1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Aktivist dömd för åsiktsbrott

DEMOKRATUR. I dagarna dömdes en aktivist ur Näste 4 för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp av Ångermanlands tingsrätt.

Den 23 januari dömdes en aktivist från Näste 4 för hets mot folkgrupp med påföljden dagsböter till ett sammanlagt belopp av 9 000 kr. Trots att aktivisten är bosatt i Ångermanland så har ärendet drivits av chefsåklagare Daniel Brodén från Åklagarkammaren i Sundsvall. Hela åtalet rörde ett antal inlägg på Facebook där aktivisten lagt ut bilder på sig själv och klistermärken, flygblad och spraymallar som gjorde reklam för Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront.

Av åtalets 11 åtalspunkter dömdes aktivisten slutligen endast för två av dessa. Aktivisten döms för ett klistermärke med Adolf Hitler på samt ett klistermärke med texten ”Krossa homolobbyn!” som publicerades i samma inlägg på Facebook. Flera av punkterna rör bilder innehållande tyrrunan men där hänvisas till att Justitiekanslern tidigare har bedömt att tyrrunan inte faller under gummiparagrafen hets mot folkgrupp.

Aktivisten döms alltså för två fall av hets mot folkgrupp där tingsrätten menar att en bild på Adolf Hitler bland annat för tankarna till den påstådda förintelsen. Man hänvisar även till tidigare praxis från Hovrätten för Övre Norrland där en person tidigare har dömts för bärandet av en tröja med Adolf Hitler som motiv.

Den andra punkten gäller ett klistermärke med texten ”Krossa homolobbyn!”. Tingsrätten gör bedömningen att då de båda klistermärkena har lagts ut tillsammans utgör texten ”Krossa homolobbyn!” missaktning mot folkgrupp eftersom man påstår att den nationalsocialistiska staten hade som mål att förfölja och utrota homosexuella.

Domen kommer att överklagas.

Titel:Aktivist dömd för åsiktsbrott Författad av:Redaktionen Publicerad:2018-01-30 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: