniainen till fängelse i två år och tre månader.

Med vilken logik hovrätten anser att brottet vore rasistiskt, då ”offret” är av samma etniska ursprung som Torniainen, är oklart. Men av allt att döma är beslutet politiskt motiverad, liksom den förbudsdom mot Nordiska motståndsrörelsen som meddelades av Birkalands tingsrätt i november. Hovrätten skriver exempelvis att ”offret yttrade sig kritiskt emot en rasistisk organisations budskap, därav var dådet rasistiskt”.

Till Nordfront berättar Torniainen att han delar bedömningen om att domen var politiskt motiverad.

— Högsta domstolen ansåg i ett annat fall att ett slag i bakhuvudet med ett bollträ inte är grov misshandel, men tydligen så är en spark mot bröstet det enligt hovrätten. Att man valt att karaktärisera sparken som “rasistiskt motiverad” fördubblade straffets längd, säger Torniainen.

Domen är lägre än de fem till sex års fängelse som åklagaren samt Karttunens anhöriga har krävt. Hovrätten godtog även försvarets ståndpunkt om att en inte kan frånse ”offrets” drogmissbruk, efter att denne självmant lämnat sjukhuset, som en bidragande faktor i dennes död.

Jimi Karttunen led av ett svårt och väldokumenterat narkotikamissbruk, något som med största sannolikhet ledde till hans död, konstaterar Helsingfors hovrätt.

När Nordfront ber Torniainen att summera domen i stort så svarar han endast med ett kort ”oy vey!”. Han tillägger dock att han under helgen kommer att i lugn och ro gå igenom domen i sin helhet, och att han har som mål att inom kort skriva en mer djupgående analys om det hela på Vastarinta.

Nordfront återkommer med en översättning av Torniainens analys samt eventuella andra kommentarer om domen.

Titel:Hovrätten: Jesse Torniainen dödade inte Karttunen – döms istället för ”rasistisk” misshandel Författad av:Redaktionen Publicerad:2018-01-26 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: