1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Möte med Patriot Front

Nordiska motståndsrörelsen fick amerikanskt besök under veckan.

Under veckan fick Nordiska motståndsrörelsen besök av den amerikanska organisationen Patriot Front. Patriot Front är något så ovanligt som en amerikansk kamporganisation inom den nationella rörelsen. En relativt ny organisation bestående av till stor del unga människor som fått rubriker för spektakulär aktivism i flera amerikanska delstater.

De senaste veckorna har en grupp från Patriot Front varit på Europaturné för att se hur nationalsocialistiska och nationella organisationer arbetar i Europa. De har bland annat besökt CasaPound i Italien och deltagit på självständighetsmarschen i Polen. I veckan åkte man till Göteborg för att besöka Nordiska motståndsrörelsen. En av dem som träffade amerikanerna var riksrådsmedlemmen Fredrik Vejdeland.

– Jag fick mycket bra intryck av dem både som personer och hur de bedriver kampen. De har många likheter med Nordiska motståndsrörelsen, medan de skiljer sig på några områden. De är också pålästa, har rätt anda och de representerar något verkligt nytt och intressant i USA, säger Fredrik Vejdeland till Nordfront.

Demonstration vid Utah State Capitol.

Äkta svenskt julbord
Patriot Fronts medlemmar anlände vid lunchtid onsdagen och kamrater hämtade upp dem på flygplatsen för att köra dem till Göteborg för att äta. Då det planerats en lite finare middag för kvällen valdes ett något enklare alternativ för lunch. Amerikanerna fick prova på en Hel special på ett ställe som är känt för hög kvalitet kring sådan mat. Ett stycke göteborgsk kultur och en bra uppvärmning för resten av dagen.

Därefter visades kamraterna runt i Göteborg. Platser där mångkulturen härjar som mest undveks och istället spatserade sällskapet runt i platser som Haga, Vasastaden och på Avenyn. Statyn i Bältesspännarparken, Poseidon på Götaplatsen och andra landmärken visades upp samtidigt som det diskuterades en del om Göteborgs stads historia. Intressanta fakta som att skulptören bakom Göteborgs mest kända landmärke Poseidon-skulpturen, Carl Milles, var nationalsocialist.

Nationalsocialistisk konst i Göteborg.

På kvällen fick de amerikanska kamraterna prova på ett svenskt julbord för första gången. Redan i dörren välkomnades de med glögg och julbordet bestod sedan av delikatesser som älgköttbullar, inlagd sill, paté, Janssons frestelse, Västerbottensost, gravad lax, löjrom. De fick även prova på julmust, skumtomtar och pepparkakor. I goda vänners lag pratade de sedan om hur kampen bedrevs i USA. Kvällen avslutades med att man drack aquavit och sjöng snapsvisor som ”Helan går”.

Karlstens fästning och Marstrand
Det blev dock inte allt för mycket aquavit, för på morgonen därpå begav sig amerikanerna till Kungälv för att titta på de båda fästningarna, Bohus fästning och Karlstens fästning, som finns där. Första anhalt var Bohus fästning som tyvärr var stängd för dagen. Amerikanerna kunde i alla fall beskåda fästningen från utsidan och både höra och läsa en del om dess historia innan sällskapet begav sig vidare till Marstrand och Karlstens fästning.

Amerikanerna var mäkta imponerade av fästningen och dess historia, men också den vätskustska skärgården och Marstrandsfjorden. Ett landskap som trots den mångfald av landskap som finns i USA för många av dem var en helt ny syn. Det berättades även om Marstrands mörka historia. Sveriges första synagoga byggdes på ön, dessutom i ett av fästningens försvarsverk (!). På Marstrand förekom vid denna tid en hel del skumraskaffärer och därifrån dirigerades även den judiskt styrda transtalantiska slavhandeln från Sverige.

Offentlig kamp i Göteborg
På torsdagskvällen och senare även fredagen ägnade sig kamraterna åt gym och sparring. Efter gym och umgänge under fredagen deltog kamraterna från Patriot Front i en offentlig flygbladsutdelning som Nordiska motståndsrörelsen anordnade på kvällen. Flygbladsutdelningen ägde rum utanför Liseberg som just nu har Jul på Liseberg och därför drar en hel del besökare.

Aktionen möttes som vanligt av både positiva som negativa reaktioner och även Patriot Fronts medlemmar fick ta del av det förstnämnda. En engelsktalande man som såg en av amerikanernas organisationssymbol frågade om denne var från USA, när svaret blev ja svarade han ”God bless you” och tog emot ett flygblad.

Hemgång
På lördagen skjutsades kamraterna till flygplatsen där vi hann med att äta en bit mat innan de hoppade på flyget och lämnade Sverige för denna gång. Svenskarna och amerikanerna lovade varandra att de skulle ses igen, antingen i Europa eller i USA.

De som är mer intresserade av Patriot Fronts arbete, politiska mål, och deras actionspäckade filmer bör besöka deras hemsida. Håll även koll på Nordic Frontier som har förhoppningar att inom kort få med dem i programmet.

Vi vill från Nordiska motståndsrörelsen tacka våra kamrater från Patriot Front för ett mycket trevligt och inspirerande besök och hoppas att vi snart ses igen.

Titel:Möte med Patriot Front Författad av:Naste 2 Publicerad:2019-11-24 Uppdaterad:2020-03-28

Läs också: