1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Fem frågor till Marcus Hansson efter avtjänat fängelsestraff

Den skånske aktivisten berättar om sina tre senaste månader.

Välkommen ut Marcus. Vill du kortfattat berätta vad du har suttit inne för?

Natten innan valdagen utförde AFA och deras sympatisörer valsabotage mot oss genom att försöka stjäla våra uppsatta affischer och jag upptäckte det. Detta ledde till en konfrontation där vi kom ikapp deras sympatiserande spejare. Då valde den större gruppen av helt svartklädda att fly från platsen och lämna spejarna i sticket.

Det visade sig att den som jag fällde och våldsamt tryckte ned i marken när jakten togs upp var en 16-årig tjej. Hon bredde sedan på i förhör att jag slagit henne fem gånger på näsan, sparkat henne i magen och sedan ställt henne mot en vägg och slagit henne igen. Det var så överdrivet att rätten inte trodde på henne i flera av dessa avseenden, men ändå valde att döma mig.

En annan sak som också uppdagades var att den andra spejaren var hennes kille som var över 20 år, och han hade tidigare hotat att misshandla mig. När väl jakten togs upp så sprang han så fort från platsen och henne (!) att han tappade skorna.

Var satt du och vad tyckte du om anhalten?

Jag satt på Västervik norra och jag är helt nöjd med den. Där fanns bra mat och jag fick utrymme att göra det jag önskade, å andra sidan så har jag inga stora krav. Jag lever väldigt spartanskt både på insidan och utsidan – så mycket att fångvaktarna frågade om jag var en renlevnadsmänniska eftersom jag endast beställde lite Digestivekex från kiosken då och då.

Hur har en typisk dag sett ut? Hur har du spenderat tiden?

För mig personligen är det viktigt att ha något att göra. Vissa fångar som är mer sociala pratar och umgås med andra för att få tiden att gå. För egen del så vill jag ha en blandning där jag för all del ibland pratar och umgås, men tidsmässigt ägnar tiden mer åt att läsa böcker i min cell. Fängelsebiblioteket är inte helt värdelöst, men man måste ha klart för sig att de politiska böckerna som finns där är godkända av biblioteken vilket ger en slagsida åt den liberala eller marxistiska tolkningen av världshistorien.

Oavsett om man är politisk eller inte så rekommenderar jag alla som skall avtjäna straff att de tittar på vilka böcker de vill läsa en tid innan påbörjandet av fängelsestraffet. Det går självklart också att be folk på utsidan om sådan hjälp, men man får mindre överblick och allting försvåras.

En annan sak är att kunna balansera träningen(även skrivandet för min del) och läsningen. För egen del blir jag så trött efter ett hårt träningspass att det kan vara svårt att riktigt fokusera och ta in informationen som man läser. Den gyllene regeln för mig var att inte stressa för att utnyttja exakt varje timme varje dag. Jag tog det lugnt vissa dagar för att ladda batterierna inför viktigare kapitelläsning eller skrivande.

Marcus Hansson igång med aktivism direkt efter avtjänat straff.

Finns det något politiskt eller nyhetsmässigt som har hänt under din vistelse som du anser särskilt intressant? Har du i så fall någon kommentar angående denna/dessa händelser?

De enda nyheterna jag har sett är de som var på TV:n i det gemensamma matrummet under frukosten. Men jag undvek detta i allra största mån för att inte bli hjärntvättad. Utrustningen till TV:n lämnade jag in samma dag som jag kom och jag har inte tittat på TV i min cell överhuvudtaget under dessa tre månader. Varje gång Ekot gick igång på radion så stängde jag av den, jag har alltså i princip inte följt nyheterna överhuvudtaget och det ser jag bara som något positivt. Alldeles för många ägnar sin tid åt att titta och läsa nyheter och får därmed sin bild av verkligheten förvrängd.

Jag läste en bok från Alf Riple som handlar om beteendevetenskap när man handlar på börsen, enligt honom så bör man inte titta på några prognoser när man gör sina val, för människor skapar ett sådant starkt ”ankare” som en utgångspunkt att det är svårt att ändra den för att skapa sig en ”objektiv bild”.

Finns det något särskilt du har sett fram emot att göra nu när fängelsevistelsen är över?

Att umgås med kamrater och att kunna gå på toa när jag själv önskar. Som jag tidigare nämnde så var maten väldigt bra så jag kände inget stort sug efter någon särskild mat när jag kom ut, förutom en portion pannkakor. Idag åt jag förvisso mackor med rökt skinka, det var gott. I fängelset serverar de inte skinka utan kalkon, och jag tror läsarna förstår varför.

Sedan tycker jag man kan ställa frågan tvärtom, vad saknar jag med fängelset? För det är inte bara dåligt där, du får maten serverad på bestämda tider, du får tid att läsa och träna.

Din skärmtid vid mobil eller dator försvinner helt. Det blir ett sorts liv i kasern och detta har andra fördelar om det skulle kunna appliceras på utsidan för du kommer nära människorna som sitter med dig på ett helt annat sätt. I dagens individuellt liberala samhälle så flyr gärna människor till sitt eget och därmed kan inte samma gemenskap uppnås som när man lever tillsammans, även om det är under tvång i fängelset.

Stort tack för svaren!

Titel:Fem frågor till Marcus Hansson efter avtjänat fängelsestraff Författad av:Naste 3 Publicerad:2023-09-14 Uppdaterad:2023-09-14

Läs också: