1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nordiska motståndsrörelsen medverkar i dokumentärserie på Viaplay

Redaktionen berättar här mer om vad serien innehåller och om organisationens medverkan i den.

Inatt släpps dokumentärserien Omgiven av fiender som i sex delar enligt Viaplays hemsida ska svara på ”vad det är som får nyckelpersonerna i den nordiska högerextrema miljön att leva sådana extrema liv?”.

Serien är baserad på intervjuer med företrädare för nationella och kontrajihadistiska organisationer, samt med så kallade experter inom området, poliser och förrädare som tidigare varit nationella, men som nu aktivt bekämpar vårt folks rätt till överlevnad. Detta varvas med nyhetsklipp och filmer från de olika organisationernas verksamhet.

Det är en tydligt partiskt propagandistisk och anti-nationell serie och mycket av seriens fokus ligger på att försöka koppla samman de olika företrädarna med vapen och terrordåd och exempelvis får Anders Behring Breivik och hans dåd på Utöya 2011 mycket uppmärksamhet.

Dock ska det inrymmas att det också tas upp en del andra frågeställningar som åtminstone är ganska intressanta och något mer objektiva, såsom om förbud verkligen är den rätta vägen att gå för att stoppa oss och ifall olika individer kanske bara blir ännu mer radikaliserade om man trampar på dem och utsätter dem för hård repression.

Skärmdump från Viaplay.se.

Från Nordiska motståndsrörelsen deltar ledaren Simon Lindberg, honnörsmedlemmen Vera Oredsson och den ansvarige utgivaren för denna sida, Emma Karlsson. De får mycket begränsat, men ändå relativt öppet och oklippt, svara på frågor om sina liv, om Organisationen och om sina åsikter.

Vidare är också den före detta medlemmen Jimmy Thunlind med – först som företrädare och positiv till nationalsocialismen och i senare avsnitt som förrädare och öppet fientlig till Motståndsrörelsen.

Även om serien alltså innehåller vissa bra delar, ska det ändå klargöras att det mesta är ren skit av den karaktär vi sett flera gånger tidigare under åren när nationella ska porträtteras i etablerad media. För journalisten Henrik Evertsson som tidigare följt Nordiska motståndsrörelsen i den betydligt mer objektiva, och således också flerfaldigt bättre dokumentären, Rasekrigerne, är detta rentav ett verkligt lågvattenmärke där han visar sig vara precis lika falsk och ointresserad av att faktiskt bedriva riktig journalistik som sina övriga kollegor i branschen.

Nordiska motståndsrörelsens officiella podcast Ledarperspektiv utkommer ikväll med ett specialavsnitt där Simon Lindberg och Fredrik Vejdeland diskuterar serien och bemöter några av de lögner och fula propagandaknep som används mot Organisationen. Redan nu har vi dock varit i kontakt med Lindberg för att få veta vilka han tycker är de tre värsta sakerna med serien, så att du som läser detta kan ta dessa saker med dig om du väljer att se den. Han svarade så här:

Ja, det givet första är ju att man försöker koppla oss till terrorism, fast vi är en civil och legal Motståndsrörelse. Vi är absolut inga pacifister, men våld använder vi bara i självförsvar.

Det andra är att vi kopplas samman med Israel-älskande kontrajihadister genom att både vi och dem här får gå under det mycket missledande samlingsnamnet ’högerextremister’. Jag vill dock verkligen förtydliga att Paludans Stram Kurs och norska SIAN i många frågor är så långt man bara kan komma från Motståndsrörelsen och att vi inte på något vis önskar bli förknippade med dessa. Det är och kommer alltid att vara ras som är problemet och lösningen – aldrig religion.

Det tredje är väl de lögner som Jimmy Thunlind spyr ur sig i syfte att skapa reaktion och försöka göra sin person intressant. Thunlind, eller Marklund som han åtminstone hette nyligen innan han skaffade sig skyddad adress, är inget annat en förrädare som idag gör allt han kan för att skada den nationella rörelsen och hjälpa världseliten med att ersätta vårt folk. Som tur är för oss är han dock inte särskilt begåvad med det han gör, men likväl kan han väl lyckas lura någon idiot och därför är det också värt att ta upp honom här som en av de tre sakerna.

Lindberg säger vidare att han inte rekommenderar någon att betala för att se serien, men ifall man är medveten och förberedd på lögnerna och vinklingen, alternativt snabbspolar för att bara se delarna där Motståndsrörelsens företrädare deltar, så ”kan det väl gå att slösa ett par regniga eftermiddagar på det om man ändå redan betalar för Viaplay eller kommer över innehållet på annat vis.”

Ledarperspektiv avsnitt 81 finner du här på sidan från klockan 22.00 ikväll. Omgiven av fiender har premiär i samtliga nordiska länder på Viaplay kl 00.01 inatt. En artikel om Jimmy Thunlind/Marklund kommer släppas här på motståndsörelsen.se under morgondagen.

Titel:Nordiska motståndsrörelsen medverkar i dokumentärserie på Viaplay Författad av:Redaktionen Publicerad:2022-01-19 Uppdaterad:2022-01-20

Läs också: