1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Skogsvistelse i Näste 1

Medlemmar och aktivister begav sig till en skog för övernattning och lite enklare aktiviteter.

Allt började tidigt på lördag morgon vid en samlingsplats söder om Stockholm, varifrån alla hoppade in i en bil och åkte till startpunkten för vandringen. Dagens vandring skulle bli av den enklare varianten, då helgens aktivitet inte ämnade vara någon hårdare utmaning.

Efter en timmes vandring genom skog och längs grusvägar var man framme vid den tänkta lägerplatsen, som låg intill en sjö. Med hjälp av snöre och presenning satte man direkt upp skydd från regnet som väderprognosen hade lovat. Tanken var att alla skulle sova på backen utan tält eller liknande, men skydd från regnet var ändå en nödvändighet.

Nästa steg var att förbereda eldstaden. Stenar samlades ihop för att säkra marken från eld, och fallna stockar bars från skogen för att göras om till bänkar, så att alla skulle få plats intill elden. Det fanns gott om dött virke runt omkring, och detta samlades ihop för elden som senare skulle ta form. Mycket stora stockar sågades och klövs med yxa tills man kände att man hade tillräckligt för att laga mat och hålla elden igång åtminstone till kvällen.

Efter mycket fysiskt arbete passade vissa på att ta ett svalkande dopp i den intilliggande sjön. Solen sken tidvis mellan molnen, men något tecken på regn tycktes inte kunna skymta för tillfället i alla fall. Naturlivet var desto synligare; grodor som kom fram bakom var och varannan sten, gott om fisk i vattnet, ettriga larver, trollsländor som flög omkring både ensamma och tillsammans och ett ständigt fågelkvitter.

Deltagarna passade nu på att äta något lätt, som inte krävde eld, för att få tillbaka krafterna. Mer ved samlades sedan in och sågades, samt torrt mindre material för att kunna få fyr på allt med tändstål. Alla fick prova på att använda tändstål, vilket inte alltid är det enklaste, men till slut träffade en gnista rätt och elden började ta form. Denna eld skulle sedermera hållas vid liv under hela natten, för att fortsätta användas morgonen därpå.

Under resterande delen av kvällen hölls många diskussioner intill elden, vissa plockade blåbär i områdena intill och ytterligare gånger badades det i sjön. När solen hade gått ned och mörkret lagt sig över sjön såg man slutligen skymten av ovädret som hade utlovats. Otaliga ljusglimtar som lyste upp himlen kunde ses längst bort på horisonten. Aldrig förut hade någon i sällskapet sett så många blixtar på så kort tid, som faktiskt var så långt borta att åskan inte ens kunde höras. Runt en blixt var tionde sekund kunde ses på avstånd ända in på natten, men att fånga dessa på foto visade sig tyvärr vara lönlöst utan professionell kamera.

Då regnet trots detta inte verkade vilja uppenbara sig över kamraterna, tog man tillfället i akt och lade sig ned för att sova under bar himmel utan presenning. Elden hölls successivt igång under natten och kunde enkelt startas om ordentligt när förste man steg upp på morgonen.

Dagens frukost skulle tillagas på en så kallad svensk fackla, så tillverkningen av denna övades det därför på. En trästock klyvs i fyra lika stora delar, hörnen som pekar mot mitten täljs ned för att skapa ett tomrum i mitten av stocken, och sedan sätts alla fyra delarna ihop igen, och man försöker få stocken att brinna inifrån och ut.

Efter uppäten mat plockades all utrustning ihop i ryggsäckarna, lägret städades upp och allt skräp togs med i påsar. På vägen tillbaka till parkeringen fylldes himlen med betydligt fler moln än föregående dag, men det var inte förrän man kommit fram och alla satt sig i en bil som ösregnet man blivit lovad dagen innan infann sig. Kamraterna åkte från platsen nöjda med att ha fått ta del av den fantastiska nordiska naturen och kopplat av från det annars väldigt stressiga vardagliga samhället.

Titel:Skogsvistelse i Näste 1 Författad av:Näste 1 Publicerad:2022-09-12 Uppdaterad:2022-09-17

Läs också: