1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Valkamp på soliga Värmdö

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. En solig lördag begav sig medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsens kampgrupp 102 och 108 till Värmdö marknad för att hålla en offentlig flygbladsutdelning. Här följer en rapport från Nordfronts reporter på plats.

Redan innan aktiviteten börjat hade personalen på CityGross uppmärksammat medlemmarnas tröjor och en kvinnlig anställd kom ut ur butiken. Hon sade att medlemmarna inte fick stå där och blev i vanlig ordning upplyst om att trottoaren är en offentlig plats dit alla har tillträde. Detta kom medlemmarna att få upprepa många gånger den dagen. Kvinnan vände in igen och skickade istället ut sin manliga kollega. Konversationen upprepades och han gick in för att ringa polisen och fråga hur det egentligen ligger till med offentliga platser.

Aktiviteten påbörjades runt klockan tolv och medlemmarna delade upp sig i två grupper som ställde upp vid två mataffärer. De delade ut Nordiska motståndsrörelsens valsedlar och valtidning till de förbipasserande. Det var en hel del människor som handlade den dagen och flygbladen gick åt som smör. Diskussioner fördes med positivt och negativt inställda personer.

Efter en stund kom personal från Coop ut och meddelade att de inte tillåter Nordiska motståndsrörelsen att dela blad utanför deras butik. Även de blev upplysta om att trottoaren är en offentlig plats, så de gick in igen för att ringa polisen och ta reda på hur det egentligen ligger till.

Det märktes den här dagen att det var hbtqp-spektakel i stan. Det var en hel del godhetsnarkomaner som ropade att medlemmarna från Nordiska motståndsrörelsen skulle vara “toleranta” på denna “kärlekens dag” och även en man som påstod att medlemmarna var för fega för att delta i spektaklet.

Personalen på Coop verkade inte ha fått det svaret de ville från polisen. Polisen kom inte till platsen den här gången heller, men syntes efter en stund åka förbi på bilvägen. De stannade inte och åkte därifrån igen. Personalen på Coop beslöt sig då för att ta saken i egna händer och ställde ut en skylt där det stod att alla, oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning, är välkomna att handla.

Eftersom detta var en markering mot Nordiska motståndsrörelsens närvaro valde en medlem att ställa sig framför skylten. Detta hade de inte räknat med och började fundera på en lösning. De flyttade skylten närmre butiken eftersom detta var “butikens mark”. Det hindrade inte medlemmen från att stå där, och personalen gick snopet in igen. Efter en stund kom de dock på att ställa en likadan skylt inuti butiken och aktiviteten kunde fortsätta som vanligt.

Förutom dessa händelser skedde inget märkvärdigt förrän aktivisterna efter två timmar på plats snart skulle börja avrunda. Då dök det upp en lokalt välkänd antifant vid namn Thilda Stavborg (19930226-1269) med en “no nazi”-tröja som var på bråkhumör. Hon stod och tjafsade ett tag innan hon började känna sig så hotad av en kvinnlig medlem att hon var tvungen att ringa polisen.

Polisen kom till platsen och fick trösta Thilda medans de tog emot hennes anmälan. Under tiden sprang en hysterisk tant och skrek och viftade framför fotograferna.

Thilda Stavborg är för övrigt välkänd för att springa till polisen varje gång hon ser ett klistermärke, en affisch eller likande, så poliserna på plats kände nog henne ganska väl vid det här laget. Två dagar tidigare hade hon dessutom lagt upp en bild på sin Instagram från Nordfront, där tillståndsansökan för demonstrationen i Stockholm den 25 augusti skickats in, med texten “Småbarn – kaxigt att försöka möta oss”. Hennes agerande idag skrämmer förmodligen inte bort någon, utan är förhoppningsvis representativt för hela antifantiska rörelsen idag. Nog om henne.

Aktiviteten avrundades efter detta, senare än planerat eftersom tiden går fort när man har roligt. En mycket lyckad dag.

Vill du också hjälpa Nordiska motståndsrörelsen i kampen? Ansök om medlemskap! 

Titel:Valkamp på soliga Värmdö Författad av:Redaktionen Publicerad:2018-08-04 Uppdaterad:2023-03-09

Läs också: