1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Uttalande om danska medlemmar som dömts för vandalisering av gravstenar

Officiellt uttalande från Nordiska motståndsrörelsens Nordenråd.

I samband med den så kallade kristallnatten år 2019 greps två medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen i Danmark, misstänkta för att ha kastat ballonger med färg i på en bank och för att ha hällt färg på och vält omkull gravstenar på en judisk gravplats i staden Randers. De satt för detta häktade i nästan fyra månaders tid medan polisen genomförde husrannsakningar och beslagtog mobiler och datorer.

Genom denna förundersökning kom polisen också att hitta fler brottsmisstankar mot Jacob Vullum Andersen som på den tiden var chef över Näste 3 i Danmark. Bland annat kom han att misstänkas för inblandning i skadegörelse på en lokal kopplad till vänsterextrema AFA och för att ha målat om en HBTQ-bänk, samt för flera fall av ”hatbrott” genom olika saker som han delat på den ryska sociala medie-tjänsten VK.

I samtliga medier i Danmark dömdes de misstänkta på förhand och Vullum Andersen har också hängts ut med namn och bild som skyldig i stort sett i Danmarks alla tidningar.

Nordiska motståndsrörelsen har tidigare tagit upp fallet i den officiella podcasten Ledarperspektiv där organisationens ledare Simon Lindberg klargjorde att vi givetvis inte ställer oss bakom vandalisering av kyrkogårdar, men också att lyssnarna uppmanades att sitta lugnt i båten, inte dra förhastade slutsatser och inte lyssna på allt som skrivs i media.

Rätten meddelade sin dom för cirka en månad sedan och de bägge åtalade dömdes för allt de var misstänkta för. Vullum Andersson dömdes till ett års fängelse. Den andra personen väntar fortfarande på att få sitt straff meddelat.

Vi har under åren vid flertalet tillfällen sett hur Nordiska motståndsrörelsens medlemmar dömts för sådant som de varit oskyldiga till och det utan att det vare sig funnits trovärdiga vittnen eller teknisk bevisföring. Istället har personer dömts med blotta indicier i politiska rättegångar och än mer vanligt förekommande har detta varit när trycket från media varit stort.

Nordiska motståndsrörelsen har med anledning av detta, som brukligt utfört en egen utredning av fallet där bevisen gåtts igenom grundligt och berörda personer har förhörts. De åtalade har under såväl förundersökning som rättegång valt att tiga om allt, men i vår egen utredning har Jacob Vullum Andersen erkänt att han begick skadegörelsen mot banken i Randers, samt att han var inblandad i aktionen mot AFA-lokalen och HBTQ-bänken. Bägge de misstänkta nekar dock till någon som helst inblandning i vandaliseringen av kyrkogården.

Det finns inte heller vare sig vittnen eller teknisk bevisföring som på något vis pekar på något annat. Det finns inga DNA-spår, inga fotavtryck, ingen kommunikation eller någonting alls som binder de bägge dömda till vandaliseringen av kyrkogården.

Det rätten har valt att döma de för är att de enligt teknisk bevisföring tycks ha varit i Randers under samma dygn som vandaliseringen av kyrkogården misstänks ha skett, att ett klistermärke av en davidsstjärna satts upp på en gravsten som liknar sådana man fann hemma hos Vullum Andersen (dock inte ett exakt likadant) och att grön målarfärg funnits hemma hos den andre dömde som ”kan ha varit” samma färg som den som användes på gravstenarna.

Då Vullum Andersen under vår utredning erkänt att de bägge dömda var i Randers samma natt och genomförde en färgaktion mot banken där, finns det absolut ingenting av detta som går emot deras nekande gällande vandaliseringen av kyrkogården. Det finns alltså inga som helst bevis alls för att de skulle ha någonting med den att göra.

Som vi nämnde i Ledarperspektiv när fallet diskuterades har det historiskt sett varit mycket vanligt förekommande med ”false flag”-aktioner mot olika judiska mål genomförda av judar själva eller av ”anti-rasister” för att få ökade sympatier, försäkringspengar och för att kunna få systemet att ta i med hårdhandskarna mot nationella krafter. I detta fall är det, även om man skulle välja att inte tro på de dömdas uttalande till oss, minst lika mycket – eller lite – som tyder på att så skulle vara fallet också denna gång.

Det enda vi vet med säkerhet är att de två dömda utförde en aktion mot banken i Randers under kristallnatten och att vittnen dagen efter sett att kyrkogården var vandaliserad med liknande grön färg som använts mot banken. När vandaliseringen av kyrkogården egentligen skedde är oklart, men det kan alltså röra sig om flertalet timmar efter aktionen mot banken.

Mot bakgrund av denna utredning väljer Nordiska motståndsrörelsen att fria de bägge åtalade för misstankarna om vandaliseringen av kyrkogården.

Jacob Vullum Andersen talar i Köpenhamn 2019.

De övriga punkterna som de stod åtalade för är inte att se som allvarliga nog för ett uteslutande ur organisationen och därför välkomnar vi istället åter Jacob Vullum Andersen tillbaka i kampen för ett fritt och enat Norden i Nordiska motståndsrörelsens regi!

/ Nordenrådet, Nordiska motståndsrörelsen

Titel:Uttalande om danska medlemmar som dömts för vandalisering av gravstenar Författad av:Redaktionen Publicerad:2020-11-21 Uppdaterad:2020-11-22

Läs också: