1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Årsrapport från Motståndsrörelsen i resten av Norden

Här följer en summering av kampåret 2022 i Norge, Danmark, Finland och på Island.

I måndags publicerades en omfattande artikel som sammanställde Nordiska motståndsrörelsens fantastiska kampår i Sverige 2022.

Årsrapporter har också publicerats av Motståndsrörelsen i Norge, Danmark och på Island där också flera riktigt lyckade aktioner genomförts under året. Nedan följer en kort summering av dessa för den som inte orkar, vill eller kan läsa dem i sin helhet på de respektive sidorna.

Norge

Under arbetarens högtidsdag den 1 maj genomfördes förutom offentlig banderollaktion och släpvagnsaktivism också lyckade torgmöten i både Kongsvinger och Elverum. Rikschefen Tommy Olsen höll tal och i Elverum var fackpamparna från LO bestörta över att Nordiska motståndsrörelsen ”kuppat deras dag”.

ursprungsbefolkningens dag monterades bland annat specialtillverkade metallskyltar upp på flera platser, en sinnrik aktivistidé som senare kom att genomföras flera gånger under året och som systemet fått använda stora resurser för att lyckas plocka ned igen. I lokalmedia publicerades bilder på byggarbetare som stod och arbetade med vinkelslip.

Det har även bedrivits flera lyckade offentliga aktioner under året som inte varit kopplade till någon specifik dag, som exempelvis i Sarpsborg där man bedrev flygbladsutdelning runt ett uppsatt minnesmärke för mångkulturens ansiktslösa offer eller i Fredrikstad där efterhängsna antifascister konfronterades.

Den mest lyckade norska aktionen under året var annars självklart blixtdemonstrationen i Oslo där tal hölls utanför riksdagshuset. En historisk dag som skakade om det norska etablissemanget och gav massvis med uppmärksamhet både i media och annorstädes.

Speciella propagandakampanjer där stora mängder basaktivism har genomförts har ägt rum under flera tillfällen. Exempelvis under Norges nationaldag 17 maj då man påminde folket om judeparagrafen i grundlagen, i samband med Israeliska militära offensiver, mot Pride-rörelsen och under Adolf Hitlers födelsedag.

På årsdagen för den tyska invasionen av Norge under andra världskriget sattes också massvis av affischer upp av autonoma nationalsocialister och en hakkors-flagga hissades i de absolut mest centrala delarna av Norges näst största stad Bergen. Enligt medieuppmärksamheten som följde kunde inte flaggan tas ned förrän vid 8-tiden på morgonen efter.

Bilden censurerad i enlighet med svensk förtryckarlag.

Inte att förglömma bestegs ju Norges och faktiskt hela Nordens högsta topp Galdhöpiggen också av aktivister från Motståndsrörelsen.

Danmark

Motståndsrörelsen i Danmark har genomfört flertalet offentliga aktioner under 2022 där blixtaktionen i Danmarks näst största stad Århus med torgmöten på flera olika platser står ut som den allra mest minnesvärda aktiviteten.

Nämnas när det pratas offentliga aktioner bör även deltagandet på julmarknaden i Odense och den lyckade offentliga aktionen i centrala Silkesborg.

Flertalet olika specialinriktade kampanjer har också genomförts under året där man under en kortare tid fokuserat på ett specifikt budskap och spridit det maximalt.

Problemet med PFAS i det danska grundvattnet har uppmärksammats liksom de rekordhöga elpriserna, men aktioner har också riktats exempelvis mot boendet för kriminella invandrare i Sandvad och för ett nej i den folkomröstning som genomfördes i landet om huruvida Danmark skulle anpassa sin försvarspolitik efter EU eller inte.

Det har också hunnits med att anordnas flera interna aktiviteter där de främsta var Aktivistdagarna och en omfattande vildmarksövning som det sedan släpptes en längre dokumentärfilm ifrån.

Island

På Island har mängder av klistermärken satts upp över i stort sett hela landet. Exempelvis i Reykjavik, Keflavik, Reykjanes, Akureyri, Snæfelssnes och Egilsstaðir. I samband med kampanjer såsom 1 maj, Reykjavik Pride och Ursprungsbefolkningens dag har det också kompletterats med affischer och flygblad.

Podcasten Landsmenn har utkommit med fyra avsnitt med intressanta intervjuer, exempelvis med Timo från den holländska nationella organisationen Volksferzet och med Rafael Montes från spanska Devenir Europeo.

Chefen för Motståndsrörelsen på Island var också på besök i Sverige under slutspurten av valkampen för att hjälpa till och ta med sig egna erfarenheter hem igen.

Simon Lindberg tillsammans med Rikhardur Magnusson i vacker natur i Dalarna, efter valdagen.

Media har flera gånger under året uppmärksammat organisationen med lögner och svart propaganda, exempelvis i samband med att isländsk polis avstyrde ett påstått begynnande terrordåd.

Skärmdump från Frettabladid.is.

Finland

I Finland där Nordiska motståndsrörelsen är förbjudna enligt domstolsbeslut står motståndet fortsatt starkt. Av förhoppningsvis förklarliga skäl kan det inte rapporteras vad som genomförts här, men den sammanställda utomsvenska årsrapporten får ändå avslutas med en bild från den lyckade 612-marschen i Helsingfors.

Titel:Årsrapport från Motståndsrörelsen i resten av Norden Författad av:Redaktionen Publicerad:2023-01-13 Uppdaterad:2023-01-16

Läs också: