1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Jimmy Thunlind – förräderiets feta anlete

Med anledning av det synnerligen allvarliga förräderi som Jimmy Thunlind fläker ut sig med framför kameran i Viaplays nya dokumentärserie kommer här en kommentar från Motståndsrörelsen.

I dokumentärserien Omgiven av fiender som utkom på Viaplay inatt och som motståndsrörelsen.se skrev om och Ledarperspektiv poddade om, redan under gårdagen, utgör den före detta Motståndsrörelsen-medlemmen Jimmy Thunlind (numera Jimmy Marklund) en betydande del.

I de första avsnitten intervjuas han som en företrädare för Motståndsrörelsen och är då positivt inställd till Organisationen, men i sista avsnittet väljer han att inför kamerorna ”hoppa av” och sedan gör han sitt bästa för att motverka och skada den nationella rörelsen – något han enligt utsago på sociala medier hoppas kunna göra karriär av framöver.

Även om Thunlind kanske förhoppningsvis inte åstadkommer någon skada så är försöken extremt allvarliga och det troligtvis största öppna förräderiet mot den nationella rörelsen i modern tid.

I dokumentärserien uppger han att skälet till att han valde att lämna Motståndsrörelsen är för att det är en ”våldsbejakande” organisation och att han inte ville medverka till att införskaffa ”handgranater, sprängdeg och automatkarbiner”. Enligt Henrik Evertsson som skapat serien ska han också ha sagt att han och övriga nästeschefer under 2020 fick en order om att spränga olika mediehus runt om i Norden. Enligt Evertsson klipptes dock detta uttalande bort från produktionen då det föreföll som ”alltför osannolikt”.

Detta offentliga skäl, där Thunlind själv försöker framställa sig som godhjärtad och ridderlig och bara vill varna allmänheten, skiljer sig en hel del både från det skäl Thunlind uppgav internt bortom kamerornas lins, men framförallt från de verkliga bakomliggande orsakerna till hans avhopp.

Till Nordiska motståndsrörelsens ledning uppgav han som en anledning att det var för att han ogillade ett direktiv han mottagit flera månader tidigare gällande att nyttja sin rätt till självförsvar. Detta föll tydligen inte väl ut hos den för sekunden pacifistiske Thunlind som sekunden senare och bland det första han gjorde efter sitt avhopp var att publicera ”våldsbejakande” bilder med automatkarbiner på sociala medier.

En av de många ”våldsbejakande” bilder som spridits av Thunlind efter dennes förräderi.

Vidare uppgav han allvarliga hälsoproblem som anledning. Hjärtsvikt och hjärtklaffar som läckte – ett potentiellt dödligt tillstånd orsakat av många år av ett ohälsosamt leverne med bland annat periodiska alkoholproblem.

Det viktigaste av allt var dock enligt Thunlind att Organisationens ledare Simon Lindberg riktat viss kritik mot honom några dagar innan han valde att lämna Organisationen. Det var i samband med en lite tuffare fysisk aktivitet som Näste 8 bara hade två personer som anmält sig till. Lindberg uttryckte då till Thunlind och övriga nästeschefer att det var ”speciellt beklagligt att Näste 8 som annars är så otroligt välfungerande och föredömliga inte lyckades få fram mer än två personer” och undrade ifall det var riksledningens fel, Thunlinds fel eller om det berodde på tillfälligt sviktande moral i nästet eller om det fanns något annat skäl.

Detta fick Thunlind att bli rosenrasande. Insinuationen att det som en av flera tänkbara möjligheter kunde vara hans fel var något han tog väldigt allvarligt.

Att Thunlind inte på något vis kunde ta emot personlig kritik var något som flera andra inom Organisationen tidigare fått erfara. Den som hade minsta lilla personliga kritik mot Thunlinds arbete under åren fick räkna med att bli sedd på som hans fiende.

En sak som Thunlind aldrig själv nämnde som skäl, men som mycket troligt bidrog starkt till beslutet är Thunlinds stora kärlek till sprit. Efter att ha supit ned sig så till den grad att han inte dykt upp på ett möte han själv stod som arrangör för och efter att en aktivist fick ta hand om hans dotter när han låg utslagen av alkoholförgiftning, gavs Thunlind ett alkoholförbud.

Han fick välja på att vara nykterist i resten av sitt liv eller att bli utesluten ur Organisationen. Inte allt för länge efter detta kom hans avhopp och redan dagen efter han meddelat detta fick flera personer i Organisationen ta emot telefonsamtal från en märkbart kraftigt berusad Thunlind. Suget efter giftet var väl helt enkelt för stort och istället för att bli utsparkad, valde han själv att lämna och kom på andra svepskäl som orsak för att inte behöva erkänna att det handlade om en saknad efter spriten som kom att bli så stor att han sålde ut sin familjs och sitt folks framtid för den.

En annan aspekt av Thunlinds förräderi som är värt att lyfta fram är att det inte är första gången han agerar totalt skrupellöst och gjort allt han kan för att hugga sina forna kamrater i ryggen. 2003 ställde han upp i Uppdrag granskning som avhoppad äldstebroder inom Jehovas vittnen och talade om sexuella övergrepp mot barn. Även om vi givetvis håller med om att detta är något konkret och mycket viktigt att man agerar mot i alla sammanhang så är ändå sättet han väljer att göra det på iögonfallande och intressant. Han visar där nämligen upp hemliga dokument för kamerateamet och smutskastar sina före detta bröder och systrar – allt för att rikta intresset mot sin egen grandiosa personlighet och försöka framstå som en bättre människa än han egentligen är.

Jimmy Thunlind är dock ingen bra människa. Han är en lögnare och alkoholist som helt klart har narcissistiska personlighetsdrag. En människa som aldrig tvekar att ta till med lögner för att smutskasta sådana han tidigare uppgett sin trohet till. En golare som gladeligen uppger information för säkerhetspolisen som kan leda till att de enklare ska kunna trakassera hans forna kamrater. En människa som super sig medvetslös samtidigt som han har ensamt ansvar för sin minderåriga dotter. En människa som sida vid sida med alkoholen värderar strålkastarljuset som högre än någonting annat här i världen.

Hur kunde då denna usla människa klättra i Motståndsrörelsens hierarki och få bli en offentlig talesperson för Organisationen? Vi har varit i kontakt med Simon Lindberg för att ställa några frågor gällande saken.

Ja, hur kunde Thunlind få bli en offentlig företrädare och nästeschef för Motståndsrörelsen?

Ja, det är väl dagens fråga det och givetvis är det enkelt att vara efterklok. Det är också enkelt för mig att nu säga det som dock den övriga riksledningen kan intyga gäller sedan långt tillbaka; jag litade aldrig fullt ut på Jimmy och det var motvilligt jag lät honom bli nästeschef.

I det tomrum som uppstod efter kuppförsöket 2019 och att den dåvarande nästeschefen för Thunlinds näste försvann tillsammans med vicechefen så fanns det dock inte så där vansinnigt många alternativ att välja på. Thunlind var en duktig skribent, en hyfsad (men i mitt tycke på tok för teatralisk) talare och i åtminstone vissa avseenden så hade han redan uppvisat goda chefsegenskaper. Han var vidare väldigt aktiv och hade mycket tid att lägga på Organisationen.

Detta i samband med att han utnyttjade situationen som den ögontjänare han visat sig vara och att han är en mycket god skådespelare så blev det som det blev. Givetvis kände jag dock då inte till i närheten av allt det negativa som nu framkommit, exempelvis beträffande hans tidigare förräderi mot Jehovas vittnen och hur långt gånget hans spritmissbruk var. Det kan också nämnas att han själv aktivt försökte hålla ”konkurrens” inom nästet nere och exempelvis avsatte den vice nästeschefen utan att varken ha befogenhet för att göra detta eller rådgöra med folk uppåt i hierarkin.

Varför väljer nu Motståndsrörelsen att uttala sig så här detaljerat i fallet Thunlind trots att man inte brukar nämna något alls om sådana som lämnar Organisationen i vanliga fall?

För att Thunlind genom sin medverkan i dokumentärserien Omgiven av fiender i kombination med det han har skrivit på sina sociala medier och uttalat till säkerhetspolisen verkligen har gått ”all in” för att med hjälp av lögner försöka angripa den nationella rörelsen. Det blir extra allvarligt när han samtidigt i vissa avseenden fortfarande låtsas vara en del av den. Han försöker både ha och äta kakan, men jag tycker inte han förtjänar något av det.

Vi har nog aldrig förr gått ut på detta vis, men det är också för att aldrig någon tidigare så här uppenbart trampat över linjen för förräderi. Det finns dock ytterligare en del känslig personlig information vi sitter på om Thunlind efter kontakt med närstående till honom, men som jag av olika anledningar inte godkänt att vi offentliggör, så vi har ändå hållit tillbaka.

Han är en Folkförrädare med stort F och jag tycker det är otroligt viktigt att folk i allmänhet förstår det. Jimmy är en omoralisk individ vars intressen inte är, och antagligen aldrig varit, vårt folks väl, utan bara att främja sitt ego.

Affisch i Linköping, eventuellt uppsatt av Thunlind under tiden innan han visade sitt rätta jag.

Tror du vi kommer få se fler utspel av Thunlind i framtiden?

Det finns det nog risk för, ja. Det här systemet bryr sig inte om heder och sanning utan släpper med glädje fram en dåre som Thunlind och kommer okritiskt publicera i stort sett varenda ord han säger. Thunlind själv trivs som fisken i vattnet när han får stå i centrum.

Han bör ju dock bära med sig att förräderi ger konsekvenser och för var gång han utmanar det mantrat kommer risken att han drabbas ännu värre att bli allt större.

Titel:Jimmy Thunlind – förräderiets feta anlete Författad av:Redaktionen Publicerad:2022-01-20 Uppdaterad:2022-02-13

Läs också: