1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Kräftskiva i Näste 3

Näste 3 anordnade en stor kräftskiva med både lekar, livemusik och tårtbuffé.

Lördagen den 28:e augusti samlades Näste 3 tidigt för att förbereda kräftskivan som skulle ta plats senare under dagen. Man pyntade i typiskt tema och fixade iordning borden samtidigt som kökslaget gjorde iordning maten.

När alla väl var på plats hälsade konferencieren Marcus Hansson deltagarna välkomna och informerade om dagens upplägg innan kräftorna serverades. Förutom kräftor serverades även andra klassiska kräftskive-specialiteter som exempelvis Västerbottenpaj och räkor.

Inbjudan till dagen hade skickats ut också till de närliggande nästena och även till en del sympatisörer och stödmedlemmar, vilket gjorde att det var mycket folk på plats.

Efter maten spelade de som ville brännboll och sköt med luftgevär samtidigt som efterrätten dukades upp.

Man kunde som efterrätt välja mellan flera olika kakor av alla dess former och även fem stycken olika hembakade tårtor som uppskattades mycket av samtliga.

Senare in på kvällen umgicks det i goda kamraters lag och lyssnades på nationell musik från en högtalare. Stefan Viljehammar bjöd även på lite livemusik.

Motståndsrörelsens korrespondent i Näste 3 intervjuade nästeschefen Daniel Gerdås om hur han tycker att arrangemanget gick:

Vad tycker du om dagen? Blev den som planerat?

Vi hade från början tänkt ha kräftskivan utomhus, mitt i den vackra skånska naturen. Hösten kom dock tidigt i år varför vi snabbt fick planera om och istället vara inomhus, vilket blev väl så trevligt.

Vad var höjdpunkten/höjdpunkterna?

Den största höjdpunkten var att det kom folk från alla åldersgrupper. Det var verkligen från barnvagn till käpp. Detta visar att vi är på god väg att bli en riktig folkrörelse. Sedan var givetvis maten en stor höjdpunkt. De som jobbade i köket hade lagt ned ett fantastiskt arbete på en överdådig kräftbuffé och som bonus på det hela blev det även en tårtbuffé mot kvällen.

Kräftskiva anses ju i vissa kretsar som en ”borgerlig” tradition. Varför arrangerar Motståndsrörelsen kräftskiva?

Jag har faktiskt inte satt mig in i bakgrunden till kräftskivan och kan därför inte svara på om det är en borgerlig tradition eller inte. Det är en svensk tradition och jag tycker det är viktigt att bevara och föra vidare vårt rika kulturarv som kräftskivan är en del av. Sedan är högtider ett utmärkt tillfälle att samlas, umgås och festa med folkkamrater. Nästa år blir det dock något mer skånskt som Mårten Gås vi satsar på.

Hur ska man göra om man vill komma i kontakt med Motståndsrörelsen för att delta på liknande aktiviteter i framtiden?

Det enklaste är att ansöka om medlemskap. Som medlem kommer man att bli inbjuden till alla aktiviteter. Sedan kan man också kontakta mig på daniel.gerdas@nordicresistance.org och anmäla sitt intresse. Men går man inte med så kommer man att missa mycket.

Har Näste 3 några spännande aktiviteter på gång?

Det har vi och det kommer mycket snart visas tydligt. Mer än så tänker jag inte berätta, utan ni får hålla koll på gatorna och på motståndsrörelsen.se framledes.

Har du någonting övrigt att säga?

Jag vill tacka alla de som dök upp. Ni gjorde kräftskivan till en dag att minnas!

Titel:Kräftskiva i Näste 3 Författad av:Naste 3 Publicerad:2021-08-30 Uppdaterad:2021-08-31

Läs också: