1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Offentlig aktivism i Eskilstuna

Fredag eftermiddag 12/8 möttes medlemmar och aktivister upp i Eskilstuna för att under ett par timmars tid bedriva aktivism i stadens centrala delar.

Aktiviteten inleddes med att deltagarna begav sig till ett annat partis valmöte på Fristadstorget, för att där dela ut flygblad till åhörare och förbipasserande för att upplysa om att det finns ett revolutionärt val att stödja, inte bara i valtider, utan ett som utgör ett sådant val och är en nagel i ögat på systemet varje dag året om, oavsett om det är val eller ej.

Då det bara var ett fåtal åhörare på plats och inte så mycket folk i rörelse på torget så begav sig deltagarna istället vidare efter knappt en timme, till en marknad med tillhörande tivoli bara något kvarter från Fristadstorget.

Detta visade sig vara ett taktiskt korrekt beslut då det var betydligt mycket mera folk i rörelse på denna plats. Bröd och skådespel är ett passande uttryck för att belysa folks prioriteringar, då intresset för politik även i valtider tycks väldigt svalt för flera partier. Så var fallet för Vänsterpartiet som hade ett valtält uppställt på marknaden. Aktivisterna som anlände i hopp om att få diskutera med Sverigedemokrater, vilka de sett en timme tidigare, blev lite besvikna då det visade sig att de redan tagit kväll och begett sig därifrån.


Ett parti som däremot kan sin historia och drog nytta av folkets nöjen var de som anlände sist till platsen, men troligen ändå fick mest uppmärksamhet; Nordiska motståndsrörelsen, vars representanter fick ut stora mängder flygblad. Även åtskilliga samtal fördes med till för det mesta välvilligt inställda förbipasserande och sympatisörer. Det ska dock inte stickas under stolen med att en del även var negativt inställda, dock var dessa nästan uteslutande av utomeuropeisk härkomst, så den saken hade såklart sin naturliga förklaring då partiet avser att repatriera dessa individer.

Motståndsmännen ställde här upp vid en av de naturliga passagerna in till marknaden med banderoll samtidigt som övriga delade ut flygblad. Detta pågick i cirka 40 minuter, då en busslast med poliser stormade fram, vissa med viss kravallutrustning med sig, som att de var på jakt efter upploppsmakare i ett förortsghetto. Det visade sig dock att deras rusch var kort och hade motståndsmännen som mål, med fast beslutsamhet och aggressivt beteende började de trycka sig nära banderollhållarna och avkräva aktivisterna legitimation.

En av de övriga aktivisterna som inte stod vid banderollen stegade snabbt fram till ordningsstörarna från polismakten, och ifrågasatte deras uppträdande och upplyste om att de inte har rätt att avkräva legitimation om motståndsmännen inte är misstänkta för brott. Ansvarigt befäl på plats hävdade då att motståndsmännen var misstänkta för det i systemets ögon allvarliga brottet, brott mot ordningslagen, då det inte fanns något tillstånd för att bedriva den pågående aktiviteten.

Aktivisten påtalade då att det inte behövs något tillstånd för att stå med en banderoll och dela ut flygblad, vilket befälet envist fortsatte hävda. Aktivisten upplyste då lakejen om att han som polis borde känna till detta. Efter lite diskussion vände befälet på klacken och inga fler av deltagarna krävdes på legitimation.

Flygbladsutdelning fortsatte ytterligare ett tag och när det var dags att avrunda aktiviteten ställde en aktivist upp framför tre poliser med flygblad i hand och en tumme upp, för att föreviga dessa löjeväckande poliser och deras insats på bild. Detta fick en av övriga poliser att helt glömma sin yrkesroll och blev oproportionerligt upprörd över att behöva hamna på bild med en glad motståndsman.

Denna lakej praktiskt taget skrek att han inte ville synas på bild med motståndsmännen och det verkade som han var på bristningsgränsen till att antingen börja gråta eller tugga fradga. Aktivisterna påtalade hans märkliga beteende och att han som statsanställd och i sin yrkesroll får finna sig i att bli fotograferad och efter en stund verkade han komma på det och lugnade ned sig.

På väg från platsen infann sig en mindre katt och råtta-lek när motståndsmännen förvirrade bort de efterföljande poliserna på väg till sina bilar. När en del av sällskapet lämnade Eskilstuna kunde polisbussen fortfarande ses åka gata upp och gata ned i sitt sökande. Vad vi erfar så åker de där än idag och undrar vad som egentligen skedde.

Gör ett revolutionärt val, anslut dig till kampen!

Titel:Offentlig aktivism i Eskilstuna Författad av:Redaktionen Publicerad:2022-08-17 Uppdaterad:2022-08-18

Läs också: