1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Simon Lindberg intervjuad av nationell italiensk sida

För ett tag sedan intervjuades Nordiska motståndsrörelsens ledare av Ardire.org ("Våga" på svenska).

Nedan följer den skriftliga intervjun i sin helhet, översatt till svenska. Vill du hellre läsa originalet på italienska finner du det här.

Tack för att du kunde ställa upp på intervjun. Vill du börja med att förklara vad Nordiska motståndsrörelsen är för något?

Nordiska motståndsrörelsen är en pan-nordisk, revolutionär och nationalsocialistisk kamporganisation som varit aktiv sedan 1997. Vi bedriver verksamhet i alla nordiska länder och i Sverige är vi också ett registrerat politiskt parti som ställer upp i val.

Vårt fokus är dock framför allt på den utomparlamentariska verksamheten där vi arbetar med att sprida propaganda, träna kampsport, vildmarksaktiviteter, föredragsverksamhet, studiecirklar och mycket, mycket mer. Vi driver också flertalet olika webbsidor och podcasts – ja, faktiskt vårt eget lilla medie-imperium.

Det absolut viktigaste målet med allt vi gör är att säkra existensen och friheten för de etniskt nordiska folken.

Stämmer det att ni vill skapa en nationalsocialistisk republik som består av alla de nordiska länderna, det vill säga Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island?

Ja, det stämmer. Vi menar att våra länder ensamma inte har en chans att hävda sig i den allt mer gränslösa och globalistiska världen. Med ett enat Norden skulle vi däremot kunna vara självförsörjande och stå självständiga även om så resten av hela världen stod emot oss.

Det kan och bör, nämnas också att de olika nordiska folken är väldigt lika varandra både när det kommer till etnicitet och kultur och att de olika landsgränserna inom Norden förändrats vid flertalet tillfällen under historiens gång.

Målet med ett enat Norden är också den främsta anledningen till varför vi redan nu arbetar pan-nordiskt – redan idag försöker vi inom vår organisation verka som vi önskar att hela Norden ska styras när vi tagit makten.

Ni pratar om att etablera ett folkstyre. En fråga som uppstår kring detta är om det är möjligt att integrera den nationalsocialistiska ideologin med ett demokratiskt system?

För att kunna svara på frågan måste vi egentligen först definiera vad demokrati är för något. Är det demokrati att ha vidöppna gränser och tillåta homofiler äktenskap? I sådana fall är vi verkligen inga demokrater.

Tittar vi istället på det antika Greklands demokrati skulle jag säga att nationalsocialismen är betydligt närmre det systemet än vad dagens så kallad demokrati är. Vi tror på ett auktoritärt, men inte totalitärt, system där det tas stor hänsyn till folkets vilja. Vi tror till fullo på yttrandefrihet och religionsfrihet – ja, faktiskt till och med i högre utsträckning än vad dagens system gör.

Vi vill också ge folket den, enligt mig, mest demokratiska rättigheten som finns – rätten för folket att vara beväpnade. Denna rättighet som dagens ”demokrati” förvägrar sina medborgare gör både att folket kan försvara sig själva och att de skulle ha faktisk möjlighet att handgripligen kunna avsätta ett korrupt och dåligt ledarskap.

Symbolen för er organisation är Tyr-runan. Vad betyder den för er?

Tyr-runan är en gammal nordisk krigar-runa som står för styrka, ära, rättvisa och offervilja för den högre saken – alla viktiga egenskaper som vi önskar ska definiera både hur vi önskar att vår organisation och våra medlemmar ska framstå och faktiskt verka.

Finns det någon koppling mellan er organisation och den gamla nordiska paganismen?

Svaret är både ja och nej. Ja, för att vår organisation i mångt och mycket bygger på samma trossystem som våra förfäder trodde på när det kommer till saker som etik och moral. Vår ideologi speglar vårt folks rasliga egenskaper precis som den nordiska paganismen gjorde.

Nej, för att vi är för religionsfrihet och accepterar att våra medlemmar är kristna, ateister eller vad de nu vill identifiera sig som och tro på. De flesta av våra medlemmar är nog ateister eller agnostiker, men vissa är kristna och några är också asatroende.

När det kommer till kultur och tradition är det däremot en annan sak. Ser vi exempelvis till kläder och assessorer är det nog väldigt många fler av våra medlemmar som ser ut att vara paganister än vad det faktiskt är. Många hedrar våra förfäder och vårt folks kulturtradition med exempelvis tatueringar och smycken utan att de faktiskt är troende på asagudarna och den gamla nordiska religionen.

Nordiska motståndsrörelsens medlemmar har ofta blivit anklagade för att vara våldsamma nynazister. Vad tänker du om det?

Vi är absolut inga pacifister, men vi tillåter bara våldsanvändning i självförsvar. Om någon ger sig på oss fysiskt, eller kränker oss över en viss grad, kommer vi att slå tillbaka och det tillräckligt hårt för att angriparen förhoppningsvis både ska ångra sig efteråt och sprida till sina smutsiga vänner att de ska passa sig för oss.

Det är inte så att vi vill slåss, utan istället att vi känner att vi har en plikt att slå tillbaka om vi blir angripna. Om vi inte hade slagit tillbaka under åren hade vi blivit totalt överkörda av ”vänstern” för länge sedan. Istället har vi slagits för våra rättigheter och vunnit möjligheten att kunna stå stolta med våra fanor på gator och torg i hela Norden och det utan att särskilt ofta behöva använda något mer våld.

Sedan var det nynazister med, ja. Vi är helt öppna och väldigt tydliga med att vi är nationalsocialister – allt annat än detta är egentligen skällsord.

Det är inte så att vi vill slåss, utan istället att vi känner att vi har en plikt att slå tillbaka om vi blir angripna. Om vi inte hade slagit tillbaka under åren hade vi blivit totalt överkörda av ”vänstern” för länge sedan. Istället har vi slagits för våra rättigheter och vunnit möjligheten att kunna stå stolta med våra fanor på gator och torg i hela Norden och det utan att särskilt ofta behöva använda något mer våld.

Vi har tidigare uppmärksammat den amerikanska alternativ-högern. Har ni några kontakter med den amerikanska rörelsen?

Vi arbetar ständigt för att skapa bra kontakter med nationella världen över och vi har således även kontakt med en del amerikanska grupper. USA är dock ett väldigt stort land och den amerikanska rörelsen har infiltrerats hårt och drabbats av många splittringar under åren och är därför svårare att överblicka än vad exempelvis den nordiska eller italienska är.

Titel:Simon Lindberg intervjuad av nationell italiensk sida Författad av:Redaktionen Publicerad:2021-07-25 Uppdaterad:2021-07-30

Läs också: