1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Jóulbord med gamla anor

Nästets julbord bjöd på uråldrig kunskap och mat från egen gård.

Under den korta stunden på dagen då solen står som högst vid denna tid på året som nu välkomnats av både minusgrader och snö, samlades alla i nästet, såväl rikrådssmedlem som aktivister, medlemmar, stödmedlemmar, sympatisörer, bättre hälfter och barn för årets Jóulbord.

Förmiddagens program inleddes med att konferencieren välkomnade alla de som slutit upp för att tillsammans uppleva ett omtalat och uppskattat julbord. Som första punkt välkomnades Fredrik Vejdeland upp på scen för att denna gång tala om julen och dess historia i Norden. Föredraget var den fjärde och sista delen i en föreläsningsserie om våra årstiders firanden efter Ostara, Midsommar och Alvablot.

Konferencier Daniel Odh.

Föredraget handlade vidare om julens ursprung och varför våra förfäder firade såväl jul som de övriga stora högtiderna under de andra årstiderna. Efter att Vejdeland förklarat hur den nordiska människan är ett solbaserat folk, vars alla viktiga högtider kretsar kring sol och heliga eldar, ägnade han större delen av föredraget åt Oden, under julen känd vid namnet Jölnir, som utgör ursprunget till tomten. Vejdeland avslutade talet med en gemensam skål för solens återkomst, förfädernas minne och Oden själv.

Varm honungsdryck med honung från egen gård, mer om det senare.

När strålkastarljuset från föredraget väl slocknat vankade både stora och små fötter ivrigt mellan glögg och försäljningsborden innan maten serverades och det fanns nu ännu en gång luft i schemat för nätverkande och trevliga samtal mellan både nya och gamla kamrater.

När matsalen väl öppnat för gästerna kunde Julia Rosander stolt presentera ett julbord i absolut toppklass bestående av Janssons frestelse, paté, ägghalvor, julskinka, prinskorv och köttbullar från egen gård och mycket mer därtill.

Julia Rosander presenterar maten.

Solen hade nu sedan länge gått ned och efter en gemensam middag, som lätt kan bli innehållsrik då varannan deltagare med råge är under metern och full av just den motståndsanda som gjort Nordiska motståndsrörelsen både känd och ökänd i världen, var det äntligen dags att röja av golvet för att göra plats för den stora granen som nu skulle pyntas.

Detta blev en studie i folkgemenskap i praktiken då det krävdes en tvåmeters-aktivist som höll upp en av de tidigare nämnda halvmetersdeltagarna för att nå upp till granens topp. Därefter blev det musik och dans runt granen för att senare avsluta dagen med julklappsöppning för de små framtida frihetskämparna.

För att säkra din plats vid nästa års julbord rekommenderas det att du skickar in en ansökan om medlemskap redan idag!

God Jóul önskar Näste 2.

Titel:Jóulbord med gamla anor Författad av:Naste 2 Publicerad:2023-12-08 Uppdaterad:2023-12-09

Läs också: