1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Valfinal i Vetlanda – en hel vecka full av aktivism

Här följer en dag för dag-rapport från sista valveckan i Näste 7.

Måndag

Denna dag började med att Näste 7:s aktivister ställde upp med valtält på stora torget i Vetlanda. Efter en kort stund stod tältet rest i solskenet och Tyrrunefanorna svajade i vinden mittemot Vetlandas kommunhus där folk sprang in och ut för att förtidsrösta, vilket drog till sig uppmärksamheten från bilister såväl som fotgängare och gav upphov till många intressanta samtal med kommunens invånare om alltifrån världspolitik till kommunpolitik.

Bord ställdes fram med foldrar och flygblad och man hann inte stå uppställda länge innan en väldigt glad kvinna kom fram till tältet för att prata med aktivisterna på plats och kort efter detta passerade en äldre herre som beklagade sig över att kommunen inte lyssnar på sina medborgare och att han hade gett upp hoppet om kommunen.

Anledningen till detta var att han hade skickat in förslag till kommunen om åtgärder som han uppmärksammat som skulle göra staden mer attraktiv för dess medborgare, men där kommunen slagit dövörat till. Efter att aktivisterna samtalat med mannen om Nordiska motståndsrörelsens kommunpolitiska program för Vetlanda kommun blev han mycket positiv och frågade hur han skulle göra då han redan varit och röstat, varpå han fick till svar att han kunde rösta igen på valdagen. Han tackade och begav sig vidare.

Ytterligare en man anmärkte på hur hårt ansatt kommunen har blivit av alla rasfrämlingar och att man inte tillåts att visa sitt missnöje mot detta utan att bli kallad för ”rasist”. Här fick mannen till svar att: ”Man ska inte bry sig om vad andra tycker, huvudsaken är att man gör det som är rätt”.

Samtalen fortsatte under hela dagen. Förbipasserande bilister hälsade även på aktivisterna och visade sin uppskattning med en tumme upp. Efter många samtal och morgon började att lida mot eftermiddag så blev det till slut dags för aktivisterna att börja packa ihop för denna dagen med konsensus att ”Det hade varit många givande samtal under dagen, och att man ser fram emot nästkommande aktivitet”.

Onsdag

Aktivisterna möttes upp vid ICA Maxi i Vetlanda, en utav de större matvarubutikerna i staden, för att dela ut valmaterial till förbipasserande. Även denna dag i Vetlanda bjöd på intressanta samtal och positiva kommentarer. En könlös hen-individ tog dock väldigt illa vid sig på förfrågan från en av aktivisterna om denne var intresserad av en valfolder – så till den milda grad att denne började skrika om att aktivisterna var ”Nazister, sexister och homofober” och fortsatte att gorma hela vägen bort från aktivisterna, något som gav upphov till muntra skratt.

När man befunnit sig på platsen en god stund så passade man på att sprida valmaterial intill närliggande bostadsområden och se över de valplakat man satt upp runt om i kommunen.

Torsdag

Under torsdagen bedrevs offentlig aktivism på Biblioteksgatan i Vetlanda och trots det gråmulna vädret denna dag så var det folk som rörde sig fram och tillbaka på stadens gator och valfoldrar innehållande Nordiska motståndsrörelsens kommunpolitiska program och röstsedlar bytte händer under aktiviteten. Man återvände även till ICA Maxi och uppehöll sig där under delar av dagen för ytterligare offentlig aktivism.

Tisdag och Fredag

Dessa dagar nyttjades till fullo med att förbereda för all aktivism under veckan, foldrar förbereddes innehållande valsedlar, inventeringar utfördes och de sista smådetaljerna ombesörjdes. Nästets arrangörsgrupp arbetade även med alla förberedelser för helgen så att aktivisterna kunde hålla igång under de långa dagarna och långt in på kvällarna. Dessa dagar sågs även saker som valplakat över och olika typer av aktivism och förberedelser skedde i Vetlanda kommun och på andra håll i Småland.

Lördag

Under lördagen fick man förstärkning av en del kamrater från andra nästen. Tidigt under förmiddagen intog aktivisterna centrum och reste valtältet på Stortorget. Trots att det regnade under hela dagen var folk ute på stan och människor kom förbi för att ta emot valmaterial och samtala med aktivisterna och valkandidaterna.

Efter en stund skickades en grupp aktivister iväg till till Bibliotekstorget för att bedriva aktivism bakom fiendens linjer. Direkt när motståndsmännen tågade in på torget förargades en av Kristdemokraternas kommunpolitiker och sa till sina partikumpaner att Motståndsrörelsen inte hade tillstånd att vara på platsen. Hon sågs sedan ringa ett samtal samtidigt som hon stirrade argt på aktivisterna. Aktivisterna ställde upp med banderoll och fana bland alla politikernas tält och började dela ut valmaterial till förbipasserande samtidigt som man väntade på att polisen skulle dyka upp. Polisen syntes cirkulera runt platsen i både bilar och bussar, men höll sig undan torget.

En annan grupp aktivister gick bort till ICA Maxi för att dela ut flygblad. Där dök polisen upp och gnällde lite grann på aktivisterna, men stod sedan avsides och iakttog flygbladsutdelningen. Även vid ICA togs flygbladen emot i hög takt.

Polisen kommer för att trösta Kristdemokraterna.

Runt 13-tiden började partierna att plocka ned sina tält och avsluta för dagen. Aktivisterna återvände då till sitt egna tält för att ta kaffepaus. Sedan avslutade man den offentliga aktiviteten och fortsatte med flygbladsutdelning i brevlådor.

Under eftermiddagen hade man uppehåll med aktivismen. Några begav sig hem till nästeschefen där det bjöds på köttfärssås. Senare under eftermiddagen åkte några aktivister ut för att reparera de valplakat som hade vandaliserats.

På kvällen samlades man igen för att affischera i centrum och sätta upp banderoller i utkanten av staden. Senare åkte man ut till en parkering där svenska ungdomar brukar samlas på helgkvällarna för att agitera och dela ut klistermärken. Efter detta tog sig aktivisterna en natts sömn och vilade upp sig inför morgondagen.

Söndag

På valdagen gick upp man upp tidigt och samlades hemma hos nästeschefen. Aktivisterna delades in i grupper om två som blev tilldelade flera olika vallokaler. Grupperna åkte runt till dessa vallokaler för att lämna valsedlar. Sedan återvände man några gånger för att kontrollera att valsedlarna fortfarande låg kvar. Man satte även upp affischer runt vallokalerna för att varna om valfusk.

Under kvällen satt grupperna i varsin vallokal för att granska rösträknarna och aktivisterna blev föga förvånade bemötta på ett oerhört otrevligt och respektlöst sätt av valförrättarna, som motvilligt fick acceptera att alla har rätt att observera rösträkningen.

Med detta avslutades en intensiv vecka och valkamp i Vetlanda och aktivisterna låter hälsa att de oavsett valresultat ser fram emot den fortlöpande kampen i Småland!

Titel:Valfinal i Vetlanda – en hel vecka full av aktivism Författad av:Naste 7 Publicerad:2022-09-15 Uppdaterad:2022-09-19

Läs också: