1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Nordiska motståndsrörelsen besökte Devenir Europeo i Madrid

Ledaren höll tal på den nationalsocialistiska organisationen Devenir Europeos konferens i Madrid och ett djupare samarbete grundlades.

I helgen deltog Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg och svenske riksrådsmedlemmen Fredrik Vejdeland på en konferens som hölls i Madrid och anordnades av Devenir Europeo. Simon Lindberg höll även tal under konferensen.

Devenir Europeo är en nationalsocialistisk organisation som funnits en längre tid i Spanien men som på senare tid blivit allt mer aktiv. En representant från den spanska organisationen, Rafael Montes, gästade nyligen Nordiska motståndsrörelsens isländska podd Landsmenn där han bland annat redogjorde för organisationens verksamhet. Nordiska motståndsrörelsen har sedan tidigare kontakt med representanter för Devenir Europeo och den spanska organisationen samarbetar även med Der Dritte Weg från Tyskland. Syftet med att bjuda in Nordiska motståndsrörelsen till deras konferens var att fördjupa samarbetet organisationerna emellan.

”Europas farligaste man”

På fredagskvällen anlände Nordiska motståndsrörelsens representanter till den spanska huvudstaden och blev upphämtade av medlemmar från Devenir Europeo. De spanska kamraterna bjöd på traditionell spansk mat och redogjorde för lördagens arrangemang. Förväntningarna var höga då massmediala skriverier om att ”Europas farligaste man” skulle tala hade lett till extraarbete för arrangörerna då ytterligare ett trettiotal personer ansökt om att få besöka arrangemanget. När timmen blev sen tog sig den svenska delegationen tillbaka till hotellet för att sova. Det var på samma hotell, i en av konferenslokalerna, som konferensen senare skulle äga rum.

Utdrag från medias skriverier om det svenska besöket som sattes upp i konferenslokalen till mångas stora glädje

Hedrande av stupade kamrater

Då konferensen skulle hållas kvällstid ägnades den första tiden under lördagen åt att se lite mer av Madrid och framförallt besöka ett museum om Spanska inbördeskriget. Guiderna informerade de svenska gästerna om spanjorernas kamp mot kommunism som leddes av General Franco och falangisterna.

Efter detta besöktes även en kyrkogård där stupade falangister men också medlemmar av Kondorlegionen (tyska soldater som bistod under Spanska inbördeskriget) och Division Azul (spanjorer som senare slogs för Tyskland på östfronten) låg begravna. Vid kyrkogården höll representanter för Devenir Europeo föredrag om de stupade soldaterna och de slag de deltog i. Även om syftet med att besöka både museet och kyrkogården var att till stor del hedra stupade hjältar från falangiströrelsen, gjordes en viktig distinktion som bidragit till att Devenir Europeo är en nationalsocialistisk och inte falangistisk organisation. Många av falangisterna slogs mot kommunism för sitt lands frihet medan de spanjorer som stred i Division Azul till stor del var nationalsocialister som slogs för ett enat Europa. Kampen för ett enat Europa är också en stor del av Devenir Europeos vision.

Minnessten för Division Azuls (Blåa divisionen) stupade soldater. Foto: Devenir Europeo
Minnessten för stupade falangister. Foto: Nordiska motståndsrörelsen

Den stora konferensen

Under lördagskvällen arrangerades så Devenir Europeos konferens och lokalen var full av spanska nationalsocialister. Först ut att tala var Ramon Bau som är en av grundarna till Devenir Europeo. Baus tal kretsade till stor del kring organisationens visioner och mål och vilka värden en medlem av Devenir Europeo bör besitta. Den svenska delegationen upplevde det som att Bau till stor del berörde liknande saker som finns att läsa i Anton Holzners bok Bemästra livet.

Ramon Bau. Foto: Devenir Europeo

Den andre talaren, en doktorand i historia vid namn Jesús Lorente, höll ett historiskt och mer esoteriskt föredrag kring våra förfäders syn på döden. Lorente talade om alltifrån den spartanska synen på döden, männerbünde och den fornnordiska tron som gick ut på att man inte fick träda in i Valhall om man inte stupat i strid. Även här gjorde svenskarna en referens till en bok som getts ut på svenska; Wulf Sörensens Vän Döþer.

Sist ut att tala var Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg. Lindberg talade om Nordiska motståndsrörelsens verksamhet som en bred organisation men där aktivism är satt i fokus och förklarade hur organisationen gått tillväga för att bli slagkraftig. Talet avslutades med en actionspäckad film från Nordiska motståndsrörelsen demonstrationer och spektakulära aktioner. Talet var mycket uppskattat och de spektakulära aktionerna, så kallade Skorzeny-aktioner, var något som de spanska kamraterna återkom till flera gånger under helgen.

Simon Lindberg talar. Foto: Devenir Europeo

El Escorial

Efter den lyckade konferensen, som blev välbesökt och som varken polisen eller extremvänstern lyckades stoppa trots uppmaningar i parlamentet att göra det, ägnades söndagen åt att se ännu mer av Spanien där en resa företogs till El Escorial några mil utanför Madrid. El Escorial är ett storslaget arkitektoniskt verk från renässansen som finns med på Världsarvslistan och uppfördes av den spanske kungen Filip II på 1500-talet i syfte att skapa en symbol för Spanien. Det är ett komplex bestående av ett kungligt slott, kloster och palats där alla spanska kungar sedan Filip II ligger begravda. Även på denna plats höll en medlem från Devenir Europeo ett föredrag om platsen.

Foto: Nordiska motståndsrörelsen

Fördjupat samarbete

På kvällen höll Lindberg och Vejdeland ett ledningsmöte med några av Devenir Europeos ledande personer och vi beslutade oss för att fördjupa samarbetet då vi trots några skillnader i stora drag vill åstadkomma samma saker. Det stod också klart för den svenska delegationen att Devenir Europeo liksom Nordiska motståndsrörelsen eftersträvar kvalitet framför kvantitet och att dess medlemmar besitter offervilja. Som avslutning på denna mycket trevliga resa gick man återigen ut och åt gott och drack ett par öl med spanska kamrater.

Fortsatt medial uppmärksamhet

Skärmdump från elpais.com.

Mediepubliciteten om, och intresset för, Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg och Devenir Europeo fortsatte i flera dagar också efter konferensen, bland annat genom stora uppslag i Spaniens största tidning El Pais, flera minuter långa inslag med så kallade experter i de spanska TV-nyheterna och genom ett reportage i vänstertidningen Luhnoticas där Lindberg omtalades som ”den europeiska nazismens ledare”.

Titel:Nordiska motståndsrörelsen besökte Devenir Europeo i Madrid Författad av:Redaktionen Publicerad:2023-02-10 Uppdaterad:2023-02-14

Läs också: