1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Förbjudna Motståndsrörelsen i Finland hissade hakkors-fanor i debatten efter juridisk seger

Aktivister i Finland har hissat hakkors-fanor och satt upp banderoller med tyrrunor efter att en debatt satt igång i landet då hakkors-fanor friats i Helsingfors tingsrätt.

År 2018 förbjöds Nordiska motståndsrörelsen i Finland efter att ett kryphål i föreningsfriheten nyttjats på ett fult sätt av den finska polismakten. Med det förbjöds organisationen också att arrangera någon demonstration på den finska självständighetsdagen – något som vid detta laget var tradition sedan flera år tillbaka. Även om mycket i domen var oklart då (och en del faktiskt fortfarande än idag är luddigt) och öppet för tolkning tydde också en del uttalanden som gjorts av polisen på att tyrrune-fanan förbjöds att användas organiserat i samband med förbudet av Motståndsrörelsen.

Istället för att gå i förbjudna Motståndsrörelsens tåg den 6 december uppmuntrades alla före detta medlemmar och sympatisörer att sluta upp på den organisations-obundna nationalsocialistiska demonstrationen som gick under parollen ”För frihet!”. Längst fram i tåget där det brukat vara tyrrune-fanor under Motståndsrörelsens demonstrationer användes det under den oberoende nationalsocialistiska demonstrationen istället hakkors-fanor, då dessa enligt finsk lag och alltså till skillnad från tyrrune-fanan var lagliga.

Bild från Nordfront.se – censurerad och klar.

Efter att demonstrationståget gått några hundra meter valde polisen att gå emot finsk demonstrations- och yttrandefrihet genom att stoppa den pågående demonstrationen och med våld slita åt sig hakkors-fanorna. Samtliga fanbärare greps tillsammans med den tidigare ledaren för förbjudna Motståndsrörelsen, Antti Niemi. De var misstänkta för Finlands motsvarighet till den svenska gummiparagrafen hets mot folkgrupp.

I slutet av förra månaden kom det glädjande beskedet att de åtalade friades i Helsingfors tingsrätt, att hakkorset fortfarande är lagligt i Finland och att polisen alltså hade agerat felaktigt. Domen har lett till debatt i Finland där anti-vita krafter gråtit ut och enskilda poliser uttalat att de totalt rättsvidrigt och korrupt kommer gå mot rätten och beslagta hakkors-fanor igen om det skulle dyka upp på demonstrationer i framtiden.

Bild inskickad anonymt till den finska nationella nyhetssidan partisaani.com. Här censurerad i enlighet med svensk förtryckarlag.
Bild inskickad anonymt till den finska nationella nyhetssidan partisaani.com. Här censurerad i enlighet med svensk förtryckarlag.

Som ett inlägg i debatten har anonyma före detta medlemmar eller sympatisörer till Nordiska motståndsrörelsen i Finland hissat hakkors-fanor runt om i landet. På vissa orter har också gröna fanor hissats och banderoller med tyrrunor och Motståndsrörelsens gamla webb-adress Vastarinta.com (som fortfarande finns kvar på nätet som ett historiskt dokument) satts upp. Gröna fanor användes under den nämnda demonstrationen tillsammans med hakkors-fanorna.

Titel:Förbjudna Motståndsrörelsen i Finland hissade hakkors-fanor i debatten efter juridisk seger Författad av:Redaktionen Publicerad:2021-09-07 Uppdaterad:2021-09-08

Läs också: