1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nordendagarna 2018

Lördagen den 29 september höll Nordiska motståndsrörelsen årets upplaga av Nordendagarna.

Med valrörelsen avklarad höll Nordiska motståndsrörelsen under gårdagen årets upplaga av Nordendagarna. Aktivister, partimedlemmar och sympatisörer samlades för att umgås, lyssna på tal och antingen delta i eller titta på tävlingen där Årets nordman utses.

Dagen inleddes med att Julius Blomberg hälsade alla välkomna samt gick igenom dagens schema. Därefter inleddes tävlingarna med en för i år ny gren: Herre på täppan.

Den nya grenen gick ut på att de olika lagen ställde upp varsin man eller kvinna på en stock. I sina händer höll de tävlande en stång med vadderade ändar som man pucklade på varandra med tills en person föll av stocken. Den som ramlade i marken först blev utslagen och nästa person i dennes lag fick då kliva upp och möta vinnaren tills alla personer i ett lag blivit utslagna och det andra laget därmed vunnit matchen.

Efter en paus för lunch fortsatte tävlingarna med den klassiska grenen lagbrottning. Sexmanna-lagen ställde här som vanligt upp på rad bredvid varandra och drabbade samman med varsin motståndare. När en kämpe strupit ut sin motståndare får han hjälpa sina lagkamrater att strypa ut deras motståndare och så fortsätter kampen tills ett helt lag har gett upp.

Vissa av matcherna blev väldigt långdragna och spännande och många deltagare kämpade tappert. Trots säkerhetsåtgärder blev åtminstone en näsa och en tumme bruten under brottningen, men kampen kännetecknades ändå av god stämning och rent spel.

Den sista lagtävlingen var sedan 100 meter stafettlöpning, där man utöver att springa sträckan skulle bära en 30 kg tung säck som sedan lämnades över som stafettpinne till nästa lagkamrat.

Med alla lagtävlingar avklarade kunde det konstateras att lag två vann lagtävlingen. Således utsågs Årets nordman genom att personerna i lag 2 tävlade individuellt i yxkastning. Det var svårt att få yxan att träffa måltavlan och fastna, men den som lyckades bäst och vann tävlingen var Peter Krämer från Näste 2.

Nytt för i år var också att parallellt med tävlingen om Årets nordman så tävlade de närvarande barnen i en egen barnanpassad tävling. I ”Herre på täppan” slogs barnen med säckar med mjuk stoppning och i stafetten hoppade barnen säck istället för att bära en tung vikt. Brottningen var ungefär som brottningen för de vuxna, fast mindre intensiv och våldsam. Vissa av barnen var också väldigt små och hade svårt att hålla reda på vilket lag de ingick i, så det blev lite mer alla mot alla av det hela. Istället för yxkastning tävlade barnen slutligen i pilbågsskytte för att utse den individuella vinnaren.

Både Årets nordman och vinnaren i barntävlingen hyllades senare under kvällen på scenen där de fick motta priser. Under kvällen passade också Motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg på att tacka alla personer som ställt upp som valbara kandidater i årets valrörelse samt de kamrater som särskilt utmärkt sig under valkampen. Runt ett tiotal partimedlemmar välkomnades också in i Motståndsrörelsens aktivistkader under kvällen.

Tre tal hölls också under Nordendagarna. Det första talet hölls av Simon Lindberg som här gick igenom årets aktivism och gjorde en del statistiska jämförelser. Under valrörelsens tre sista månader genomförde till exempel Motståndsrörelsen 115 offentliga torgmöten, demonstrationer eller flygbladsutdelningar.

Det andra talet hölls av Fredrik Vejdeland från Motståndsrörelsens riksledning. Vejdeland talade om vilka slutsatser som vi nu kan dra efter valrörelsen och vad organisationen nu kommer att fokusera på. Tre saker lyftes särskilt fram av Vejdeland som saker organisationen kommer fokusera på nu efter valet: Ideologi, lokalmedia och ungdomar.

Slutligen talade Simon Lindberg en sista gång och här med fokus på den vision han hade när han tog över rollen som ledare för Motståndsrörelsen och hur den visionen kvarstår.

Kvällen avrundades sedan med trubadurmusik och fritt umgänge.

Film- och bildreportage från dagen kommer nästa vecka.

Titel:Nordendagarna 2018 Författad av:Redaktionen Publicerad:2018-10-07 Uppdaterad:2020-03-28

Läs också: