1. Motståndsrörelsen - Sedan 1997

Nordiska motståndsrörelsen .se

  • Genom att besöka vår webbsida godkänner du delar av vår Datapolicy
  • Ja, det är ok
  • Nej, jag godkänner inte den
  • Jag vill läsa mer
  • Jag bryr mig inte (Ja)

Banktrakasserier mot Pär Öberg: ”Det här visar än mer vikten av att vi måste engagera oss”

Här kan du ta del av en ljudinspelning från när Öberg konfronterar Swedbank. Vi har också varit i kontakt med honom för att ställa några frågor om bankens agerande och terrorklassningen.

I samband med att Nordiska motståndsrörelsen terrorklassades av USA:s utrikesdepartement satte de också Pär Öberg och Fredrik Vejdeland som individer på listan. Detta medförde bland annat att de fick sina svenska bankkonton hos Swedbank, Swish och Bank-id stängda.

Öberg tog direkt kontakt med bankens kundtjänst som meddelade att de inte ens hade behörighet att se vad som hade skett, men att ett brev skulle skickas hem till honom.

Brevet från Swedbank.


Efter mer än två veckor utan någon som helst förklaring fick han brevet från Swedbank där de meddelade att samtliga konton och övriga tjänster var avstängda med anledning av USA:s politiska beslut. Det framgick även ett nummer han skulle ringa för att få svar på frågor. Dagen efter ringde han upp numret och Nordfront publicerade tidigare idag samtalet:

Trots uppmaning om att han skulle ringa återigen dagen efter för att få mer hjälp, så fick han inte någon som helst hjälp heller dagen efter.

Motståndsrörelsen.se har varit i kontakt med Pär Öberg för att prata mer om allt det inträffade.

Hej Pär Öberg! Om någon av våra läsare legat i koma och vaknat ur den precis, vill du då berätta vad du har råkat ut för med start den 14 juni och varför?

Nordiska motståndsrörelsen blev av USA:s utrikesdepartement klassade som globala terrorister. De namngav även tre personer specifikt, bland annat mig och Fredrik Vejdeland som personligen hamnade på USA:s sanktionslista. Vi blev inte på något sätt förvarnade utan fick bara höra att dokumentet från departementet i USA var publicerat.

Det här hade faktiskt knappt varit något jag brytt mig om eftersom jag aldrig är i USA eller har planer på att åka dit. Problemet är att det finns företag i Sverige som utan anledning tar direktiv från Biden-Harris-administrationen, t.ex. Swedbank som ganska precis (om inte exakt när det hände) spärrade våra konton, Swish, Internetbank, Bank-id och betalkort med hänvisning till att man följer sanktionslistor från USA. Alla kan ju sätta sig in i vad det ställer till med för problem för en person som råkar ut för det.

Du har över 30 år bakom dig i den nationella kampen, har du någonsin varit med om något liknande förut?

Jag blev häpen för cirka femton år sedan när jag fick reda på att jag var med på något som kallades ”Novalistan”. Det var ett polisregister över Stockholms hundrafemtio mest kriminella personer. Det var en anklagelse helt tagen ur luften såklart av politiska skäl. Men det som har hänt nu är astronomiskt värre. Att bli personligen klassad som global terrorist av USA är helt overkligt.

Kom det då som en total chock eller har du på något vis förberett dig på att något sådant här kunde ske?

Det kom såklart som en chock, jag var och firade en kompis åttaåriga son på sin födelsedag när Pär Sjögren ringde mig och berättade nyheten. Men, samtidigt har man ändå räknat med att liknande saker kan hända. Alla aktiva i vår organisation vet att vår omvärld är allt annat än rättvis mot oss.

Du har nu i veckan ringt Swedbank för att få klarhet i eventuella frågetecken i enlighet med ett brev du fick från dessa. Vad har du att säga om bankernas bemötande och service?

Extremt undermålig, jag har haft samma lönekontonummer sedan 1990, alltså i 34 år, och även innan det hade jag Sparbanken som de hette tidigare. Över två veckor efter avstängningen fick jag ett pappersbrev med en förklaring. Där hänvisade man till ett 08-nummer som jag skulle ringa för att få tillbaka mina pengar.

När jag ringde dit ville de att jag skulle identifiera mig med mitt Bank-id som var avstängt. Detta har gjort att jag hamnat i ett slags moment 22. Vilka företag kan behandla sina kunder på det här sättet efter 34 års samarbete utan att kunden har brutit mot några regler?

Hur ska vi rent politiskt få bukt med detta problem?

En statlig bank där alla medborgare är garanterade ett konto. Även våra e-legitimationer borde vi bli tilldelade vid födseln, det är såklart ingen privat bank som skall sköta sådana saker. De är helt enkelt inte ansvariga nog för uppgiften.

Får denna repression mot dig någon effekt då? Ångrar du ditt nationella engagemang?

Precis tvärtom, det här visar att vi har haft rätt i hur stor makt terrorstaten USA har i världen, vilket Motståndsrörelsen har sagt sedan bildandet. Det visar också att finanssektorn i världen överlag har fått alldeles för mycket makt. Köpta politiker har finslipat regelverket under lång tid till bankernas fördel och som vanligt blir den enskilda människan lidande.

Har du slutligen något att hälsa våra läsare, kanske eventuellt någon som nu tvekar på att ansluta sig till oss för att de är rädda att bli av med sina bankkonton?

Det här visar än mer vikten av att vi MÅSTE engagera oss för en bättre framtid. Tro inte att Motståndsrörelsen är de enda som via utländsk påverkan stöter på problem i vardagen. Många helt opolitiska personer har också fått sina konton avstängda, vi måste ställa krav på ett mer rättvist system.

Stort tack för din tid!

Tack själv som gav mig chansen att berätta lite om vad som händer!

Ditt stöd behövs!

För att hjälpa Pär Öberg och Fredrik Vejdeland uppmanas du att skicka förutsättningslösa bidrag i form av kontanter i väl dolda kuvert till Nordiska motståndsrörelsens postbox. Eventuellt överskott som inte skulle behövas för att säkra en dräglig tillvaro åt dessa familjer öronmärks till det följande juridiska arbetet. Givetvis går det bra att vara anonym. Adress till postboxen är:

Box 52
77222 Grängesberg

Vill du skänka lite större belopp rekommenderas du istället att ta kontakt med organisationen lokalt där du bor för att överlämna pengarna fysiskt.

Titel:Banktrakasserier mot Pär Öberg: ”Det här visar än mer vikten av att vi måste engagera oss” Författad av:Redaktionen Publicerad:2024-07-04 Uppdaterad:2024-07-11

Läs också: