1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Kampåret 2020

Äntligen är sammanställningen av år 2020:s alla aktiviteter klar. Vilka är de mest minnesvärda aktionerna och vilka kommuner toppar listan som de mest aktiva? Uppdaterad 2020.01.13

2020 var ett mycket annorlunda år både för det nordiska folket och för dess förkämpar i Nordiska motståndsrörelsen. Systemets restriktioner och folkets rädsla för viruset gjorde att organisationen behövde anpassa sin verksamhet. Exempelvis var 2020 det första året sedan 2015 då ingen större utannonserad demonstration anordnades och färre offentliga aktioner på gator och torg har genomförts än i vanliga fall. Istället har mer fokus lagts på andra viktiga delar av kampen som exempelvis vildmarksaktiviteter, kampsportsträning och så kallad skrivbordsnazism.

Missta mig inte, det har demonstrerats och det har fortfarande genomförts offentliga aktioner. Antingen flygbladsutdelningar eller ståendes med banderoll och fanor över broar, ungefär 1,5 gång i veckan under året. Detta är inte på något vis en dålig siffra, men färre än vad det varit de senaste åren innan.

Under 2020 har det totalt skickats in 1439* kamprapporter. Medräknat de större aktioner som rapporterats om som artiklar istället för kamprapporter och att vissa av kamprapporterna innehåller flertalet aktiviteter blir det totala antalet aktiviteter som genomförts och rapporterats om under året närmare 2000 stycken.

Detta gör Nordiska motståndsrörelsen också under 2020 till den överlägset mest aktiva nationella organisationen i Sverige!

Aktiviteterna har genomförts i 172 olika kommuner och i närmare hälften av dessa har aktivismen varit regelbundet förekommande under året.

Utöver detta har Nordiska motståndsrörelsen också genomfört nära nog 1000 aktiviteter i Norge, Danmark, Finland och på Island.

* I den ursprungliga publiceringen av artikeln uppgavs siffran 1598 kamprapporter under 2020. Efter ett inkommet e-post där det påtalades att inte denna siffra stämde upptäcktes det att ett misstag skett under uträkningen då det är 9 kamprapporter per sida i arkivet istället för 10 som det tidigare var på Nordfront.se. Övriga beräkningar har dock skett på ett annat vis och stämmer utan att behöva uppdateras.

Vart har vi varit mest aktiva då?

De 20 mest aktiva kommunerna i Sverige under 2020 sett framförallt till kvantitet, men med viss hänsyn också tagen till kvalitet har i följande ordning varit:


1. Stockholm

2. Norrköping

3. Göteborg

4. Karlstad

5. Luleå

6. Gislaved

7. Borås

8. Vetlanda

9. Örebro

10. Jönköping

11. Uddevalla

12. Ludvika

13. Eskilstuna

14. Mark

15. Borlänge

16. Linköping

17. Kristianstad

18. Kristinehamn

19. Varberg

20. Vänersborg


All eloge till våra driftiga medlemmar i huvudstaden som gjort Stockholm till Sveriges mest aktiva kommun för första gången sedan år 2016! Bra arbetat också av kamraterna i Norrköping som klättrar från fjärde plats förra året till en hedervärd andra plats i år och Göteborg som klättrar till en tredje plats. Karlstad som inte ens varit med på listan sedan 2016 går efter stor tillväxt som en bubblare rakt upp till fjärde plats. Luleå kvarstår som en av landets mest aktiva kommuner, detta året på en femteplats. Gislaved klättrar också rejält på listan från förra året och från Näste 7 hittar vi också Vetlanda och Jönköping som tar sig in på topp-tio-listan. Borås behåller sin sjunde-plats sedan förra året och på plats nio hittar vi ännu en nykomling sedan förra året i form av Örebro.

Enormt stort tack till alla sympatisörer, medlemmar och aktivister som bidragit till det dagliga kamparbetet i dessa kommuner. Ni bör vara riktigt stolta över att ha fått era hemkommuner representerade på den ärorika listan!

Årets mest minnesvärda saker

En annan otroligt ryktbar lista är den där jag årligen listar de 20 mest minnesvärda sakerna ur ett svenskt perspektiv och den kommer här:


1. Första maj och banderollen på LO-borgen
Utan stordemonstration blev det en annorlunda hyllning till den nordiska arbetaren under 1:a maj 2020. Vi sände en radiosändning live med den svenska riksledningen där det också spelades upp tal från mig själv, Jimmy Thunlind och Vera Oredsson.

Det bedrevs också aktivism genom affischering, banderoller och avspärrningsaktioner i mer än 30 olika nordiska städer under dagen. Utöver allt detta genomfördes också en av årets häftigaste aktioner när aktivister klädde ut sig till byggarbetare och mitt på ljusa dagen klättrade upp på fackpamparnas högsäte – LO-borgen i Stockholm – och satte upp en banderoll med texten ”Arbetare i Nordens länder förena er”. Ett budskap som LO intressant tog avstånd ifrån och polisanmälde.

2. Motståndsrörelsen firar Yom Kippur med pompa och ståt
På ett riksmöte kom frågan upp hur vi kan bidra till det judiska samhället i Norden och då kom vi fram till att vi ville vara med och fira en av judarnas heligaste högtider Yom Kippur.

Sagt och gjort så drog vi vårt strå till stacken genom att sprida information om Yom Kippur, Kosher-slakt, omskärelse samt olika passande citat från deras egna heliga skrifter, till människor runt om i hela Norden. Flygblad och affischer spreds i över 20 städer och det hölls också flertalet offentliga aktioner, både på gator och torg, samt utanför synagogorna i Oslo och i Norrköping. Hela den pan-nordiska aktionen ledde också till en hel del medieuppmärksamhet.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/09/IMG_0342-1-920x613.jpg

3. Blixtdemonstration i Örebro: White Lives Matter
Utan förannonsering och under största möjliga sekretess samlades 50 aktivister i centrala Örebro för att genomföra årets antagligen mest lyckade offentliga aktion. Corona-restriktionerna som rådde för tillfället tillät maximalt 50 personer att samla sig och då vi ansåg att denna siffra skulle räcka gott och väl för att äga Örebro och genomföra en värdig blixtdemonstration på temat White Lives Matter bestämdes det att inte ta risken att bryta mot smittskyddslagen.

En demonstration hölls genom de centrala delarna av staden och avslutades med ett tal på Våghustorget. Aktionen kunde med anledning av den goda sekretessen genomföras utan vare sig polistrakasserier eller skränande rödingar.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/11/3-scaled-1-920x518.jpeg

Detta var faktiskt andra gången det hölls tal i Örebro på temat White Lives Matter då det också hållits ett torgmöte tidigare under året. Mycket annan aktivism har också bedrivits över hela Norden under året med det viktiga budskapet i centrum.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/07/DSC00228-920x517.jpg

4. Praktiserad folkgemenskap
Så kallade Good will-aktioner är något som Motståndsrörelsen arbetat med under många år och 2020 var inget undantag. Att finnas där för folket när systemet sviker är praktiserad folkgemenskap och nationalsocialism.

Under året har trygghetsvandringar genomförts vid speciella tillfällen i otrygga stadsdelar som exempelvis i centrala Östersund efter en uppmärksammad våldtäkt och i det invandrartäta området Hasselbacken i Stenungsund. Ett annat exempel på denna typ av verksamhet under året är en sopfördelningsaktion i Norrtälje där naturen städades från skräp som sedan lämnades av utanför kommunhuset.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/09/bild11-920x690.jpg

De bästa aktionerna under denna kategori från 2020 får vi dock förflytta oss utanför Sverige för att finna. I centrala Oslo delade kamrater ut julklappar i form av varma kläder till behövande norrmän och i Århus, Danmark ställde aktivister upp ett tält varifrån kläder delades ut samtidigt som det serverades varm soppa.

5. Kampdagar, Nordendagar och Organisationsdagar
De interna rikssamlingarna tillhör alltid årets höjdpunkter och är av oerhörd betydelse för att stärka organisationen med motivation, kunskap och gemenskap. Under 2020 infördes en tredje helg av detta slag för att komplettera de två som varit tradition sedan tidigare och under året arrangerades därför Kampdagar, Nordendagar och Organisationsdagar.

Kampdagarna som var exklusiva för Motståndsrörelsens aktivister och gick under temat ”Gatukamp” bjöd på praktiska utbildningar, hård fysisk träning och intern information. Organisationsdagarna under temat ”En enhet av järn” som var öppna för alla Motståndsrörelsens medlemmar var sprängfyllda av motiverande och informativa föredrag liksom grupparbeten och Nordendagarna innehöll förutom den traditionsenliga tävlingen ”Årets Nordman” också hantverksmarknad och barnaktiviteter så som hoppborg och knattedisco. Titeln ”Årets nordman” togs mycket välförtjänt hem av Martin Saxlind.

6. Årets film och Lunda-rättegången
Under 2019 uppstod konfrontationer i samband med en offentlig aktion i Lund. Skränande vänsterextremister följde efter motståndsmännen som fick nog och valde att slå tillbaka. Under 2020 hölls rättegångar mot motståndsmännen där de dömdes som skyldiga till misshandel i både tingsrätten och hovrätten.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/05/r%C3%B6dingar%C3%A5ktep%C3%A5d%C3%A4ng-1.jpg

Aktivisterna dömdes till fängelse och böter för att ha försvarat sig själva, organisationens heder och mötesfriheten. En insamling startades där 50,000 kronor kunde samlas in under en veckas tid för att underlätta för de dömda hjältarna. Insamlingen lanserades tillsammans med årets mest intressanta film från Motståndsrörelsens mediegrupp.

7. Vildmarks-rekord
Aktiviteter i skog och mark har alltid varit en viktig del i Motståndsrörelsens verksamhet. Denna typ av aktviteter bjuder på gemenskap, viktig kunskap och en närhet till naturen som vi menar är avgörande för att skapa starka kämpar.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/09/signal-2020-08-17-183201-1-920x518.jpg

Under året har det lagts mer fokus än någonsin tidigare på vildmarks-vistelser och flertalet riktigt tuffa strapatser har genomförts. Däribland en femdagarsvandring i Sarek där sista dagen bjöd på orkan, en tuff 24-timmars vandring utan vatten i Dalarna och en flera mil lång strapats både till fots och med kanot i Värmland. Från Danmark kom en nästan 30 minuter lång film som behandlade deras antagligen tuffaste övning under året och hur det kunnat se ut i Näste 1 kan du se nedan:

8. Motståndsrörelsens nya hem på nätet
I takt med att både Motståndsrörelsen och Nordfront växt har det egentligen sedan en längre tid tillbaka blivit allt mer ohållbart att husera de båda på en och samma sida. Nordfront var rörig, det var svårt att hitta relevant information om Motståndsrörelsen och det fanns heller inte möjlighet att breda ut plats åt organisationen ytterligare. Med sidorna åtskilda finns nu en enorm potential för de båda att växa och bli ännu bättre i framtiden.

Även om detta till synes kanske inte är någon större sak i allas ögon så är jag övertygad om att Motståndsrörelsen.se är en milstolpe i organisationens historia och jag vet dessutom att det ligger mycket mer arbete bakom än någon ordinär gatuaktivitet.

9. Hans namn var Tommie Lindh
Nordiska motståndsrörelsen var en av initiativtagarna till att hålla en minnesmanifestation med tal i Tommie Lindhs hemstad Härnösand efter att han bragts om livet. Förutom denna manifestation har Nordfront varit drivande i att upprätta hans namn när etablissemanget försökt besudla det och dessutom har massvis av aktivism bedrivits i Tommie Lindhs namn runt om i hela landet under 2020. Tommie Lindh blev under året inte bara en symbol för främlingsvåldet som drabbar svenskarna utan också för modet att våga stå upp mot det.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/08/signal-2020-08-15-150639-12-e1597657722147-920x660.jpg

10. Bemästra livet med Mein kampf
Årets största boksläpp och en kulturgärning av gigantiska proportioner är Greenpilleds Mein Kampf på svenska. Med moderniserat språk och tillagda förklarande fotnoter för att ge dig som läsare en så fullkomlig upplevelse som möjligt kommer det antagligen också att vara decenniets boksläpp.

Boken har också gett upphov till Jimmy Thunlinds medverkan i den mycket populära podden Kulturarbetarna där bokens innehåll stötts och blötts i flertalet avsnitt under året.

Greenpilled har under året också släppt Anton Holzners bägge mycket intressanta skrifter Bemästra livet och Evig front i en samlad bok på svenska.

11. Torgmöten i fler städer än någonsin tidigare
Förutom det tidigare nämnda torgmötet i Örebro, minnesmanifestationen för Tommie Lindh, det utanför riksdagshuset som nämns längre ner under punkt 15, det i Norrköping som nämns nedan under punkt 17, så har det under året också hållits torgmöten i bland annat Nyköping och Kungälv. Under det sistnämnda genomfördes också en spontandemonstration genom det invandrartäta ghettot Komarken. Nedan film från ytterligare ett torgmöte på Sergels torg i Stockholm:

12. Nya former av aktivism
Efter att aktivt ha arbetat med aktivism i två decennier blir jag alltid lika imponerad när våra aktivister finner nya vägar för att nå ut till folket med vårt budskap. Under 2020 har kuppandet av rikssänd liveradio tagits till nya höjder med flera inringningar, i både Norge och Danmark har man tillverkat vägskyltar med budskap som satts över de ordinarie och i Sverige har laserprojektorer använts för att sprida vår symbol och olika budskap till folket.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/12/1609181230501-0-scaled.jpg

13. Aktioner mot folkförrädare
Det ska inte vara enkelt att begå illasinnade handlingar mot vårt folk. De som agerar folkfientligt ska också få känna på folkets vrede och då är det bra att vi hjälper folket på traven. Så har under året skett bland annat mot familjen Strand i Vellinge som försörjde sig på att importera rasfrämmande våldtäktsmän, mot näthataren Lena Hansson i Kungälv och mot en av de statsavlönade politruker som försörjer sig på att sätta pensionärer i fängelse; Tomas Åberg.

Värt att nämna under denna punkt, även om det inte har något direkt med Motståndsrörelsen att göra, är också det fantastiska initiativet Avmaskerat.com som lanserades under året.

14. Nationell solidaritet och en lojal kämpe
I början av året fick Freddy Nerman sitt nyinköpta hus nedbränt till grunden. Han startade en insamling via Swish för att täcka upp för en del av den ekonomiska bördan han fick med anledning av detta.

Nermans bank, Sparbanken syd, valde då att stänga ned hans privata bankkonto – ett konto han haft sedan han var barn och använde varje månad för att betala sina räkningar med.

Över 100,000 kronor hann dock samlas in till Nerman och flera av Sparbanken syds kontor i Skåne affischerades med information om deras agerande, något som förhoppningsvis fick några av deras kunder att byta bank.

Hur gick det med Nerman då? Jo, han kämpar på med obrottslig lojalitet!

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/03/sparbankensyd2-460x613-1.jpg

15. Corona-aktivism
Corona är väl vad de flesta Svenssons kommer minnas 2020 för. Även i en motståndsmans ögon får detta finnas med på listan bland årets mest minnesvärda saker, dels genom det torgmöte som med kort varsel hölls utanför riksdagen i Stockholm och dels för de många propagandaaktioner som genomförts runt om i Norden där Corona nämnts. Det ledde också till ett radioexperiment med dagligt sänd nyhetsradio i form av Coronabunkern – ett lärorikt projekt som kommer ge utdelning i framtiden.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/03/Bild-framsida-1-920x418.png

16. Juridisk seger för det nordiska folket
Hade det inte varit för att denna händelse var med redan på listan över 2019:s mest minnesvärda saker hade denna händelse garanterat hamnat högre på listan för 2020.

Det handlar om den friande hovrättsdomen i de så kallade Göteborgsrättegångarna där systemet försökte förbjuda Nordiska motståndsrörelsen från att bedriva offentlig aktivism – att vad vi än gjorde i det offentliga rummet så skulle det klassas som hets mot folkgrupp med anledning av våra politiska åsikter.

Segern i rättegången gick dock inte till den yttrandefrihetsfientliga åklagaren utan till Nordiska motståndsrörelsen och det nordiska folket, vilket gör att vi under 2021 också kan fortsätta med vår framåtskridande verksamhet som vanligt.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/11/Goteborg-rattegang-2019-front-768x454-1.jpg

17. Aktioner mot pedofiler
Under året har flera pedofiler hängts ut av Motståndsrörelsen för att varna barnfamiljer som bor i deras områden och för att förhoppningsvis uppmuntra fäderna till att agera mot dessa på det vis de förtjänar. De mest nämnvärda aktionerna på temat under året var i Kristianstads och Tomelillas kommun där det upplystes om centerpartisten Christer Yrjas förhållande med en dömd pedofil samt under det torgmöte som hölls i Norrköping efter att en ung flicka hade våldtagits och misshandlats av en rasfrämling.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/03/peddojimmy-1920x1440.jpg

Av någon oförklarlig anledning tycker jag också att de uppmärksammade avspärrningsaktionerna mot transsexuella sagostunder på olika bibliotek i Stockholmsregionen är värda att nämna här, men givetvis menar jag inte på något vis att detta skulle vara kopplat till pedofili – det vore ju hets mot folkgrupp att uttrycka sig så.

18. På marsch genom Berlin
Trots tyska Corona-restriktioner lyckades våra tyska kamrater i Der Dritte Weg att genomföra en demonstration i centrala Berlin under parollen ”Folket vill ha en framtid”. Trots nordiska Corona-restriktioner lyckades också en delegation med aktivister från Nordiska motståndsrörelsen ta sig ned och delta på den lyckade demonstrationen. Nedan en bild från när Fredrik Vejdeland höll tal på engelska och tyska:

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/10/1530-1sa024-e1602001600744-920x517.jpg

19. Hängd kvinnomördare
I centrala Uddevalla, i statyn på Kungstorget, hängdes en docka upp med en snara runt halsen. Dockan föreställde en rasfrämmande kvinnomördare som fick det straff som denne förtjänade.

En del i aktionen var också att Motståndsrörelsen väntade med att ta på sig aktionen – vilket ledde till en stor spridning på sociala medier och ett starkt gillande av människor som annars kanske inte hade vågat uttrycka sitt stöd för aktionen.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/10/DSC_0007-1-920x613.jpg

20. Black Lives Matter (?) Umeå
När den vänsterextrema BLM-cirkusen kom till Umeå befann sig representanter från Motståndsrörelsen på plats för att dokumentera spektaklet. Efter ett tag blev aktivisterna igenkända och omringade av maskerade vänsterextremister som gick till anfall. Motståndsmännen försvarade dock sig själva och undgick skador trots kraftigt numerärt underläge. Enligt uppgifter åkte också en polis i backen under tumultet när denne försökte gripa David Nilsson från Motståndsrörelsen.

https://xn--motstndsrrelsen-llb70a.se/wp-content/uploads/2020/06/signal-attachment-2020-06-07-145357_016-1-920x614.png

Mycket bra kämpat av alla som genom nedlagd tid och uppvisad offervilja bidragit till genomförandet av dessa 20 minnesvärda saker från året!

En annan händelse som aldrig kommer att glömmas från 2020, men som inte vore rätt att ranka i en lista och jämföra med andra saker, är bortgången av den lojala och arbetssamme kämpen Axel Eriksson från Nordiska motståndsrörelsens sjätte näste. Det pågående kampåret, 2021, tillägnas till hans minne.

2021 kommer av allt till synes att bli ännu ett år starkt påverkat av Corona där Motståndsrörelsens fokus snarare kommer ligga på uppseendeväckande och kvalitativ aktivism än större offentliga aktioner. Givetvis kommer vi fortsätta arbeta hårt också på den interna infrastrukturen för att stå redo för dagen då svensken får nog av att bli spottad på.

Är du en av de som redan fått nog av vansinnet som sker i vårt land och istället vill stå upp som en man eller kvinna och kämpa för dina barn och barnbarns rätt till vår fosterjord? Då är det dags att skicka in din ansökan och komma in i kampgemenskapen redan idag och bidra till ett fantastiskt 2021!

Titel:Kampåret 2020 Författad av:Simon Lindberg Publicerad:2021-01-11 Uppdaterad:2021-10-23

Läs också: