1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Liberal tidskrift konstaterar – och förbannar: Föreslagen terrorlag kan inte tillämpas på Motståndsrörelsen

Axess Magasins skribent beklagar att ”den organiserade ondskan” inte kan fällas med den.

Sedan regeringen i torsdags presenterade sitt lagförslag rörande kriminalisering av såväl deltagande i, som finansiering av terrororganisation, så har det spekulerats i vilka som skulle kunna komma att omfattas av en sådan lag. Nordiska motståndsrörelsen har på olika håll nämnts som en kandidat. Den liberala kulturtidskriften Axess Magasin är av en annan uppfattning.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

När magasinets skribent Marcus Nilsen uppmanar justitieminister Gunnar Strömmer (M) att ”gå hela vägen” så åsyftar han vägen via den grundlagsändring som står i vägen för ett organisationsförbud mot Motståndsrörelsen. Enligt Sveriges grundlag kan, visar det sig, Sverige behandla som terrorklassad endast en person eller organisation som dessförinnan terrorklassats av FN och / eller EU. Och att någon av dessa skulle terrorklassa Nordiska motståndsrörelsen finner skribenten uteslutet:

Det är fåfängt att sätta hoppet till att svenska nazister eller kriminella gäng skulle terrorklassas internationellt. Detta då EU:s och FN:s huvudfokus är på gränsöverskridande terrorism med betoning på religiösa motiv (till exempel islamism).

Man kan i Axess Magasins artikel nästan höra skribentens tandagnisslan över att ”den organiserade ondskan som finns mittibland oss” – den som enligt honom gör sällskap med kriminella gäng under rubriken ”inhemsk terrorism” – inte kommer kunna fällas med hjälp av den nya lagen – såvida inte en grundlagsändring möjliggör att Sverige terrorklassar den.

Inhemsk terrorism?

Titel:Liberal tidskrift konstaterar – och förbannar: Föreslagen terrorlag kan inte tillämpas på Motståndsrörelsen Författad av:Redaktionen Publicerad:2023-02-08 Uppdaterad:2023-02-08

Läs också: