1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Året som gick i Näste 3

En sammanfattning av vad som hänt i Skåne och Blekinge under 2023.

Trots en något minskad aktivitetsnivå från året innan ser man att nästet fick en hel del gjort när man sammanfattar. Då utelämnas i denna artikel ändå basaktivism samt de större rikstäckande aktiviteter som nästet självklart hade sina aktivister på plats för.

Sociala evenemang

Nästet anordnade fem evenemang som var öppna för icke anslutna. Den 20 april hade vi en födelsedagsfest, för att knappt två månader senare fira nationaldagen. I slutet av sommaren ordnades en kräftskiva där man också kunde lyssna på ett föredrag av Pär Öberg från riksledningen. Han talade om vikten av självkänsla. På hösten blev det sedan en skördefest, där alla deltagare tog med sig mat eller fika till ett knytkalas. Året avslutades i god ordning med ett traditionellt julbord.

Födelsedagsfirande 20 april.

Andra aktiviteter

Nästet genomförde också några större interna aktiviteter. Året började med en vandring i skogen, där man tränade på baskunskaper i vildmarken. Detta följdes också upp med en artikel i vilken den teoretiska delen av denna aktivitet redogjordes för på ett detaljerat sätt.

På sommaren blev det kajakpaddling med övernattning på en ö på sjön Immeln. Den största utåtriktade aktionen var nog den större flygbladsutdelning som genomfördes på Sjöbo marknad.

Kajakpaddling på Immeln.

Synlig aktivist

En aktivist från nästet som syntes mycket under året var Marcus Hansson, som kan höras regelbundet i podcasten Mer än ord. Han inledde året med att vinna Motståndsrörelsens boxningsturnering i sin viktklass under organisationsdagarna. Under första maj var han med och infiltrerade sossarnas tåg, vilket resulterade i en av årets roligaste bilder (nedan). Under sommaren blev det sedan en fängelsevistelse, och varför och hur han upplevde det berättade han i en intervju. Samma dag som han släpptes ut deltog han på en broaktion.

Ytterligare en intervju, en längre sådan, gjordes med en annan av nästets trotjänare, Tobias Malvå.

Tobias Malvå om sitt politiska liv och aktuella fall av HMF

Avslutningsvis uppmanar vi i Näste 3 dig som bor i Skåne eller Blekinge att skicka in en ansökan för att kunna vara med på vårt kommande års aktiviteter!

Det har också skrivits en komplett årsrapport för hela Sverige.

Titel:Året som gick i Näste 3 Författad av:Naste 3 Publicerad:2024-01-12 Uppdaterad:2024-01-14

Läs också: