1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Norska aktivister utvisade från Sverige

REPRESSION. Två aktivister från Motståndsrörelsen i Norge greps den 1 maj och blev efter 24 timmars förvar utvisade ur landet trots att de inte var misstänkta för några brott.

Det var aktivisterna Richard Eide och Andreas Haglund Arnesen, samt en kvinnlig medlem som körde bilen, som i onsdag blev stoppade av en civil polisbil på väg till Motståndsrörelsens 1 maj-demonstration i Kungälv. När de närmade sig samlingsplatsen blev de stoppade av polisen som först uppgav att orsaken till stoppet var fortkörning.

Det visade sig dock snart istället handla om politiska trakasserier – i detta fall under täckmanteln av en “utlänningskontroll”. Snart kom fyra uniformerade poliser till platsen för att visitera aktivisterna, stjäla deras telefoner och arrestera dem. Chauffören som de först påstod hade kört för fort fick åka vidare utan böter.

Polisen hävdade senare att de fått information från norska myndigheter och Interpol om att aktivisterna var “politiska extremister” tillhörande Nordiska motståndsrörelsen, att de var våldsamma och tidigare dömda för flera våldsdåd och att de med anledning av detta utgjorde en fara för rikets säkerhet och måste utvisas från landet.

Efter 24 timmar i cellen kördes de av Kriminalvården hela vägen till norska gränsen vid Halden där de släpptes av. Med sig fick de varsitt dokument fullt med skrivfel och allvarliga lögner uppdiktade av norsk polis. De bägge aktivisternas brev är närmast identiska. Bland annat står det:

Hagelund Arnesen är sedan tidigare känd av norsk polis som för att vara våldsam under demonstrationer i Norge och han är också i Norge känd att delta i NMR demontrationser i Sverige. I Norge förekommer han som dömd bl.a. för kroppsskada, grov kroppskränkning, skadegörelse och han förekommer misstänkt i polisregistret för olovlig beväpning på offentlig plats.

I verkligheten är ingen av aktivisterna dömda för någonting av det som framgår i dokumentet.

Förutom att ha blivit arresterade och utvisade blev också Eide nekad inresa till Sverige under tre år framåt och Haglund Arnesen i fyra år. Enligt uppgifter till Frihetskamp.net kommer beslutet att överklagas.

Samtidigt som alltså svenska domstolar vägrar att utvisa dömda grova våldsbrottslingar från andra sidan världen grips och utvisas alltså politiska aktivister från vårt grannland på väg till tillståndsgivna demonstrationer utan att de har begått något brott alls.

 

Titel:Norska aktivister utvisade från Sverige Författad av:Redaktionen Publicerad:2019-05-03 Uppdaterad:2020-03-29

Läs också: