1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Vildmarksaktivitet med hårda prövningar i Näste 5

Lördagen den 23:e maj var Kampgruppen i Näste 5 ute i Dalarnas skogar under ganska exakt 24 timmar, här följer […]

Lördagen den 23:e maj var Kampgruppen i Näste 5 ute i Dalarnas skogar under ganska exakt 24 timmar, här följer en avrapportering på hur aktiviteten förflöt allt eftersom, och vilka utmaningar man ställdes inför.

Fredag kväll klockan 22 meddelar arrangörerna via textmeddelande till deltagarna att aktiviteten flyttas 4 timmar bakåt. Ursprungligt samlingstid var klockan 11, men tidigareläggs till klockan 7. Nästan alla deltagare uppfattar meddelandet, men en missar att ställa om sitt larm på grund av den korta varseln.

Lördag morgon åker en av arrangörerna förbi den som inte ställde om sitt larm, efter att denna inte svarat på telefonsamtal, och bankar häftigt på dörren. En nyvaken och irriterad deltagare får börja packa och göra sig i ordning att åka till samlingsplatsen på egen hand medan de andra åker vidare till aktiviteten.

Aktiviteten börjar kl. 07:00, då en deltagare saknas får gruppen i uppgift att göra upp eld i närheten av samlingsplatsen, men endast med en tändsticka och tillhörande ask som elddon. Det har dessutom nu börjat regna lite smått, någonting som kommer fortsätta under resten av dagen.

Gruppen lyckas och belönas med nästa uppgift, vilket blir att knuffa en bil upp för en av vägarna som leder upp mot berget man är intill. Efter att man når en vändplan för bilen så vänder man den, och joggar efter bilen ned för berget.

Efter att man sprungit upp värmen i bergsluttningarna, får man vidare besked att under aktiviteten kommer endast en ryggsäck få brukas gemensamt av gruppen, och att deltagarna får lov att komma överens om vad som är viktigt att ta med, emellan vatten, mat, verktyg och sovsäckar. Det är tillåtet att ta med annan utrustning utanför ryggsäcken, men då ska den bäras utan en ryggsäck. 

Efter en timme anländer den försenade deltagaren märkbart ur humör, men ändå tappert närvarande. Han stegar fram från sitt fordon till gruppen och gör som varje redig karl i Dalarna gör såhär på morgonkvisten efter att man börjat komma igång, bakar sig en snus.

Då berättar arrangörerna att det från och med nu är en drogfri helg, och att det också inte är någon poäng med att bära med det där snabbkaffet en annan deltagare funderat på att ta med i packningen.

Med en suck så lägger den försovna deltagaren bort sin snusdosa i bilen, med en färdigbakad snus redo för honom när han väl återvänder. Under dagen kommer dessutom inte vatten få förtäras före man är framme vid sin destination.

Strax före klockan 9 på morgonen har gruppen börjat sin vandring upp genom skogen, det är dags att lämna stigen och börja navigera genom skog och mark. Deltagaren som bär på den enda väldigt numera tunga ryggsäcken ansvarar också för navigering.

Några timmar in i vandringen har ämnet dryck tagits upp några gånger, men gruppen har ännu högt mod och håller sig ändå rätt varma trots ihållande lättare skur som ännu inte har gett tecken på att ge upp.

Fem timmar in i vandringen genom skog och mark är gruppen märkvärt uttröttade. Det återstår dock ungefär två timmar vandring innan man är framme vid sin destination. Under vandringen håller man sig borta från vägar och stigar för att göra det svårare, och väljer man att använda en stig eller väg ska man göra det joggandes, vilket gruppen också gör vid flera tillfällen.

Man är framme vid sin destination runt klockan 15, men innan någon får dricka sitt vatten man göra upp en egen eld, med endast en tändsticka i tillhörande ask. Tändstickorna har dessutom snålt nog valts ut av arrangören efter att vara nästintill obruklig kvalité. Misslyckas man starta elden med tändstickan, så kan man få fler, men endast efter 50st armhävningar.

Efter varierande eldlycka från deltagarna och ungefär 200 gemensamt räknade armhävningar har samtliga deltagare gjort upp eld, och kan dricka vatten i en kortare paus innan man fortsätter vidare. Att få vandra igen är för stunden välkommet, då man under tiden man gjort upp eld har hunnit bli lite avkyld.

En kort bit vandring från den tidigare platsen får gruppen välja ut en plats att göra läger på inför natten. Dessutom har regnet avtagit till att endast dugga ned lite. Med tanke på att endast två av deltagarna har med sig sovsäck så behöver ett omfattande läger skapas.

En av deltagarna väljer att bygga en egen lite koja, medans de andra samarbetar i att bygga en rätt omfattande bivack med tillhörande reflektorvägg, och gott om granris som underlag.

Två timmar senare har lägret börjat ta form, men efter en minst sagt lång dag av hårda utmaningar är hela gruppen trötta. Det återstår att samla ved inför natten, särskilt med tanke på de deltagare som inte har varken underlag eller sovsäck.

Mörkret har börjat falla över skogen då klockan närmar sig 22:00 och man känner sig redo med mängden ved, och tillsammans äter man medtagen mat. Efter måltiden lägger sig gruppen för att sova.

Tre timmar efter att man gått och lagt sig väcks man av arrangörerna som berättar att det är dags att stiga upp, och att om 30 minuter ska man bege sig. Klockan är då två mitt i natten. Gruppen börjar långsamt ta på sig sina kläder, släcka elden och städa lägret.

En timme efter att ha blivit väckta är man än en gång på vandring, denna gång är man dock mycket mildare mot gruppen och vanliga grusvägar såväl som stigar får brukas för transport tillbaka mot samlingsplatsen där man började för ungefär 20 timmar sedan.

Gruppen får ta del av en otroligt vacker morgonsol mellan Dalarnas berg, där en svag dimma ligger kvar från gårdagens regn. Hade kameramannen vart mer på alerten här hade den fångats på bild, men något lämnas väl för endast deltagarna att ta del av.

Denna aktivitet utformades för att vara mentalt prövande, och för att testa deltagares inställning till taskiga situationer som avsaknad av vatten, grov terräng, ingen mat under dagen, och avfärd mitt i natten. Kallt och ruggigt väder blev snarare en bonus till aktiviteten än en nackdel.

Arrangörerna var båda nöjda med deltagarnas utförande och attityd. Liknande aktiviteter kan säkerligen genomföras i framtiden. Följer du med då?

Titel:Vildmarksaktivitet med hårda prövningar i Näste 5 Författad av:Naste 5 Publicerad:2020-06-09 Uppdaterad:2020-06-09

Läs också: