1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Rapport från Nordendagarna 2023

Under helgen har Nordiska motståndsrörelsens årliga familjeevenemang gått av stapeln.

I år var det Näste 1 som stod för arrangemanget och folkfesten skulle komma att gå av stapeln strax norr om huvudstan. På lördag morgon vallfärdade det barnfamiljer, såväl som unga och äldre nationalsocialister från halva Norden till lokalen.

Efter inträdet var betalt och det socialiserats en stund mellan de många deltagarna öppnades helgen officiellt med en pampig invigningsceremoni där fanor från samtliga nordiska länder, tillsammans med tyr-runefanan, bars fram på scenen av uniformerade aktivister ackompanjerade av musik.

Konferencieren Henrik Pihlström håller i ordet.

Nordiska motståndsrörelsens ledare äntrade scenen när musiken tystnat och höll ett kort anförande som möttes av rungande applåder.

Härnäst stod det femkamp på schemat i den prestigefyllda tävlingen där vinnaren koras till Årets nordman. För de barn som inte ville vara publik eller bada i den närliggande sjön fanns det också olika uppblåsta hoppborgar och pysselbord på plats.

Hoppborg förbereds till barnen.

Deltagarna i femkampen delades in i olika lag som sedan mötte varandra i grenar så som lagbrottning, stafettlöpning och dragkamp. Bataljerna var hårda och svettiga och det såg ut som att alla gav sitt yttersta till publikens stora glädje.

En annan av grenarna.

Efter fem grenar genomförts gick finalen mellan deltagarna i det lag som lyckats bäst av stapeln. Dessa fick möta varandra i bland annat armhävningstävling och ett uthållighetstest med styrketräningsvikter, tills det slutligen bara återstod två kämpar i finalen; Pär Sjögren och Anders Gudmarsson.

Dessa bägge kämpar gjorde senast upp i en extremt tuff och jämn kamp under semifinalen i Motståndsrörelsens boxningsturnering under organisationsdagarna tidigare i år. Nu skulle de istället för boxning gå knivduell och brottning mot varandra där Sjögren slutligen stod som segrare och Årets nordman 2023.

Efter att deltagarna och en del av barnen tagit ett bad serverades det en smakrik lunch beståendes av pannbiffar, pasta, sallad och tsatsiki. När alla var mätta och belåtna var det dags för barnens femkamp där dessa fick tävla mot varandra i olika grenar anpassade efter två olika åldersgrupper.

Barntävling.

Det sattes också upp flera marknadsbord där det kunde inhandlas hälsokost, leksaker, kläder, böcker, musik, livsmedel, prydnadssaker och mycket mer.

Efter barntävlingen var över och marknaden pågått ett tag hyllades barn och vuxna som deltagit i femkamperna och segrarna i de olika klasserna fick mottaga fina priser och stora applåder. Det auktionerades också ut en mycket exklusiv prydnadssak som en medlem tillverkat till förmån för organisationen.

Årets Nordman 2023 med sitt pris; en handgjord vikingayxa.

Nu var det dags för Pär Öberg att äntra scenen. Han höll ett inspirerande tal om vikten av organisering och drog upp en del av de saker som Motståndsrörelsen lyckats med de senaste åren, bland annat att bli den ledande nationalsocialistiska organisation som hela världen antingen har som föredöme eller hatobjekt.

Klockan hade nu slagit om till kväll och en fint tillredd lyxmiddag beståendes av oxbringa, rödvinssås och potatis serverades till deltagarna. De flesta var nog rörande överens om att måltiden smakade helt fantastiskt och att kökslaget tydligt arbetat med stor hängivenhet och professionalism.

När såväl vuxna som barn var proppmätta och nöjda började barnfamiljer och en del andra deltagare åka hemåt, medans andra stannade kvar tills långt in på småtimmarna och njöt av varandras sällskap tillsammans med öl och trubadur.

Titel:Rapport från Nordendagarna 2023 Författad av:Redaktionen Publicerad:2023-08-27 Uppdaterad:2023-08-27

Läs också: