1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

”Kommer att bli fullt upp!”

FÖREDRAG. Lördagen den 21 april arrangerade Nordiska motståndsrörelsen ett möte i Dalarna. Föredrag, diskussioner och hembakade tårtor kom att höja motivation och kampfokus.

Motståndsrörelsens aktivister, medlemmar och inbjudna gäster fick under helgen det unika privilegiet att lyssna på både partichefen Pär Öberg och nästeschefen Pär Sjögren.

Bägge sitter på varsitt mandat i Borlänge respektive Ludvika kommunfullmäktige. Mandaten har de fått genom personröster via Sverigedemokraternas öppna vallistor 2014. Denna valtaktiska möjlighet kommer att upphöra vid kommande val.

Pär Sjögren [t.h.] och Pär Öberg [t.v] höll ”komboföredrag” i Dalarna.

Inför valet 2018 kandiderar Pär Öberg och Pär Sjögren för partiet Nordiska motståndsrörelsen till Ludvikas kommunfullmäktige. De har gjort mycket väsen av sig. Både genom kampen på gatan och genom sina mandat har de blivit välkända namn, inte minst lokalt.

Upplägget för lördagens möte var att hålla varsitt föredrag och att dessa bland annat skulle handla om kommande aktiviteter och valet 2018.

Pär Öberg summerade sina erfarenheter från kommunfullmäktige i Ludvika där han varit mycket aktiv med bland annat egna motioner. Hans närvaro i fullmäktige har gett smått bisarra reaktioner från andra politiker. Till exempel har fullmäktige ogiltigförklarat motioner som innehåller loggan på tyrrunan, Nordiska motståndsrörelsens organisationssymbol.

Inlämnade motioner har lagts som så kallad hyllvärmare, trots att det strider mot ordinärt förfarande där de måste behandlas av kommunfullmäktige inom en begränsad tid. Öberg nämnde hur en motion om direktsända möten legat kvar utan omröstning i mer än tre års tid. Möjligheten att på två minuter få presentera inlämnade motioner har tagits bort. Att nya regler och praxis tillämpas som en följd av Pär Öbergs mandat och aktiva närvaro är tydligt.

Pär Öberg summerar hur han varit verksam i Ludvika.

Avvecklandet av byskolorna i kommunen är en linje som Pär Öberg engagerat sig mot genom att delta på möten med kommuninvånare och att driva frågan i fullmäktige. I detta engagemang har han haft stort stöd av kommunens invånare. Namnunderskrifter om byskolornas bevarande som lämnats till kommunfullmäktige har däremot ignorerats av politikerna.

Hur mycket betalar byarna i skatt och vad får de tillbaka? Framöver kan vi kunna presentera statistik, resonerade Öberg. Om man betalar mycket skatt till kommunen men förnekas byskolor, så illustrerar det en orättvisa och att distansen mellan politiker och medborgare är stor.

Andra frågor Öberg drivit är exempelvis förslag på tiggeriförbud med stöd av ordningslagen. Det har inte fått något gehör från andra politiker. Däremot har han kunnat synliggöra deras nonchalans mot inte bara sitt egna mandat utan även kommuninvånarna som de anser sig representera.

Inför valet 2018 har Pär Öberg och Nordiska motståndsrörelsens aktivister i Dalarna en erfarenhet i ryggen. Partiet Nordiska motståndsrörelsen har en realistiskt chans att komma in med flera kandidater i kommunfullmäktige.

Föredraget med Öberg/Sjögren kan återkomma inför valet 2018.

Trots att Nordiska motståndsrörelsen har media och etablissemang emot sig så har våra aktivister och representanter blivit kända, även på ett personligt sätt. Det gör att avhumaniseringen av organisationen som etablissemanget underhåller förlorar sin kraft. Täckningen genom egen media, via Nordfronts artiklar, radio och teve har bidragit till samma effekt.

Det personliga mötet är något som Pär Sjögren gör tillgängligt som nästeschef för Dalarna. Aktiviteter ute bland folk gör att många kan få en nyanserad bild och inse att aktivisterna är människor som andra. Sjögren berättade under lördagen om organisationen och hur man på olika sätt kan stärka upp verksamheten.

Pär Sjögren berättar vad han tog upp under lördagen:

– I korthet inriktade jag mig på hur man kan hjälpa till organisationen. Det kommer att bli fullt upp med saker att göra. Olika former av hjälp kommer göra oss mer effektiva. Det kan lätta på arbetsbördan och man kan hitta arbetsuppgifter åt många.

Inbjudna gäster och nya rekryter borde uppskatta föredraget, menar Sjögren och tillägger att det kombinerade föredraget med både Pär Öberg och han själv kan utvecklas och hållas igen:

– Vi har anpassat oss så att vi kan ge en bra introduktion och ge inspiration för både intresserade nybörjare och mer erfarna organisationskamrater.

Mitt egna intryck handlar om att jag alltid blir glad att se variationen av unga som gamla samt att det alltid är nya ansikten som dyker om på organisationens möten. Det är inte ovanligt att familjer och åhörare ur flera generationer dyker upp på mötena. Män som kvinnor.

Fantastiska personer inom organisationen kan överraska sina kamrater med hemmagjorda tårtor.

Utöver de formella föredragen så är det mycket att prata om med övriga på mötet. Deras personliga resa är alltid unik och vissa berättar hur de tidigare haft sympatier till idéer och rörelser som ofta likställs med vår egna politiska motsats. Det är intressant att lyssna hur de tidigare tänkt och vad som gjorde att de gått vidare i sin utveckling.

Skulle någon utomstående som lurats av propagandan om organisationen och dess medlemmar komma till ett möte likt det i lördags tror jag att de skulle drabbas av trauma och eller chock. Inte på grund av att vi skulle ha radikala åsikter. Utan för att vi både kan resonera som vuxna människor och att vi inbegriper olika personligheter. Det ligger långt ifrån den enkla stereotyp som de självgoda värdegrundsprofeterna förmedlar om oss.

Titel:”Kommer att bli fullt upp!” Författad av:Henrik Pihlström Publicerad:2018-04-25 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: